Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsats i norsk boligbygging.

Men husk at også malerarbeider tilhører håndverksfagene og at det alltid er tilgjengelig kompetanse hos profesjonelle utøvere. Som på andre fagområder kan forsøk på sparing bli dyrt på lang sikt om ikke arbeidene utføres fagmessig.

Ulike fasadebehandlinger
dekker treverket best over tid, enten det er olje,- eller akrylbasert maling. Hvis forarbeidet er gjort riktig, kan en god maling holde opptil 20 år. Bruk egne malingstyper for utsatte partier som vinduer, dører og vindskier.

Beise huset hvis du vil beholde et gjennomsiktig utseende hvor trestrukturen er synlig. Beis er lett å påføre og har et påføringsintervall fra 1-5 år. Tjærebeis er mye brukt både til boliger og fritidsboliger. Overflaten får et transparent og oljet utseende og gir god beskyttelse over flere år. Mange er også begeistret for lukten av tradisjonsrik overflatebehandling. Påføringsintervallet er 3-5 år.

Dekkbeis er mer maling enn beis, men er mer transparent fordi den har mindre fyllstoffer enn maling. Dekkbeisen har kraftigere pigmentering enn beis. Over tid vil gjentatte overflatebehandlinger med dekkbeis få samme utseende som maling. Påføringsintervall 5-7 år.

Tjæredekkbeis er beregnet for dem som vil ha et lysere dekklag etter år med tjærebeis som resulterer i mørkere og mørkere fasade. Påføringsintervall 3-5 år.

Linoljemaling er ikke lenger så mye brukt som overflatebehandling på nye bygg, og brukes oftest på konstruktsjoner hvor det stilles høye krav til materialene ut fra et kulturhistorisk perspektiv. Linoljemaling har et høyt tørrstoffinnhold. Dette er en fordel, da tørrstoffet er det som blir igjen på veggen til å beskyttelse etter at løsemidler har fordampet.

Malingstyper
Oljemaling (alkyd): Beskytter best i værthard klima, som mye sol, vind slagregn og salt. Er du usikker på hva slags vedlikehold som er utført på fasaden tidligere og hvor godt den jobben er gjort, bør du velge oljemaling. Oljemalingen vil ikke sperre inne eventuell fukt slik som eksempelvis akryl eller hybridmaling, som forsegler panelet og eventuell fukt.

Akrylmaling: Akryl er plast i malingen som gjør malingen smidig og har god sliktestyrke. Den bevarer glans og farge lenger enn oljemaling og tørker raskt etter påføring. Akrylmalingen sprekker ikke så lett og følger panelets bevegelser.Hybridmaling inneholder noen av oljemalingens og akrylmalingens egenskaper, men klima, beliggenhet og utseende avgjør om hybridmalingen er riktig for ditt hus.

Ubehandlet treverk
Er treverket ubehandlet, er valgene flere enn om fasaden allerede er behandlet. Har fasaden allerede vært tjæret eller behandlet med linoljemaling, anbefales å fortsette med samme behandling, fordi det ved å male over linolje dannes blærer som er vanskelig å bli kvitt. Tjæren trekker inn i treverket. Unngå å bruke beis eller maling over tjæreprodukter, da beisen ikke blir jevn i fargen eller på overflaten. Maling på beis eller dekkbeis, oljemaling på akrylmaling eller akrylmaling på oljemaling går braså lenge malingsfilmen er ren, fast og tørr.

Forberedelser
Les alltid bruksanvisningen på malingsproduktet du skal bruke. Der står temperaturen for påføring av beis eller maling, antall strøk ut fra underlagets tilstand, eventuelt forarbeid som bør gjøres før du maler toppstrøket, tørketid, påføringsintervall, oppbevaring og mye annet nyttig. Ideelt malevær i følge malermestere er ovverskyet vær uten regn, og en temperatur på rundt 16 grader. Mal ikke i sterk sol. Da kan malingen bli blærete og senere flasse av. Ny fuktig maling tåler lite sol. Du skal heller ikke male for sent på kvelden, for dugg gir skjolder på overflaten. Riktig mengde maling kan påføres med rull og overstrykes med pensel. En godt råd er å bruke rull med langt skaft - det letter arbeidet og reduserer arbeidstiden.

