Dekormalerens personlige rede

Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun har skapt sitt favorittinteriør.

Huset til dekormaler Annett er romantisk både utenpå og inni. Her bor hun sammen med håndverkermann og to barn. Bygningen ble oppført i 1914 på Blommenholm i Bærum og har beholdt mye av sitt særpreg med røffe mur-vegger både innvendig og utvendig. Alle vinduer er utstyrt med originale sprosser, og taket er høyt og spisst. Utenpå minner bygningen ikke så rent lite om et engelsk eventyrhus, men i det man stiger inn i boligen får man en litt annen fornemmelse. Da er plutselig Frankrike og Italia ikke så langt unna. Alle murveggene i første etasje er lasert og patinert. Resultatet er at veggene ser mer ”levende” og ”sjelfulle” ut enn hva vi er vant til her i nord. Det er lett å tro at vi befinner oss i et flere hundre år gammelt ”slott” på kontinentet. Sannheten er at deler av huset er nybygd. Både bad, entre og soverom befinner seg i et påbygg, murt av Siporex betong. Murveggene er behandlet med ”colourwash”teknikk som får frem den karakteristiske strukturen i flatene. Metoden er enkel å benytte dersom man er nøye med å påføre lasurlaget over grunningen med raske strøk. Lasuren består av lasurolje og ulike mengder fargepigment. Annett er særlig glad i brent umbra, som hun mikser inn i de fleste fargene hun benytter. Når blandingen påføres veggen, bruker hun først en klut og deretter en fordriver for å jevne ut lasuren. Fordriveren er med på å skape ”duse skyer” på veggen.

Kontinental inspirasjon
Malermesteren har hentet mye av sin inspi-rasjon fra Frankrike og Italia. England er også en viktig inspirasjonskilde, ikke minst på grunn av flere opphold her, hvor hun har studert avanserte malingsteknikker. I sitt eget hjemmemiljø har hun eksperimentert med kontinentale malemetoder og duse valører. Hun hevder at ”skitne” farger gir best bakgrunnsramme for å få frem møbler, kunst, pynteting og lamper i interiøret. Gyldne hovedvalører med struktur i veggflaten utstråler naturlig glød og bringer med seg en stemning av levd liv, mener Annett. Også dagslysets inntreden i rommet er viktig. Hun elsker lyset og har derfor ingen gardiner foran vinduene i stuen og på kjøkkenet. Vinduene er vakre i seg selv og får derfor lov til å være ”nakne”. Før fargeregien i rommene ble bestemt har Annett studert dagslysets inntreden og solens strålespill i interiøret. Etter at hun avslørte hvordan lyset ble reflektert inn i huset ble fargepaletten bestemt. Dagslyset har en sterk posisjon i husets to hovedrom, noe hun har forsterket med tydelig veggkulør. Stuens vegger er malt i en gul-brun nyanse, og kjøkkenrommet har mosegrønn hovedfarge. Kjøkkenet er for øvrig bygget inn i en gammel glassveranda. Her flommer lyset inn i rikelige mengder fra store vinduer, og på solfylte sommerdager står døren ut til hageterrassen på vidt gap. Da kan man med enkelhet benke seg ned utenfor kjøkkendøren med mat under åpen himmel. De andre værelsene i huset har mindre sjenerøs, naturlig belysning og er derfor fargesatt i lysere toner.

Dekor for frihånd
Annett liker også å dekorere veggflater med billedmotiver, bokstaver og border for frihånd. På soverommet troner en freske frem på veggen som illustrerer en stor klokke med romerske tall. Ved første øyekast kan det se ut som om det er en gedigen gipsmedaljong som henger her. Men når håndverksmagien sitter som støpt i fingrene, er det mulig å skape kunstdekor i tredimensjonal utførelse. Malermesteren er arvelig belastet med kreative evner. Hennes far har gjennom et langt yrkesliv jobbet som politisk tegner for Verdens Gang, så formsansen har smittet raskt over på neste generasjonsledd. Dekormaleren har i år debutert som oppusser i NRKs programserie Forandring Fryder. Serien har truffet blink, og interessen for oppussing viser seg å være stor også blant TV-publikumet, som ser frem til nye episoder med den populære malermesteren. Inntil videre har Annett Sturk mer en nok å gjøre både som mor til to småbarn, i tillegg til dekormaling og innredningsoppdrag.
Og innimellom alle gjøremålene slapper hun av i sine romantiske omgivelser, som gir besøkende en følelse av å være på visitt i en sydlandsk borg eller en fransk landvilla. Miksen av stiler skaper stemning i interiøret. Her er det lett å trives omgitt av behagelige farger som gir velvære for øye og sjel.
23. oktober 2008
Mer om Maling og farge

VIDEO: Slik sparkler du en tapetsert vegg

Skal du male over eller tapetsere en allerede tapetsert vegg må du forberede veggen. Denne videoen viser deg hvordan.

Foto: Trine Robstad Photography. Farge på bildet til høyre: 10981 Norwegian Wood
Annonsørinnhold

Skap liv og harmoni i hjemmet ditt med farger

Innred hjemmet ditt med farger for å skape et personlig og spennende uttrykk. La deg inspirere av Egil sitt fantastiske hjem, og hans bruk av farger.

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Her er butikksjefenes malefavoritter

Det gjelder å ha verktøykassen i orden når malesesongen braker løs. Vi har spurt butikksjefene hva de velger.

Fargeglede - akkurat nå

På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Å bo med farger

Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i...

5 grunner til å grunne

Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Heksesot forekommer oftest om vinteren

Vil du unngå heksesot, bør du la oppussingsprosjektet vente til våren.

Hva er heksesot?

Heksesot er et nytt fenomen, men hva er det egentlig?

Slik maler du gammelt trepanel

Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no