Bilde: Colourbox

Å bo med farger

Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i fargenes verden igjen?

I vår forkjærlighet for nøytrale flater, hvite vegger og lyse interiør, har kjærligheten til farger blitt glemt bort i mylderet av hvittoner. Korallrød og smørblomstgul har blitt skjøvet til side for ord som eggehvit og antikk.

Men ikke alle har det slik. Noen dyrker fargegleden også i interiøret, og forfatter og interiørarkitekt Nina Stang har møtt noen av dem. Hun er aktuell med ny bok, og her får vi møte atten norske huseiere som har satt sitt personlige preg på interiøret.


Velkommen inn: 18 boligeiere ønsker velkommen inn i denne boka som viser personlige løsninger på innredning og fargevalg.

Nordisk lys
Tidligere har Stang skrevet bøkene Kjære hus og Peiser og ovner. Denne gangen er det innredning og farger som står sentralt når hun ønsker Velkommen inn!

Stang stiller spørsmålstegn ved vår forkjærlighet for hvitfarger som "nordisk lys".

– Om sommeren er det nordiske lyset vidunderlig. Men da er vi jo ute. Om vinteren er det nordiske lyset blålig og kaldt. Halve dagen er det ikke her i det hele tatt. Kanskje vi trenger noen farger å varme oss på? spør hun.

Prøv deg frem
Stang innrømmer at det kan være vanskelig å finne riktig farge til interiøret. Det er også en av grunnene til at mange velger å gå for det enkle og nøytralenår det kommer til fargevalg. Men Stang og boligeierne hun har møtt forsikrer at det ikke behøver være slik.

– Noe av hemmeligheten til de som får det til, er at de ikke gir seg på første forsøk. De begynner med noen halve litere med ulike nyanser av farge de vil ha. Maler dem på veggen eller på store ark. Ser på dem til ulike tider av døgnet. For fargene forandrer seg fra dagslys til lampelys, sier Stang.

– Når du har fått en prøve på veggen, er det lettere å se om fargen er et riktig valg. Eller om den er for lys eller mørk, for blek eller for sterk. Da kan fargehandleren hjelpe deg videre, sier Stang.

Inspirert av en kjole
Hvis du våger å tenke utradisjonelt, kan du få et helt unikt interiør. Et av parene som blir presentert i boka har en svakhet for 50-årene, og det går igjen i huset deres. De studerte gamlefargekart for å få de riktige 50-talls fargene, og hentet også ideer fra mer uventet hold.

– I 50-årene malte man ofte en fondvegg i en annen farge enn resten av rommet. Dette er blitt moderne igjen i dag. Toini og Arne har en slik vegg i spisestuen og en i musikkrommet. Den siste er inspirert av et kjolestoff, forteller Stang.

Paret nøyde seg dog ikke med én farge på fondveggen, men dro like godt til med hele seks farger. Den aktuelle kjolen besto nemlig av trekanter i forskjellige farger, og slik ble også veggen seendes ut. Vågalt, men uhyre slående når resten av interiøret stemmer overens. 

Spør ekspertene
Synes du det er vanskelig å bruke farger i interiøret? Du kan be om råd fra Vi i villas eget ekspertpanel.

Interiørdesigner Trude Wold Hansen svarer på det du måtte ha av interiørspørsmål, mens malingsekspert Heidi S. Sørensen ved A/S Maleriet Fargehandel kan veilede deg når det gjelder fargevalg, maling, beis og olje.

24. mai 2010
Mer om Maling og farge

VIDEO: Slik sparkler du en tapetsert vegg

Skal du male over eller tapetsere en allerede tapetsert vegg må du forberede veggen. Denne videoen viser deg hvordan.

Foto: Trine Robstad Photography. Farge på bildet til høyre: 10981 Norwegian Wood
Annonsørinnhold

Skap liv og harmoni i hjemmet ditt med farger

Innred hjemmet ditt med farger for å skape et personlig og spennende uttrykk. La deg inspirere av Egil sitt fantastiske hjem, og hans bruk av farger.

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Her er butikksjefenes malefavoritter

Det gjelder å ha verktøykassen i orden når malesesongen braker løs. Vi har spurt butikksjefene hva de velger.

Fargeglede - akkurat nå

På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Slik maler du taket

Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling...

Slik lykkes du med tapetsering og maling

– Grunnarbeid, grunnarbeid, grunnarbeid! sier Vi i Villas ekspert, malermester Ken Kennard, og deler sine beste tips for maling og tapetsering med oss.

5 grunner til å grunne

Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Slik maler du gammelt trepanel

Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no