Ekspert-tips: Fjern maling, tapet og fliser

Det kan være frustrerende og tidkrevende å få vekk gamle materialer fra vegg og gulv. Her er ekspertenes beste råd for å fjerne tapet, maling og fliser.


Fjern gammel maling

EKSPERTEN: Heidi Synøve Sørensen, driver Maleriet Fargehandel

Når må man fjerne maling før man pusser opp videre? 

– Hvis malingen slipper fra underlaget, må den fjernes. Maling som sitter, trenger stort sett ikke fjernes så lenge en bruker heftgrunning før man maler med riktig malingtype. Om det kun er noe som er løst, skrapes dette før kantene i malingsfilmen enten sparkles eller slipes. Det er bare hvis du har planer om å beise eller behandle på en annen måte som ikke er dekkende at gammel maling må fjernes 100 %.

Hvordan fjerner man best maling?

Manuelt: Maling kan fjernes med bruk av en god malingsskrape. De kan du få både med rett blad, trekant eller buet blad alt ettersom hva du skal fjerne maling av. Dette er en metode som ofte blir brukt på små og mellomstore jobber (møbler, trapper og lignende) Ved fjerning av løs maling på vegg kan en bare ta vekk det løse, for så å slipe overgangene og kantene med sandpapir.

Kjemisk: Det finnes mange typer malingsfjernere på markedet, alt ettersom hva slags underlag du skal fjerne maling på – for eksempel gamle møbler. Finér og enkelte treverkstyper kan bli skadet av kjemisk fjerning, så det er viktig å forhøre seg i en faghandel for å få riktig type. Dette er en ganske kostbar affære, og blir derfor ofte bare brukt på små og mellomstore prosjekter. Du kan også lage din egen malingsfjerner med bruk av kaustisk soda, tapetklister og vann. Dette er sterke stoffer, så forhåndsregler må tas. Det finnes også underlag som ikke tåler dette, for eksempel eik og finér. Treverket kan også bli ganske åpent etter en slik behandling, dessverre. 

Sandblåsing: Effektiv metode, men kan slite hardt på underlaget om det er av en myk tresort. Helt suverent på stål og lignende. 

Varmepistol: En varmepistol han være et godt verktøy for å få maling til å slippe lettere fra underlaget. Vær forsiktig så du ikke får sviskader i underlaget. 

Sliping: En god slipemaskin, støvmaske og sterke armer kan være en god løsning for å fjerne gammel maling. 

GODT REDSKAP:

– En skrape med herdet blad kan du gjerne legge litt ekstra penger i. Det herdede bladet gjør at skrapen holder seg skarp, og den kan også slipes.

TIPS! Om du skal bruke et kjemisk hjelpemiddel, er det viktig å lese bruksanvisningen nøye før du starter. 

Fjern gammel tapet

EKSPERTEN: Einar Nilsson, tapetfantast. Blant annet kjent fra «Tid for hjem».


Når er det nødvendig å fjerne den gamle tapeten før du går videre i oppussingen? 

– Gammel tapet som ikke henger godt, som har løsnet i kroker og blitt løs i skjøtene, bør nok fjernes før veggene får videre behandling.

Hvordan fjerner man tapetet lettest mulig?

 – Hvis tapetet sitter bom fast til underlaget, må man vurdere å ikke begynne å fjerne tapetet, men heller grunne og la det inngå i veggen ved videre oppussing. Dessverre er det ikke noe fasitsvar når det gjelder tapet, som kan være lunefulle saker. Det som sitter godt fast når det er tørt, kan gjerne få sjokk når det får våt maling på seg, og da blir resultatet gjerne blæring, løsning og luftbobler …

– Noen tapeter lar seg lett fjerne, for eksempel om man ikke har gjort skikkelig grunnarbeid først, eller vært knipen på limet. Andre tapeter har vinylforside med papirbakside. Da kan man fjerne vinyldelen og la papiret bli igjen til videre behandling – vel å merke om papiret ligger godt og fast på veggen.

GODT REDSKAP:

– Skal du fjerne tapetet, hjelper alltid kluter med varmt vann, siden tapetet må bløtes opp. Det viktigste verktøyet er sparkelspader/-kniver: man får noe løst og så presser man stålet inn på skrå for å «flå» tapetet av veggen.

Fjern gamle fliser

EKSPERTEN: Arne Nesje, sekretariatsleder i Norsk Byggkeramikkforening

Når er det nødvendig å fjerne gamle fliser?

– I mange tilfeller går det fint å legge nye fliser oppå de gamle flisene, vel å merke om underlaget innfrir kravene som trengs. I tørre rom som f.eks entré og over kjøkkenbenken er dette som regel problemfritt. På badet må du avklare med fagfolk om du har mistanke om fuktskader – muligens må ny membran legges før du kan flislegge på nytt. Men forsikre deg om at det fungerer å bygge ut vegg eller gulv med 8–10 med mer med hensyn til både dørkarmer, armaturer og sluk. Planlegg også så ikke vann kan renne inn bak de nye flisene hvis du bare bytter på gulv. 

Hvordan fjerner man flisene lettest?

– Fliser fjerner du ved å bruke en hammer og meisel. Stikk meiselen under flisen, bank med hammeren og vipp deretter flisen opp. Her er det viktig å sørge for godt beskyttelsesutstyr i form av hansker og vernebriller. Flisene knuser jo gjerne, og du kan skjære deg eller få skarpe splinter i øynene dersom du ikke beskytter deg.

– Underlaget har også noe å si for hvor godt flisene sitter. Betong eller støp er vanligvis problemfritt, mens fjerner du fliser fra gipsplater, risikerer du å ødelegge også underlaget under fjerningen.

3 redskaper som sparer tid

Dampmaskin til tapet: Hvis man skal gå grundig til verks, kan man leie en dampmaskin. Først perforeres veggen med huller, så kan man dampe på tapetet. Få det vått og varmt, da slipper det vanligvis.

Earlex SteamMaster koster 440 kr å leie for en helg hos salgogutleie.no

Speedheater til maling: Fungerer godt på hus utvending/innvendig og tar mange lag med maling i en prosess. Utstyr for dette er kostbart, men kan leies i enkelte faghandlere. 

IR-system Speedheater, kr 4999 hos Jula.no

Slagbor med meisel til fliser: De fleste i dag har elektrisk bor/drill, og du får kjøpt meisel som du kan bruke med vibrering/slagborfunksjon. Dette gjør jobben enklere.

Cotech borhammer, kr 799 hos clasohlson.no. Flisemeisel er ekstrautstyr og koster kr 179.