Hva er heksesot?

Heksesot er et nytt fenomen, men hva er det egentlig?


En dag har du en vakker nyoppført eller nyoppusset bolig. Den neste har du et mareritt i form av mørke, klebrige sotflekker som ikke lar seg vaske vekk. Det er ikke rart at fenomenet har fått det lite flatterende navnet heksesot.

Heksesot opplever man enten i nye eller i nyoppussede boliger. Det er til stede fra dag én, men det akkumuleres over tid og vil derfor være synlig først etter en viss tid, gjerne 2-4 år, sier David Hauer hos Mycoteam.

Hekssot er et vinterfenomen

Fenomenet med de skjemmende sotflekkene ble først kjent for få år siden og har gitt ekspertene noe å bryne seg på.

– Hver gang noen ser ut til å finne en årsak, så dukker det opp nye tilfeller som motbeviser denne «løsningen», sier Heidi S. Sørensen. Hun driver Maleriet fargehandel AS og er Vi i villas malingsekspert.

Fagfolkene står likevel ikke helt på bar bakke. Visse fellestrekk gir en indikasjon om hva man står over når heksesoten dukker opp.

– Det vi har registrert av heksesotproblemer har noen fellestrekk. Fenomenet, som ofte forekommer sammen med støvkondenseringsproblemer, kommer som oftest i vintermånedene – desember til mars i hus og leiligheter som enten er nye eller nyoppusset høsten før, har daglig leder hos Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen, uttalt til fagbladet Maleren.

Byggvarer synderen?

Nettopp det at fenomenet oppstår i nye eller nyoppussede hus har fått forskerne til å se på fellesnevneren: byggvarer.

– Så langt er en av hovedforutsetningene for heksesot tilstedeværelse av såkalte SVOC-er (Semi-Volatile Organic Compound), eller tungt flyktige organiske forbindelser. Disse finner vi i en rekke byggvareprodukter, sier Hauer.

Fagmiljøene som jobber med heksesotproblemet har en formening om hvilke produkter som kan være særlig utsatte, men i byggvarebransjen er det få som er villig til å vedkjenne seg problemet. Tungt flyktige organiske forbindelser finner du dog i en rekke produkter som brukes under bygging og oppussing. Alt fra gulvbelegg, møbler og tapter til lakk, lim og maling inneholder slike forbindelser.

Ultrafine partikler

– Det har vært en teori om at avsetningen fra fordampningen danner en klebrig overflate som sotpartiklene fester seg i, men det er lite trolig. Når man har heksesot, er det snakk om ultrafine partikler. Hadde fenomenet skyldtes en klebrig effekt, ville den fanget opp også større partikler, men det finner vi ikke, forteller Hauer.

Så hva er egentlig heksesot? Ingen er 100% sikker, men det finnes en solid teori basert på faktiske observasjoner av hvor heksesot oppstår.

– Jeg tror at SVOC-ene vasker lufta for ultrafine partikler, som så kobler seg sammen til noe større partikler og følger dampen og avsettes i smale sprekker, på kalde overflater og på elektrostatiske overflater, sier Hauer.

Skjemmende, men ufarlig

Men uansett hvilken teori som vil vise seg å være riktig, er resultatet det samme: skjemmende sotflekker som ødelegger helhetsinntrykket av boligen.

– Jeg har selv vært i en bolig hvor dette fenomenet dukket opp i stor grad. Her så vi det både i skuffer og skap og på glassfiberstrien og hver eneste skrue i gipsen. Det var ikke mye pent, sier Sørensen.

En liten trøst får være at ekspertene synes å mene at heksesot er mer et kosmetisk problem for boligen enn et mulig helseproblem for beboerne.