Slik maler du trepanel

Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

male trepanel

Du har bestemt deg – furu er ut, malt panel er inn. Slik går du frem for å oppnå et godt resultat når du skal male trepanel.

Rens treverket

Når du har fjernet bilder, flyttet møbler og står foran naken furupanel, må du frem med et egnet rensemiddel for å rense treverket.

– Salmiakk kan også brukes, men da er det veldig viktig å skylle godt med rent vann før man maler, sier Heidi Sørensen ved Maleriet Fargehandel i Hønefoss.

Paneler må ikke slipes frie for lakk eller maling, eller annen form for behandling så lenge overflaten ikke flasser. Det holder med vask og bruke heftgrunn i bunnen. Lutet panel kan også males, men da må den nøytralises med vanlig eddik blandet i vann, som man vasker over veggen med.

Vær nøye med innkjøp av maling

– Panel er ett av de underlagene som krever meget gode, og ikke minst riktige produkter for at du skal få et bra resultat, understreker eksperten.

Gode tips når du skal male tak

beregne maling
Foto: Getty Images

Kvistlakk og grunning

Når det gjelder maling av ubehandlet panel, kan man enten legge to-tre ganger kvistlakk på kvist før man grunner, eller eventuelt bruke en sperregrunning.

– Sperregrunning er et alternativ hvis panelet har veldig mye kvist, men man må kjøre to fyldige strøk med denne for å få isoleringseffekten, sier Sørensen.

Hun forklarer at det bare er Gjøko som går god for at deres sperregrunning isolerer for kvist. Andre produsenter går ikke god for at deres produkt sperrer godt nok for slike typer gjennomslag.

Det finnes ingen garantier mot gjennomblødning fra kvist. Tester har vist at kvistlakk stort sett isolerer hvis du legger to til tre strøk.

– Hvis man velger kvistlakk, bruker du spritbasert kvistlakk hvis du skal male med oljemaling, og akrylbasert dersom du ønsker å bruke løsemiddelfrie malinger, forklarer eksperten.

Er panelen din veldig mørk, kan det lønne seg med to lag grunning. Slurver du med grunningen, er det store muligheter for at du lurer deg selv.

– Da vil du muligens trenger flere strøk for å få kantdekk på panelbordene, sier Heidi Sørensen.

Olje eller løsemiddelfri?

De fleste malingsprodusenter har 100 prosent løsemiddelfrie produkter.

– Det er ikke kun Sense fra Jotun som har slik maling. De fleste produsenter i dag har ingen løsemidler i sin panelmaling.

Fordelene med en løsemiddelfri maling, er at denne er mer fargestabil, og vil ikke gulne slik oljemaling gjør. Ulempen er at den bruker lener tid på å herde helt, i forhold til oljemaling.

– Husk derfor at denne ikke sitter godt i bunnen av malingsfilmen før etter noen dager, sier Sørensen.

Hun kan også avkrefte at oljemalingen er helt på vei ut.

– Men den gamle typen oljemaling med skadelige avgasser i større mengder er borte. Kravene til dette er mye høyere enn før, men blant andre har Nordsjø sin Ready-oljemaling som går under de nye EU-kravene i mange år ennå, sier Sørensen.

male panel
Foto: Getty Images

Sparkling

Det er først etter grunningen at man kan se behovet for sparkling. Sprekker i kvist vil stå frem som sorte glipper. På slike sprekker og på spikerhull kan du bruke vanlig akrylsparkel for tre. Slip deretter lett over panelen for å fjerne eventuelle fiber.

– I glipper mellom bord brukes en føyelig sparkel, for eksempel hvit akryl. Denne legges først når du er ferdig med å pusse, sier Sørensen.

Toppstrøk

Så er grunnarbeidet lagt. Til toppstrøk er det mest vanlige silkematt maling, som er 15-20 i glans, men mange ønsker også blankere vegger. Jo mattere maling, jo bedre dekker den underlaget.

– Husk da at jo blankere malingen er, jo mer synes ujevnheter i treverket. En høyblank maling vil da derfor kreve et meget godt grunnarbeide for at resultatet skal bli pent.

For å få skjoldefrie vegger må du ha minst to strøk over grunningen. Og vær ikke beskjeden. Mange har problemer med at de legger på for lite maling. Spesielt de nye løsemiddelfrie skal ikke strykes for tynt på.

– Det vil ofte være lettere å legge på med rull, for så å etterstryke med en pensel – på ett og ett panelbord, slik at malingen ikke er halvherdet når man stryker på den, råder Heidi Sørensen.

Oppdatert 2023