Mal riktig med rull

Det kreves riktig teknikk for å få et jevnt resultat når du skal male med rull.

Av: Einar Vestheim, 19. august 2009

Det er viktig å ikke være gnien på malingen, tyn ikke siste rest ut av rullen. Den skal mettes godt med maling og dyppes igjen ofte.

- Mange gjør den feilen at de presser rullen mot veggen når det begynner å bli lite maling igjen – det er helt feil. Man skal bruke samme trykk hele tiden. Hvis det begynner å bli tungt å legge av maling er tiden inne for å dyppe igjen, forteller Jostein Brekka hos Jordan til ifi.no.

For å få fordelt malingen jevnt utover rullen bør du anskaffe deg et malekar

Mal flere strøk
For å få et jevnt resultat må du male veggen flere ganger. Ofte kan veggen du skal male suge til malingen ujevnt, derfor blir de første strøkene ofte skjoldete.

En ny gipsvegg bør alltid ha minst to strøk maling oppå grunningen. Antall strøk vil variere fra vegg til vegg, men det er bedre å male et strøk for mye enn ett for lite.

På kryss og tvers eller én retning?
På de første strøkene spiller det ingen stor rolle om du fører rullen på kryss og tvers, eller i én retning. På det siste strøket bør du passe på å holde rullen i én retning og sakse den opp og ned.

- På det første strøket kan det faktisk være en fordel om man fører rullen litt på kryss og tvers for å få mettet veggen skikkelig. Men på toppstrøket er det viktig at rullen går mest mulig i samme retning for å få en jevn finish, sier Ivar Viken hos Verktøy Engros Bergen til ifi.no

Jobb hurtigst mulig
Det er også en fordel å jobbe hurtigst mulig, spesielt på siste strøket. På den måten unngår man skjøter fordi malingen tørker.

Pass på å bruke en rull som er tilpasset det underlaget du skal male. Det kan være lurt å forhøre seg hos fargehandleren før en kjøper inn.. For å avlaste skuldre og armer kan du anskaffe deg et forlengerskaft. Med forlengerskaft kan du stå lengere unna veggen og jobbe me større bevegelser som gir en jevnere påføring.

19. august 2009 Einar Vestheim
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no