En behagelig farge med «Relaxed Green» fra Flügger – en farge med mye grønt. Det er fint å bruke grønt når vi anstrenger oss og er trøtte i øynene.
En behagelig farge med «Relaxed Green» fra Flügger – en farge med mye grønt. Det er fint å bruke grønt når vi anstrenger oss og er trøtte i øynene. Bilde: Flügger

Blågrønn skyller inn over landet

I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan nemlig skape språkforvirring.

Malingsleverandøren Nordsjö har kåret blågrønn til Årets farge, men da under navnene «teal» eller «sjøgrønt», mens Fargerike har utnevnt «blågrønt» til Årets farge 2014.

Jotun og Flügger har også fargen i sine nyeste fargekart og der heter fargene henholdsvis «5397 Scooter» og «Relaxed Green».

En ting er i hvertfall sikkert; i 2014 er det den blågrønne fargen som står i fokus.

Jotun har blågrønt med i sitt siste fargekart. Her med “5397 Scooter» i stilen Urban Casual som kjennetegnes av kreativitet og lekenhet. Foto: Jotun/LADY

Kombinasjonsfarge

Fargedesigner og interiørarkitekt MNIL Grete Smedal synes at kombinasjonsfarger, og særlig blågrønn er en morsom farge å diskutere på sine fargekurs.

– Det går på selve ordbruken. Blågrønn er en grønn farge med litt blått i seg. Men mange kan ha en hang til å tenke motsatt. Hvis de tenker i logisk rekkefølge, står hovedordet først, forklarer hun til ifi.no.

Den samme forvirringen gjelder grønnblått. Fargen er mest blå selv om grønn står foran i ordet.

– Fargen ser du jo, kanskje burde vi ha en avstemning på det, spøker hun og fortsetter; - dette har med språk å gjøre. Det er på tilsvarende måte med annet i verden. I «bilhjul» er hovedordet «hjul» som attpåtil tilhører bilen. Bi-ordet kommer først. En «damehatt» er en hatt som til alt overmål tilhører en dame. Blågrønn skulle derfor forstås som grønn farge med blått i, sier hun.

Blågrønt er en frisk og kjølig farge. Nordsjö kåret «Teal» til Årets farge 2014. Foto: Nordsjö

Les også:

Årets farge er blågrønt

Slik maler du baderommet

Den er mest blå eller…?

Ifølge den tilårskomne boken «Farver i Farver» av Andreas Kornerup og Johan Wanscher er blågrønt nettopp mest grønt. Det er et generelt navn på anførte typiske farger, det vil si kraftige farger mellom blå og grønn, nærmest den siste.

Dette blir lettere å forstå gjennom det engelske ordet «bluish green».

Smedal mener at språkforvirringen i den muntlige kommunikasjonen, i ytterste konsekvens, gjør det vanskelig å enes om den blågrønne fargen dersom en ikke ser den.

– En må først og fremst se fargene. Hvis du vil ha en blågrønn farge, så mener du kanskje ikke den samme fargen som selgeren oppfatter, sier hun.

Smedal mener at dette i praksis fint kan løses gjennom fargeprøver, men at det som språkfenomen fremdeles er veldig interessant.

Ord som visualiserer

– Å beskrive farger med ord er vanskelig. Man prøver alle disse tilnærmelsene som olivengrønt, tomatrødt og liknende. Det er vi ganske flinke på. Men spør jeg en studentgruppe om å finne olivengrønn i et fargeatlas, da kommer det frem 40 farger som alle likner på oliven, forteller hun.

Både grønn og blå er grunnord med primær betydning. Sekundære grunnord er ord som oliven og turkis, det vil si farger som med selvstendige ord kjennetegner mer eller mindre bestemte farger eller fargeområder.

Smedal mener at blågrønn befinner seg i NCS-systemet mellom B50G og B90G. Der B50G kanskje er det nærmeste det vi kaller «turkis».

– I den blågrønne blandingen «turkis», kan du ikke avgjøre om det er mest blått eller grønt, sier fargedesigneren.

Forfriskende med blågrønt. Fargerike kåret den til Årets farge 2014. Foto: Fargerike

Fargenavnet oppstår

Fargenavn er ofte brukt i enkeltstående ord som «blå» forteller boken «Farver i Farver». Består fargenavn av tre eller flere ledd, blir navnene fort lite velegnet til bruk.

En lyseblågrønngrå farge blir vanskelig å visualisere. I praksis brukes derfor ofte hjelpeord foran selve fargenavnet som mørk blågrå, strålende oransjerød, lys gul, og blålig grønn.

Med tiden flyttes hjelpeordet så vi får et sammensatt ord. Lys gul kan derfor bli til lysegul og blålig grønn kan derfor bli til blågrønn. Og slik dannes fargenavn!

Denne teknikken åpner for ubegrensede muligheter i forøkelse av antallet navn, men rent praktisk er vi best tjent med å begrense en slik overflod.

Slik maler du listverk

Knekk malingskoden

Pusse opp stuen med lys maling

Kodene det strides om

Beslektet med trender er hva som til enhver tid er sosialt aksepterte fargekombinasjoner.

– Hvis du leser Goethe, så sier han at grønt og blått er en negativ kombinasjon. At de nærliggende fargene ikke passer sammen. Andre koder er rosa og rødt. Jeg lærte at oransje og lilla umulig kan passe sammen. Men så har vi sett flotte tekstiler komme med alle de aktuelle kombinasjonene. Det viser hvor sterkt autoriteter kan påvirke oss, sier Smedal.

Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no legger til at det som kjennetegner tiden nå er at alt er lov.

– Et typisk trekk ved trenden nå er at de gamle reglene ikke gjelder lenger. Nå kan vi mikse og matche på kryss og tvers, sier hun.

Kilde: ifi.no

20. februar 2014
Mer om Maling og farge

VIDEO: Slik sparkler du en tapetsert vegg

Skal du male over eller tapetsere en allerede tapetsert vegg må du forberede veggen. Denne videoen viser deg hvordan.

Foto: Trine Robstad Photography. Farge på bildet til høyre: 10981 Norwegian Wood
Annonsørinnhold

Skap liv og harmoni i hjemmet ditt med farger

Innred hjemmet ditt med farger for å skape et personlig og spennende uttrykk. La deg inspirere av Egil sitt fantastiske hjem, og hans bruk av farger.

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Her er butikksjefenes malefavoritter

Det gjelder å ha verktøykassen i orden når malesesongen braker løs. Vi har spurt butikksjefene hva de velger.

Fargeglede - akkurat nå

På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Å bo med farger

Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i...

5 grunner til å grunne

Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Heksesot forekommer oftest om vinteren

Vil du unngå heksesot, bør du la oppussingsprosjektet vente til våren.

Hva er heksesot?

Heksesot er et nytt fenomen, men hva er det egentlig?

Slik maler du gammelt trepanel

Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.