Innendørs maling
Tak og lister: Vask taket med en mikrofibermopp for å fjerne fett og støv. Ujevnheter i taket sparkles og slipes ned med slipepapir etter at sparkelen har tørket. Mal taket med en rull som dekker godt og ikke spruter. Bruk forlengerskaft for god arbeidsstilling og ekstra rekkevidde. Bruk en pensel sammen med rullen for å komme inntil listen. Du maler taklistene samtidig som taket og med samme pensel.

Vegg: Tapet, sponplater, gipsplater og mur krever en del forarbeid før overflatebehamdling med maling. Sår, ujevnheter og skjøter sparkles, og slipes ned med slipepapir etter at sparkelen har tørket. Slipestøvet må fjernes, gjerne med en fuktig mikrofiberklut. Vinduskarmer, taklist, fotlist og gulv maskeres med tape som er lett og fjerne uten at malingen følger med. Mal veggen med en rull og forlenget skaft. Bruk en pensel sammen med rullen for maling opp mot list.

Panel: Kvae på panelet må skrapes bort med en malingsskrape. Påfør kvistlakk med pensel. Sår og ujevnheter sparkles og slipes ned med slipepapir etter at sparkelen har tørket. Slipestøvet fjernes. Vinduskarmer, taklist, fotlist og gulv maskeres. Panelet grunnes med heftgrunn for panel og pensel. Rull kun to bord av gangen med panelrull

Dør: Samme forarbeid som ved panel. Mal dørkarmen med en flat eller oval pensel. Dørflaten kan males med en mikrofiberrull, samtidig som du bruker en oval penselen på utskjæringer og profiler.

Vindu: Forarbeid som panel og dører. Maskér vinduet med en UV-bestandig maletape. Malingen påføres med en oval pensel for karmer og lister og en vinduspensel for detaljarbeid og sprosser. Mal i treets retning og etterstryk umiddelbart. Start med sprossene eller rammen fra glasset og utover. Mal så karmen i treets retning og foringer og listverk males til slutt.

Maling utendørs
Vask: Vask huset med med et egnet middel etter anbefaling hos din leverandør. Bart eller ubehandlet treverk må grunnes med pensel. Vindusbrett, terrasse og rekkverk bør maskeres.

Liggende panel: Start øverst, og mal deg nedover med en vinklet pensel eller utendørsrull.

Stående panel: Mal øverste del av panelet med en vinklet pensel. Endeveden mettes godt. Bruk utendørsrull. Panelet kan males med utendørsrull på forlengerskaft. Overgangen mellom over- og underligger males med en vinklet pensel.

Vindu: Du bør du maskere med en UV-bestandig tape. Bart eller ubehandlet treverk grunnes med en oval pensel. Mal vinduet med den sammen ovale penselen og en vinduspensel til detaljarbeidet. Malingsrester på vinduet fjernes.

Mur: Maskér flater som ikke skal males med murtape. Påfør murmalingen med rosa rull og vinklet pensel. Bruk gjerne forlengerskaft.
(Kilde: byggern.no)

23. februar 2009
Mer om Maling og farge

VIDEO: Slik sparkler du en tapetsert vegg

Skal du male over eller tapetsere en allerede tapetsert vegg må du forberede veggen. Denne videoen viser deg hvordan.

Foto: Trine Robstad Photography. Farge på bildet til høyre: 10981 Norwegian Wood
Annonsørinnhold

Skap liv og harmoni i hjemmet ditt med farger

Innred hjemmet ditt med farger for å skape et personlig og spennende uttrykk. La deg inspirere av Egil sitt fantastiske hjem, og hans bruk av farger.

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Her er butikksjefenes malefavoritter

Det gjelder å ha verktøykassen i orden når malesesongen braker løs. Vi har spurt butikksjefene hva de velger.

Fargeglede - akkurat nå

På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Slik maler du taket

Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling...

Slik lykkes du med tapetsering og maling

– Grunnarbeid, grunnarbeid, grunnarbeid! sier Vi i Villas ekspert, malermester Ken Kennard, og deler sine beste tips for maling og tapetsering med oss.

Å bo med farger

Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i...

5 grunner til å grunne

Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Slik maler du gammelt trepanel

Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du...

Mal med sunn maling

Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no