Slik så loftsrommet ut før "Tid for hjem" kom på besøk.
Slik så loftsrommet ut før "Tid for hjem" kom på besøk. Bilde: Velux

Takvinduer ga lys og luft loftsrom

Mange erfarer at etter hvert som tiden går og familien vokser, så oppstår behovet for modernisering og oppdatering av huset.

Når det er behov for mer plass er det ofte på toppen plassen er dårligst utnyttet.  Ganske vanlig er det at loftsrommet har et vindu i hvert hjørne og kanskje et gammelt takvindu på midten.  Her ligger det store muligheter.  I våre 70 – 80 og 90-talls hus er det mye ubehandlet treverk i takene.

Ved å male det hvitt, sand eller perlegrått får du et helt nytt loft.  Lyse farger er godt for humøret og gir flott romfølelse.  Med litt oppdatering av inventaret i tillegg er det kanskje bare litt maling som skulle til for å få et «nytt» loftsrom.

ETTER: Loftet ble både lyst og luftig med nye vinduer. Det gamle trerekkverket er byttet ut med glassrekkverk.

Men hvis du virkelig vil ha mer plass, vil vi anbefale det å sette inn flere takvinduer. Takvinduer er billigere og gir mye mer dagslys enn f.eks en ark. Det gir også mange flere muligheter til utnyttelse av rommet.

Fordi takvinduene monteres mot yttertaket vil det faktisk øke takhøyden under vinduene med 30 – 40cm i hele vindusfeltet.  En hyggelig bonus er utsikt og masse dagslys.  Det anbefales å ta kontakt med en arkitekt eller en dyktig håndverker, som kan være behjelpelig med å plassere vinduene riktig i rommet. Høyt plasserte takvinduer gir rikelig med dagslys, men hvis ønsket er utsikt, så må de jo ikke monteres for høyt i taket.  Kanskje det er behov for både og?

I programmet Tid for hjem som gikk på TV2 i vinter, viste de virkelig hvor flott det kan bli når man slipper inn lyset og maler gammelt treverk hvitt.

Her ble tak og vegger først malt med Kvist og Sperregrunn to ganger, deretter to strøk med finishmaling. Åpningene på sidene av rommet slipper lyset fra takvinduene ned i stuen i etasjen under. Noe som gir en ganske flott effekt.

Gjennomsiktig glassgulv gir godt med lys i rommet under. 

3. april 2014
Mer om Loft og kjeller

8 ting som ikke skal på loftet

Det er fristende å sende rotet opp på loftet - her er tingene du IKKE bør stue vekk på loftet. 

Lysgrav i kjelleren

Ved å lage lysgraver foran kjellervinduer, kan du både bedre tilgangen på dagslys og sørge for at kjelleren har godkjent rømningsvei.

Tør du lage rom på loftet uten kunnskap?

Mange gjør hobbysnekrejobber på loftet, men her er det mye å passe på for å få et godt resultat. En ny utgave av boka "Lag rom på loftet" viser trygge...

Råd for deg som skal legge gulv i kjeller

Skal du legge gulv i kjelleren? Her får du tipsene.

7 ting å tenke på når du vil innrede kjellerrom

Går du med planer om å innrede kjelleren? Da bør du lese denne artikkelen først.

Når du senker gulvet i kjelleren

Det er fullt mulig å utvide bruken av kjelleren ved å senke gulvet. Men det medfører også en del ting å tenke på.

Ikke luft kjelleren i varmen

Mange lufter godt ut i kjeller og loft når varmen kommer. Loftet har godt av dette, men ikke kjelleren.

Lyst og luftig med loftstue

Ekteparet fra Melsomvik er svært fornøyde med sine nye sitteplasser i loftstuen.

Strøkent på gammelt tørkeloft

I flere år var det spindelvev i krokene og morkne tørkesnorer på loftet i det ærverdige murhuset i Nydalen i Oslo. Nå er kvadratmetrene nær himmelen...

Kjeller øker boligens verdi

Ved å bygge hus med kjeller øker du boligens verdi samtidig som du har mulighet til å skaffe deg skattefri leieinntekt.

Sjekkliste for kjelleren

I kjeller og underetasje kan det skjule seg store kostnadsfeller.

Gammel kjeller ble som ny

Den gamle kjelleren ble som ny etter at ekteparet rehabiliterte det 300 år gamle huset i Melsomvik.

16 smarte råd for utbygging av loftet

Drømmen om mer plass eller en egen leilighet “over hustakene” lar seg ofte realisere gjennom endring og innredning av loftsrommet. Loftet ligger slik til at det gis muligheter for mye lys og utsikt. Bruk gjerne fagfolk til hjelp både med planlegging og utførelse. Men du kan også gjøre mye selv. Her er det penger å spare og mye glede ved at "selvgjort er velgjort".

Drømmen om kjeller

Drømmen om mer plass lar seg ofte realisere uten å måtte bygge på huset. Uutnyttede kjellerarealer kan i mange tilfeller ombygges til verdifulle deler...

Kjelleren – en skattefri gullgruve

Akkurat som Onkel Skrue, kan du få din egen pengebinge. Bygg hus med kjellerleilighet og putt tusenvis av skattefrie penger rett i lomma!