Valg av tapet
Få ekspertenes beste råd til hvordan du velger. Bilde: Fantasi Interiør

8 eksperttips for å velge riktig farge og tapet

Når du vet hva du liker, er halve jobben gjort. Her kommer noen tips om hvordan du skal finne fram i jungelen av tapet og farger.

Det er ikke bestandig at mange muligheter er til det beste. Når man pusser opp, kan mangfoldet av farger og tapeter fortone seg mer som et hinder enn hjelp. For hva skal man velge? Og hvor skal man starte? Vi spurte noen eksperter om råd og fikk også noen favoritter på kjøpet:

1. Start ved kjøkkenbordet

Det minst smarte er å starte rett i fargebaren eller tapetavdelingen i butikken. Alle vi snakket med var entydig i at det lønner seg å starte hjemme.

2. Finn din type

– Før du begynner å lete etter tapet og farger lønner det seg å finne ut hvilken stil du ønsker, sier Birgit Torkildsby hos Borge.

Er du en moderne type som liker skandinavisk design, en rustikk type som vil ha det lunt og koselig eller en klassisk som vil ha det elegant? Eller kanskje noe helt annet. Noter ned stikkord, bli kjent med deg selv, råder hun.Birgits favoritt er varm, rød og fyrrig og finnes i Borges nye tapetkolleksjon Allegro. På bildet av tapetrullene er den nummer 2 fra venstre. En blå variant av samme tapet ser du på bildet til venstre. Den er plukket ut for å passe i et 70-tallshus. (Foto: Borge)

3. Farger du liker

– Sats på farger du liker og tenk ut om du liker det lyst eller mørkt, eller sånn midt i mellom. Og husk å avstemme fargene mot eksisterende møbler og gulv, sier Torhild Rustenberg fra Storeys. 

 
Torhilds favoritt er fra den nye Pip-kolleksjonen fra Eijffinger. Fine farger og limtrykk. Litt feminint, passer til soverom, gangen eller gjestetoalett. Fin i kombinasjon med rosa. (Foto: Storeys)

4. Velg litt mørkere

– Når du har funnet farger du liker, våg å gå litt mørkere enn du har gjort tidligere. Møbler, bilder og andre detaljer kommer mye bedre frem med farget bakrgunn, tipser Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox.


Jennys favorittfarge er Midnattblå (NCS: S5020-R90B). En avdempet mellomblå nyanse som lett kan kombineres med grå, beige og evt andre blåtoner. (Foto: Butinox Interiør)

I dette jungeltapetet fra Arte/Green Apple er det mange blåtoner som kan matche Midnattsblå. (Foto: Green Apple)

5. Mønster du liker

– Et mønstret tapet løfter rommet og skaper identitet, så tenk igjennom hva slags mønster du liker. Blomster, geometriske mønster, striper, dyr, fugler, jungel, prikker, ruter. Eller kanskje noe uten mønster med tekstur som gir karakter, foreslår Camilla Jacobsen hos INTAGCamillas favoritt er fra en helt ny kolleksjonen fra Sanderson. Den byr på mange muligheter, blant dem en frisk grønn kombinasjon av maling og tapet som passer i de fleste rom. (Foto: INTAG).

6. Se opp for gulvet

– Jeg sier alltid at start med gulvet! Et rom blir aldri vakkert, uten et vakkert gulv som harmonerer med resten! Ikke glem at det har en farge, og den fargen har stor betydning for opplevelsen av rommet for øvrig, råder Lene Høiseth hos Happy Homes.

 
LENES FAVORITT: Av tregulv er det eikeparketten My Heritage fra Tarkett. Her er den i fint samspill med lyseblå vegger, grønn sofa. Og prikken over i-en er en bitteliten dasj knall rosa. (Foto: Tarkett)

7. Få hjelp i butikken

– Når du har kartlagt hva du har, liker og hva du ønsker deg, er neste stopp butikken. Nå kan du beskrive hva du vil ha, og de i butikken finne fram forslag uten at det blir leting på måfå…den berømmelige nåla i høystakken, sier Eva Bakurowitz hos Fantasi Interiør.Evas favoritt er den nye tapetkolleksjonen Sevilla. Denne kan gjøres ganske nøytral i kombinasjon med grått eller beige, eller «helt jungel» i kombinasjon med grønt. Foto: Fantasi Interiør.  

8. Stol på magefølelsen

– Ikke feig ut og velg det mest nøytrale. Faller du for en frisk farge eller et «rått» tapet kan være det lille ekstra som løfter helheten, sier Gro Welle-Vatne i Tapethuset.Gros favoritt er et tapet fra Harlequin med skikkelig wow-effekt. Stofflig uttrykk og mange fine farger som kan plukkes opp videre i interiøret. Foto: Tapethuset. 

Vil du har flere tips og nyheter for hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!   

13. februar 2017
Mer om Maling og farge

VIDEO: Slik sparkler du en tapetsert vegg

Skal du male over eller tapetsere en allerede tapetsert vegg må du forberede veggen. Denne videoen viser deg hvordan.

Foto: Trine Robstad Photography. Farge på bildet til høyre: 10981 Norwegian Wood
Annonsørinnhold

Skap liv og harmoni i hjemmet ditt med farger

Innred hjemmet ditt med farger for å skape et personlig og spennende uttrykk. La deg inspirere av Egil sitt fantastiske hjem, og hans bruk av farger.

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Her er butikksjefenes malefavoritter

Det gjelder å ha verktøykassen i orden når malesesongen braker løs. Vi har spurt butikksjefene hva de velger.

Fargeglede - akkurat nå

På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Slik maler du taket

Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Slik lykkes du med tapetsering og maling

– Grunnarbeid, grunnarbeid, grunnarbeid! sier Vi i Villas ekspert, malermester Ken Kennard, og deler sine beste tips for maling og tapetsering med oss.

Å bo med farger

Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i fargenes verden igjen?

5 grunner til å grunne

Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Slik maler du gammelt trepanel

Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.