Bilde: Colourbox

Slik maler du taket

Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Etter vintrer med mye fyring og bruk av stearinlys, er kanskje taket ikke lenger like rent og pent som før. Røyker du i tillegg innedørs, vil tjære og nikotin også ha satt sine spor.

Du kan selvsagt forsøke å vaske, men ofte vil det føre til et enda mer skjoldete resultat enn da du startet. Det beste er ofte å male på nytt.

Vask underlaget først
Begynn med å rengjøre området du skal male. Det gjør ikke noe om det blir litt skjoldete siden du likevel skal male over. Det viktigste er at du får fjernet støv, skitt og fett.

Det kan du gjøre ved for eksempel å bruke Jotun Husvask. Vær oppmerksom på at dette er et middel beregnet på utendørs bruk og forsiktighet må utvises om du bruker denne inne. Vær påpasselig med å vaske et mindre område først for å se om materialet tåler middelet, og sørg for å vaske over med rent vann etterpå.

Hvis du skal male et nytt tak, holder det at du fjerner støv fra platene.

Utbedre underlaget
Skitt og misfarging er kanskje ikke det eneste som er galt med taket. Ta en grundig titt og se om det er noe du burde utbedre før du går i gang med å male. Løs maling bør fjernes, og sår og sprekker kan jevnes ut med sparkel. Husk bare å fjerne støvet etter sliping.

Se også hva som er brukt av maling tidligere. Det kan være at du bør grunne før du maler.


Unngå skjolder: Mal hele taket i en omgang, ta heller pauser mellom hvert strøk.

– Er underlaget tidligere behandlet med blank eller halvblank oljemaling, må du først behandle taket med Jotun Heftgrunning V akryl for å sikre tilstrekkelig heft. Alternativt kan Jotun Grunning for sperring/isolering påføres i ett strøk dersom det er fare for gjennomblødning av nikotin, sot o.l., anbefaler Jotun på sine nettsider.

Nå kan du male
Når underlaget er klart, kan du sette i gang med å male. Før du setter i gang, kan du godt skru ned temperaturen noe i rom du skal male. Varm luft stiger, og det er ikke alltid gunstig når du maler tak.

– Når man skal male taket er det en fordel at temperaturen ikke er for høy. Høy temperatur kan føre til at malingen tørker for raskt. Dette kan føre til oppriving i halvtørr maling og resultatet blir skjoldete, hevder Jotun.

De anbefaler også at du begynner å male fra den lyseste kortsiden av rommet. Da er det enklere å se hvilke flater som er malte og eventuelle flekker du har gått glipp av.

– Umalte flekker, også kalt helligdager, vil synes som matte flekker i den blanke malingen. Selv matte malinger er blanke før de tørker.

Du kan lese mer om teknikker for takmaling her.

Mal nå - unngå heksesot
Virker jobber mer krevende enn du hadde tenkt? Ikke mist motet. Et grundig forarbeid er tidkrevende i det korte løp, men sparer deg tid på sikt da resultatet blir bedre og mer langvarig.

Uansett bør du ikke utsette arbeidet mer enn høyst nødvendig. Våren er nemlig det beste tidspunktet å male innendørs.

- Oppussing om våren er det optimale om du vil unngå heksesot, sier David Hauer, rådgiver i Mycoteam.

27. mars 2011
Mer om Maling og farge

VIDEO: Slik sparkler du en tapetsert vegg

Skal du male over eller tapetsere en allerede tapetsert vegg må du forberede veggen. Denne videoen viser deg hvordan.

Foto: Trine Robstad Photography. Farge på bildet til høyre: 10981 Norwegian Wood
Annonsørinnhold

Skap liv og harmoni i hjemmet ditt med farger

Innred hjemmet ditt med farger for å skape et personlig og spennende uttrykk. La deg inspirere av Egil sitt fantastiske hjem, og hans bruk av farger.

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Her er butikksjefenes malefavoritter

Det gjelder å ha verktøykassen i orden når malesesongen braker løs. Vi har spurt butikksjefene hva de velger.

Fargeglede - akkurat nå

På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling...

Slik lykkes du med tapetsering og maling

– Grunnarbeid, grunnarbeid, grunnarbeid! sier Vi i Villas ekspert, malermester Ken Kennard, og deler sine beste tips for maling og tapetsering med oss.

Å bo med farger

Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i fargenes verden igjen?

5 grunner til å grunne

Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Slik maler du gammelt trepanel

Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til ein[email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no