Copper Orange er årets farge hos Nordsjö. Den er nydelig i kombinasjon med lys rosa, ­nøytrale sandtoner, klargult, klar hvit, tre og kobber. Fargen har ACC-kode C9.21.58.
Copper Orange er årets farge hos Nordsjö. Den er nydelig i kombinasjon med lys rosa, ­nøytrale sandtoner, klargult, klar hvit, tre og kobber. Fargen har ACC-kode C9.21.58. Bilde: Produsentene og Getty Images

9 tips til å velge riktige farger

Det er på tide å pusse opp hjemme – men skal du gå for nøytrale vegger i hvitt eller grått, eller er det på tide å introdusere litt blått, grønt eller oransje? Les fargeekspertens råd til hvordan du fargesetter rommene på en harmonisk måte.

Av: Heidi Sinding-Larsen, 3. mars 2015
 • Følg hjertet

   – Det aller viktigste er å velge farger du liker selv, fremfor å kaste seg på den siste trendnyansen. Du blir ikke så fort lei av en farge som betyr noe for deg, mener Dagny Thurmann-Hoelseth, som mener vi trenger fargerike hjem for å ha det godt. Hun påpeker at det bare er de siste 10–15 årene vi nordmenn har vært minimalistiske i fargebruken, og at vi er i starten av et epokeskifte: – Fargebruken er økende, og massene har nå begynt å bevege seg mot naturfarger som blått og blågrønt. 

  Eksperten:

  Dagny Thurmann-­Hoelseth er en ­uavhengig fargeekspert med blant annet lang fartstid som kreativ leder i malingskjeden Fargerike. Les mer om farger på bloggen thedailyd.no.

 • Skap helhet i huset

  Så hvordan får du en harmoni mellom de ulike romene i huset? Dagnys tips er å lage en fargefamilie for hjemmet ditt. Det betyr slett ikke at alle fargene skal være like, men at de skal harmonere. Du kan for eksempel bruke lyseblått i det ene rommet, male én vegg mørkeblå i et tilstøtende rom, for så å ha en tapet med blått i mønsteret i et tredje rom. Poenget er å skape en helhet.  

 • Ikke mal alt hvitt eller grått

  – For nordmenn er natur og farger viktig, og forskning viser at det å omgi seg med flere farger i den mørke årstiden, kan virke forebyggende på vinterdepresjon. Hvite vegger kan faktisk være en katalysator for migrene, siden fraværet av fargepigmenter gjør rommet ubehagelig lyst. Unngå i hvert fall hvitt i rom hvor det er viktig å konsentrere seg, anbefaler Dagny Thurmann-Hoelseth.  

  En mørk tone på alle fire vegger samler rommet og får det lyse taket til å løfte seg. Fra Flügger.

 • Finn fine kontraster

  Ifølge fargeeksperten er blå og grønne nyanser relativt nøytrale, men fremhever og gir glød til andre farger rundt seg: – Har du blått på veggen, er det fint å skape en kontrast med interiørdetaljer i varme farger som oransje eller rødt. Komplementærfarger gir vanligvis fine kontraster, og et godt tips er å ikke gå for den fargen som ligger rett på motsatt side i fargesirkelen, men heller bevege deg et hakk til venstre eller høyre i komplementærskalaen, foreslår Dagny.  

 • Skap stemninger med farge

  Farger påvirker sinnsstemningen, derfor er det viktig å tenke på hva slags funksjon rommet du skal male har. – Velg for eksempel rolige farger til soverom. Fine valg er lavendel, dus blå eller mørkeblått. Unngå rødt og oransje i rom hvor du vil ha ro, de er veldig aktive farger som setter i gang mange prosesser i hodet, forklarer Dagny Thurmann-Hoelseth. Tenk også over fargevalget på kjøkkenet – her er det forsket på at blått senker appetitten, mens gult og rødt gjør at du spiser mer og fortere.  

 • Ta en test

  Ta med deg fargeprøver hjem og test dem i både dagslys og lampelys før du går til det skrittet å kjøpe maling. – Vurderer du å velge en farge som er uvant for deg, bør du kjøpe flere forskjellige prøvebokser som du kan teste på veggen, anbefaler Dagny. Tenk også på at sterke farger gjerne fremstår som lysere når de kommer opp på veggen, mens lyse farger får et sterkere preg når du ser dem i stor skala.

  Vegg: Lady Balance 7163 Minty Breeze. Kjøkkenfronter: Lady Supreme Finish halvblank 7163 Minty Breeze Stol: Lady Supreme Finish silkematt 7555 Soft Mint.

 • Matt eller blank maling?

  Dagny innrømmer at hun ikke har sansen for matt maling: – Nei, veggene blir fortere støvete og skitne med matt overflate. Dessuten gir halvblank eller blank finish mer glød til fargene, siden den reflekterer mer lys, forklarer hun.   

 • Få god romfølelse

  Skal du begynne forsiktig med å male én av veggene i rommet med farge, eller skal du slå til med farge på alle fire vegger? – Mal alle veggene i samme farge! Du får mye bedre romfølelse. Det handler ikke om hva som er stygt eller pent, men om å skape et rom som fungerer. Én farget vegg bryter med helheten, mener fargeeksperten. 

  Farge inni: Lady Supreme Finish halvblank 2024 Senses.  Farge utenpå: Lady Supreme Finish matt 471 Lys Antikk. Vegg: Lady Balance matt 471 Lys Antikk. Stoler: Lady Supreme Finish halvblank 2024 Senses og 2859 Whispering Red. 

 • Vil du likevel ha hvitt eller grått?

  Sverger du fortsatt til minimalistisk fargepalett, har Dagny noen tips til deg: – Vil du ha hvite vegger, bør du velge S05000-N – en helt nøytral hvit som passer til alle andre farger. Gråfarger synes jeg gjerne blir tunge på veggflater, men jeg anbefaler at du finner en nyanse hvor fargekoden slutter på Y. Da får du en farge med litt gult i seg (heller mot greige), og det gir mer varme til rommet, avslutter Thurmann-Hoelseth. 

  Prøvemal fargen digitalt

  Har du lyst til å se hvordan fargen gjør seg i stua di før du går til innkjøp av maling – uten å gripe penselen fatt? Nordsjö Visualizer er en app som gjør det mulig å teste ut ulike farger i hjemmet. Last ned fra App Store eller Google Play, ta et bilde av det aktuelle rommet, og så er det bare å leke seg fram til den perfekte fargesettingen! 

  Årets fargetrender 2015

  ORANSJE: Nordsjö tok til orde for en kobberoransje nyanse, mens Fargerike presenterte  tre ulike oransjepaletter i sin kolleksjon. 

  MINT, GULT OG HUDFARGET: Vårens nye fargepalett fra Jotun byr på sarte hudtoner, svale mintfarger og gule friske pust. To farger de tror spesielt på i vår, er Lady Balance 10580 Soft Skin (hudfarget) og Lady Balance 7163 (mint). 

  BLÅTT: Nyanser fra midnattsblått til lys turkis blir å se på alt fra interiør til klesplagg i 2015.
  GRØNT: Farger som flaskegrønt og blågrønt står også sterkt i trendbildet nå. 

Vis alt innhold
3. mars 2015 Heidi Sinding-Larsen