Blågrønt er årets farge. Fargerike har hentet inspirasjonen fra norsk natur.
Blågrønt er årets farge. Fargerike har hentet inspirasjonen fra norsk natur. Bilde: Fargerike

Årets farge er blågrønt

Årets Farge 2014 for det norske markedet, er blågrønt. Norsk natur er full av vakre, blågrønne nyanser, som du nå kan påføre dine vegger hjemme.

I fargekartet fra Fargerike som har kåret årets farge - presenteres fargen i ti forskjellige nyanser, fra bleke akvamarintoner til dyp og kraftig petroleum.

Inspirasjonen til de tre fargepalettene, Norsk Sommer, Norsk Nostalgi og Norsk Eklektisk er hentet fra norsk natur, og passer perfekt til det karakteristiske nordiske lyset.

Blågrønt - den ultimate nøytrale fargen

Blågrønt omtales som en av de spennende nye nøytrale fargene, og passer utmerket som basisfarge innenfor både mote og interiør. Fargen er ikke minst en kombinasjonen av to av nordmenns favorittfarger, blått og grønt.

Noe av det mest interessante med blågrønt, er at den kan kombineres med nesten alle andre farger, skaper en atmosfære det er vanskelig å få til med de vanlige nøytrale fargene, og er utrolig enkel å lykkes med.

Fargen gjør oss rolig og avslappet, og rom malt i blågrønne nyanser får økt romfølelse.

Norsk Nostalgi

Denne stilretningen har en nostalgisk tilnærming til fargebruk, med myke, støvete og behagelige nyanser av blågrønt inspirert av det kjølige vinterhalvåret med sin fantastiske fargepalett. Nostalgi er et bærende nøkkelord gjennom alle stilretningene for 2014, og kommer veldig tydelig frem i denne fargepaletten.

Les også:

Rett og nymalt vegg på 1-2-3

Slik maler du baderommet

Norsk Eklektisk


Det eklektiske er fortsatt viktig i 2014. Lekentheten, viljen til å bryte gamle regler og eksperiemnteringen med farger appelerer til mange. Det handler om å følge sin egen magefølelse, våge å ta sjanser, og ikke være redd for å feile.

De nye og eksperiemntelle fargekombinasjonene i denne fargepaletten gjør interiørene friske og spennende, alt er lov og det er ens personlige smak som betyr noe.

De blågrønne nyansene sammen med de sterke og friske støttefargene i denne paletten gir full mulighet til å leke seg!

Les også:

Slik maler du listverk

Slik knekker du malingskoden

Alle artikler om innemaling

Norsk Sommer

Det er noe helt spesielt med sommerene i Norge. Norsk sommer uttrykker en lys og lett fargepalett, med noen utvalgte friske fargebomber.

Paletten minner om norske sommere, og den er preget av en viss nostalgi samtidig som den holder fast i stramme og rene former.

Bruk av denne fargeskalaen garanterer god sommerlig energi gjennom hele året.

Norge setter fargeagendaen

Med sine 120 butikker på det norske markedet, startet Fargerike en ny tradisjon i 2012, da de kåret grønt til årets viktigste farge. Pantone kåret samme farge til Årets Farge det påfølgende året, 2013. I 2013 kåret Fargerike lilla til Årets Farge, mens Pantone akkurat har lansert Årets Farge 2014, også lilla.

−Det er spennende å se at ikke bare norske formgivere, men også hvordan vi i Norge bruker farger skiller seg fra de andre skandinaviske landene, og at vår identitet er i ferd med å krystallisere seg.

Selv om vi absolutt har den skandinaviske estetikken her i Norge, er vår fargebruk i dag og historisk sett annerledes og mer fargerik enn hos våre skandinaviske naboer, forteller Fargerikes kreative leder, Dagny Thurmann-Hoelseth.

9. januar 2014
Mer om Maling og farge

VIDEO: Slik sparkler du en tapetsert vegg

Skal du male over eller tapetsere en allerede tapetsert vegg må du forberede veggen. Denne videoen viser deg hvordan.

Foto: Trine Robstad Photography. Farge på bildet til høyre: 10981 Norwegian Wood
Annonsørinnhold

Skap liv og harmoni i hjemmet ditt med farger

Innred hjemmet ditt med farger for å skape et personlig og spennende uttrykk. La deg inspirere av Egil sitt fantastiske hjem, og hans bruk av farger.

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Her er butikksjefenes malefavoritter

Det gjelder å ha verktøykassen i orden når malesesongen braker løs. Vi har spurt butikksjefene hva de velger.

Fargeglede - akkurat nå

På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Slik maler du taket

Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Slik lykkes du med tapetsering og maling

– Grunnarbeid, grunnarbeid, grunnarbeid! sier Vi i Villas ekspert, malermester Ken Kennard, og deler sine beste tips for maling og tapetsering med oss.

Å bo med farger

Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i fargenes verden igjen?

5 grunner til å grunne

Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Slik maler du gammelt trepanel

Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.