Bilde: Solveig Grande

Fargeglede - akkurat nå

På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.
Av: Solveig Grande, 29. mars 2011

Fra loftstuen ser vi ned mot trappeløpet.

Etter flere år med lyse farger, har det nå kommet sterkere farge på malingen. Ja, til og med svart maling er blitt lansert – men fortsatt holder de fleste av oss en knapp på de lyse, nøytrale fargene.

Kontrastvegger
– Vi skulle ha noen kontrastvegger det hadde vi bestemt oss for, sier Lise. Hun og mannen John Guldahl kjøpte ferdighus på Lørenskog og ønsket å påvirke innredning og fargevalg.

– Entreprenøren var i ferd med å male alt eggehvitt, men det ville ikke vi. Jeg sa at jeg ville ha en lys nougatfarge på to vegger i entreen, og den samme fargen oppover trappegangen. Entreprenøren ristet på hodet og mente det ikke ville passe, og prøvde å overtale meg til å la det være hvitt. Jeg ga meg imidlertid ikke, og akkurat det er vi veldig glade for i dag, forteller hun. Med tre barn i huset vet jeg at entreen og særlig trappeløpet blir skittent i en helt lys farge.

– Etterpå ringte de John og prøvde å få ham over på sin side, ler Lise.


I entreen er det to lyse vegger i lys nougat. Sort utgangsdør står til fargene både innvendig og utvendig.

Harmoni
Huset er lyst og delikat med velregisserte fargeklatter.Her bor det to som kan det med farger. Og som tør. Entreen har fått to vegger malt i lys antikk, og to vegger i lys nougat med et svakt grårosa skjær. Alle dørene i huset er malt mørkegrå – dyp, varm grå ispedd en anelse rødt.

Tips fra huseier
– Jeg har bevisst valgt farger med litt rødt eller gult i, så blir de litt varme i tonen og går fint sammen. – For å få alt til å passe sammen, prøvde jeg det først på en collage. På et hvitt ark limte jeg opp fargene til vegger, tak og dører, forklarer den fornøyde kvinnelige huseieren. – Inspirasjon finner jeg alle steder, den grå fargen til dørene fikk jeg idé om fra et grått kjøkken på Fired Earth. Så prøvde jeg meg fram til jeg fant den riktige fargen


Gutterommet har fått tre vegger i lys nougat og en knevegg i den trendy gråblå fargen "hule".

Kraftige og lyse farger kommer
Jotun bekrefter at det kommer kraftigere farger, men fastslår samtidig at de lyse fargene fremdeles dominerer.


– På vårt nyeste trendfargekart er de lyseste fargene i Luft-paletten faktisk blitt enda lysere, mens vi har lansert noen veldig kraftige farger i Vann- og Ildpalettene, forklarer Kristin Andersen i Jotuns pigmentlaboratorium.


På det siste trendkartet finnes eksempelvis:
    •    Blåaktig rosa
    •    Oransje
    •    Dyp blåaktig grønn
    •    Dyp burgunderrød
    •    Mørk rødbrun
    •    Sortaktig


– I tillegg til store fargekontraster er det også populært å spille på kontraster mellom matte og blanke overflater. Gull og sølv benyttes også som lasur over malte flater.

Fremdeles ser vi helt klart mest av de lyse eller hvite fargene i norske hjem, hos enkelte kanskje i kombinasjon med en vegg eller et felt med en kontrastfarge, opplyser Andersen.


Mote og interiør
– Klær og interiør følger hverandre i mye større grad nå enn tidligere, og vi ser at mange av de store klesdesignerene nå også lager egne interiørfargekolleksjoner, forklarer Andersen.
Klesmoten og fargene skifter ofte, og jeg tror at vi i tiden fremover vil komme til å se at interiørmoten følger denne tettere ved hyppigere skifte av trendfarger, avslutter ingeniøren hos Jotun.


Flere malingstips:
    •    Beckers www.beckers.no tlf: 22 80 32 90
    •    Bergen Malingfabrikk www.bergen-malingfabrikk.no tlf: 55 50 88 20
    •    Dyrup www.dyrup.no tlf: 22 80 99 10
    •    Flügger www.flugger.no tlf: 23 30 21 90
    •    Jotun www.jotun.no tlf: 33 45 70 00
    •    Nordsjö www.akzonobel.no tlf: 66 81 94 00
    •    Scanox www.scanox.no tlf: 32 24 43 00
    •    Steen-Hansen Maling www.steen-hansen.no tlf: 55 11 62 60


29. mars 2011 Solveig Grande
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no