Heksesot
Heksesot er et fenomen der klebrig sot fester seg på overflater i boliger. Bilde: Mycoteam

Slik blir du kvitt heksesot

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den oppstår. Her forklarer vi hvordan du blir kvitt heksesot.

Heksesot dannes i luft og avsettes så på flater. Du ser det som skjemmende sotaktige flekker som oppstår på alt fra vegger og tak til innsiden av skap og skuffer.

For å bli kvitt heksesot, må du kjenne årsakene til at den oppstår og så ta skritt for å eliminere dem før du utbedrer skadene. Det er viktig å ta ting i riktig rekkefølge, ellers risikerer du at problemet kommer tilbake og du må gjøre jobben på nytt.

Tid, gass og partikler

– Det er to ting som kreves for å klassifisere til at det kan kalles heksesot, og det er ultrafine partikler og gasser fra SVOC, sier David Hauer, rådgiver i Mycoteam.

SVOC er en forkortelse for det engelske uttrykket Semi-Volatile Organic Compound, eller tungt flyktige organiske forbindelser på godt norsk. Disse finner vi i en rekke produkter som brukes under bygging og oppussing. Alt fra gulvbelegg, møbler og tapter til lakk, lim og maling inneholder slike forbindelser.

I tillegg til ultrafine partikler og gasser kreves det tid. Dårlig ventilasjon i boligen gir de ultrafine partiklene tid til å sveve lenge nok til at det dannes heksesot. Ved å ventilere mer, blir det mindre gass i boligen samtidig som du ventilerer ut mer av de ultrafine partiklene. Dermed reduseres faren for heksesot.


Heksesot (kjemisk sverting) ved lagring av plastgjenstander i kjøkkenskap. Kom få uker etter oppussing Foto: Mycoteam

God ventilasjon første bud

– Heksesot er en god indikasjon på at det er for dårlig ventilasjon i boligen. Det første man bør gjøre er derfor å regulere den reelle ventilasjonsraten, sier Hauer.

Luftutskiftningen i en boligen bør være på 0,5 per time, men ifølge Hauer er det i boliger med heksesot gjerne en luftutskiftning på 0,1-0,3 per time.

For å finne ut om den reelle ventilasjonsraten er god nok i din bolig, må det foretaes en sporgassmåling.

– Når du antakelig får svar om at ventilasjonsraten er for lav, må du bedre ventilasjonen, sier Hauer.

Uten bedring av ventilasjonen får du ikke bukt med problemet. Du kan vaske og male over problemområdet, men sannsynligheten er stor for at heksesoten vil komme tilbake.

Heksesoten må vaskes bort

Men når ventilasjonen er bedret, er det tid for å vaske.

– Rengjøring av flatene som er skjemmet av heksesot er veldig viktig, uavhengig av om du skal male eller ikke, sier Hauer.

Dampen fra SVOC går fra damp til fast stoff når den avsetter seg på flater. Dette stoffet må vaskes bort, ellers risikerer du at den går over til damp igjen og så avsetter seg som heksesot et annet sted.

Et typisk eksempel er en sydvendt vegg som er kald i vinterhalvåret. Gassen kondenserer mot den kalde veggen og blir til fast stoff. Men når sommeren kommer, omdanner varmen det til damp igjen, og så er runddansen igang.

Slik vasker du bort heksesot

Det er derfor ikke nok å male over flater med heksesot, de må vaskes grundig først.

– Det er vanskelig å male over gass, da gassen trenger gjennom malingen. Der det er svart må man vaske, sier Hauer, som anbefaler at man vasker med mikrofiberkluter.

– Bruk Jotun Husvask i et uttynningsforhold 1 til 5 eller Flügger Fluren.

Vær oppmerksom på at Jotuns Husvask er beregnet på utendørs bruk og forsiktighet må utvises om du bruker denne inne. Vær påpasselig med å vaske et mindre område først for å se om materialet tåler middelet, og sørg for å vaske over med rent vann etterpå.

Du kan også velge å bruke et fettløsende middel beregnet til innendørs bruk, for eksempel Plumbo rengjøring fettløser. Spray på en fuktig mikrofiberklut og tørk over angrepet område. 

Tid for å male

Når du har sørget for at ventilasjonen er bedret og du har vasket de sotede flatene, er det tid for å male over.

– Denne tiden av året er et veldig godt tidspunkt å tenke på dette. Vent til frosten slipper taket og mal tidligst mulig om våren. Luft så godt ut gjennom hele sommeren og frem til fyringssesongen starter igjen. Utbedring av heksesot på høsten er bare dumt og bør ikke gjøres, sier Hauer.

For å oppsummere, er de tre skrittene for å bli kvitt heksesot altså god ventilasjon, grundig vask og nymaling. Det siste skrittet er likevel kun nødvendig på steder hvor vaskingen har ført til skjemmende flekker.

Flere tips om heksesot:

  • Hvis det er blitt foretatt en sporgassmåling og det viser seg at det ikke er problemer med ventilasjonen i boligen, ville jeg foreslått å male med oljemaling når man utbedrer heksesot.
  • Ved nye boliger eller nyrehabilitering av gamle boliger er det viktig å sørge for en jevn temperatur og god ventilasjon, også i fraværsperioder i vinterhalvåret.
  • Halogenpærer og panelovner som brenner støv og stearinlys er forsterkende faktorer. De er ikke årsaker til heksesot, men gir et sottilskudd.
3. februar 2020
Mer om Maling og farge

VIDEO: Slik sparkler du en tapetsert vegg

Skal du male over eller tapetsere en allerede tapetsert vegg må du forberede veggen. Denne videoen viser deg hvordan.

Foto: Trine Robstad Photography. Farge på bildet til høyre: 10981 Norwegian Wood
Annonsørinnhold

Skap liv og harmoni i hjemmet ditt med farger

Innred hjemmet ditt med farger for å skape et personlig og spennende uttrykk. La deg inspirere av Egil sitt fantastiske hjem, og hans bruk av farger.

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Her er butikksjefenes malefavoritter

Det gjelder å ha verktøykassen i orden når malesesongen braker løs. Vi har spurt butikksjefene hva de velger.

Fargeglede - akkurat nå

På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Slik maler du taket

Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Slik lykkes du med tapetsering og maling

– Grunnarbeid, grunnarbeid, grunnarbeid! sier Vi i Villas ekspert, malermester Ken Kennard, og deler sine beste tips for maling og tapetsering med oss.

Å bo med farger

Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i fargenes verden igjen?

5 grunner til å grunne

Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Slik maler du gammelt trepanel

Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no