Fargetrender for 2012

Fire fargetrender for 2012 gir deg valget mellom stille romantikk og kjølig teknologi, mellom personlig opprør og havets magi.

– Fargetrender dukker opp i alle deler av samfunnet. Noen trender varer en kort stund og andre trender varer en lengre periode, sier Lone Bjørslev Kisbye, som er PR-ansvarlig hos Flügger. 

Flügger har gått langt for å hente inspirasjon til neste års farger. Blant inspirasjonskildene nevner de den kalde vinteren, Wikileaks-lekkasjer, katastrofen i Japan, Lady Gaga og mental frihet. Akkurat hvordan Wikileaks eller mental frihet gir inspirasjon til fargevalg, sies dog ikke.

Ut fra dette inspirasjonsmaterialet har de definert fire fargetrender for det kommende året. To av trendene gir en varmere palett, inspirert av romantikk og opprør, mens de to andre er kjøligere paletter, inspirert av teknologi og havet.

Autentisk romantikk
Dette er en trend vi har sett vokse frem en stund. IKEAs masseproduksjon må vike plass for det autentiske og for ekte håndverk. Nå handler det om å velge kvalitet og se det elegante i gedigne, rustikke naturmaterialer. Tid, ro, kvalitet og romantikk er stikkord for denne trenden.

– Bruk de autentiske og romantiske fargene til å skape en rolig, meditativ stemning som demper gemyttene. Omgi deg med fine ting som har sjel, gleder sinnet og som er verd å ta vare på. Finn fargene i tre, skinn, stein og jord, sier  Bjørslev Kisbye.

Opprørsk frihet
Dette er en frihetssøkende trend som handler om å uttrykke seg sterkt og personlig. Gjør opprør mot det bestående, våg å uttrykke deg på en måte som er visuelt provoserende, og omfavne det skjeve, det frie og det personlig.

– Bruk de energiske fargene til å hylle en enkelt vegg, et gulv eller et møbel som fortjener ekstra mye oppmerksomhet, foreslår Bjørslev Kisbye.

Men vil du virkelig omfavne den opprørste frihetstrenden, kan du overrask med uortodokse, uensartede fargekombinasjoner. Ikke vær redd for å sette ditt preg på omgivelsene gjennom fargevalgene du tar.

Mikro makro
Dette er en trend preget av en nøktern ytre verden i kombinasjon med en indre verden bestående av mental frihet og innovasjon. Stikkordene her er kjølig ro, nøytralitet og abstraksjon, teknologi og molkeyler.

– Fargene danner bro mellom små ideer og tung teknologi fra den mentale til den fysiske verden. Trenden sammenfletter mikroskopiske molekyler og store resultater med kjølige og reflekterende farger, hevder Bjørslev Kisbye.

Saltblå magi
– Saltblå magi er en livgivende trend fylt med eterisk skjønnhet og dyster dybde, sier Bjørslev Kisbye.

Denne trenden er inspirert av havet og det mystiske livet som skjuler seg like under havets overflate, og fargene er havets egne. Vær oppmerksom på at de kalde fargene i den saltblå magien kan bli forsterkte i det kalde skandinaviske lyset. Det kan skape et totalinntrykk av blå kulde, og fargepaletten bør derfor benyttes i mindre doser i interiøret.

Derimot er det en fargetrend som kan passe perfekt i sommerhuset ved havet. Her kan farger og omgivelser få virke sammen og understreke det maritime, samtidig som det varmere sommerlyset myker opp helhetsinntrykket og gjør det lunere.

27. november 2011
Mer om Maling og farge

VIDEO: Slik sparkler du en tapetsert vegg

Skal du male over eller tapetsere en allerede tapetsert vegg må du forberede veggen. Denne videoen viser deg hvordan.

Foto: Trine Robstad Photography. Farge på bildet til høyre: 10981 Norwegian Wood
Annonsørinnhold

Skap liv og harmoni i hjemmet ditt med farger

Innred hjemmet ditt med farger for å skape et personlig og spennende uttrykk. La deg inspirere av Egil sitt fantastiske hjem, og hans bruk av farger.

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Her er butikksjefenes malefavoritter

Det gjelder å ha verktøykassen i orden når malesesongen braker løs. Vi har spurt butikksjefene hva de velger.

Fargeglede - akkurat nå

På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Slik maler du taket

Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Slik lykkes du med tapetsering og maling

– Grunnarbeid, grunnarbeid, grunnarbeid! sier Vi i Villas ekspert, malermester Ken Kennard, og deler sine beste tips for maling og tapetsering med oss.

Å bo med farger

Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i fargenes verden igjen?

5 grunner til å grunne

Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Slik maler du gammelt trepanel

Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.