Bilde: produsentene

Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling og tapetprøver og sett i gang!

En totalrenovering er det sjelden man har tid eller råd til, men litt maling og noen tapetruller kan få hjem­met til å bli som nytt igjen.

Noen farger oppleves som varme, for eksempel gult, rødt og oransje. Grønt og blått gir ofte en kjørligere følelse. Ved besvisst fargebruk kan man skape spesielle stemninger. Hvitt, duse naturfarger og milde nyanser av grønt og blått oppleves som beroligende. Vil du ha full fart og energi kan du med fordel velge rødt eller oransje. Lyse farger forstørrer, mørke forminsker og gjør at gjenstanden virker nærmere. De fleste synes ton-i-ton farger er mer harmoniske enn kontraster, som isteden gir liv og spenning til rommet. Uansett hvilken farge du velger, husk en farge malt på veggen alltid oppleves sterkere og klarere enn på en liten fargeprøve.Du kan også skape spennende effekter ved å blande glansgrader, bruke strukturmaling eller rulle med mønster.

Tapetsering er ofte litt mer arbeidskrevende enn maling. Her har du nesten ubegren­sede muligheter av mønstre og strukturer å velge mellom. Glem heller ikke fototapeter, sjablonger og wallstickers. Det finnes også tapet for taket. For dem som vil ha det ­veldig personlig kan man lage  tapet av sine egne fotografier.

Når det gjelder mønster er grunnregelen at jo større rom dess større mønster kan du velge. Vil du skape en illusjon av større takhøyde er loddrette striper et bra knep, likeså velg vannrette striper om du vil at rommet skal virke ­bredere. En normal veggfarge i sove- og hverdagsrom har ofte glansgrad 10. Ønsker du en mer hardfør overflate til for eksempel entreen eller kjøkkenet bør du velge glansgrad 20.

Les også: Slik lykkes du med tapetsering og maling

 


Vi spør om vårens trender:

Tale ­Henning­sen, Farge­designer hos Norsjö
I den senere tid har vi sett en oppblomstring av farger. Gult S0520-G60Y er årets farge. En frisk sukkersitron gul farge som gir en vital og glad stemning. Den er varm og glad, gir bud om noe nytt/nye muligheter, kreativt og  morsomt. Fargene blir derfor noe sterkere og tydeligere. En mer folkloristisk trend, hvor både farger og mønstre er toneangivende. Men og farger hvor man kan drømme seg litt bort og leke seg litt. Sol og lek er viktig.  Det er ikke dermed sagt at vi glemmer det litt nostalgiske /shabby Chic preget som har vært, men vi velger å tilføre mer farge.  Varme farger som rødt / sterke, varme oransje / og varme blå farger er toneangivende hele året. Vår/sommer vil ha en litt mer dus palett og en palett med mer lekne farger.


Lisbeth ­Larsen, Farge­sjef hos Jotun Dekorativ
Fargene kommer. Blå og turkise toner strekker seg fra litt dype blåtoner via gråblå nyanser. Vi slår et slag for den turkise gruppen også. Rødt er en viktig aksentfarge. Gulfargene grenser inn til det okergule sjiktet, men også fjorårets storslager Sommer­sol er superfresh og veldig vår og sommer. Ellers er det natur for alle penga, hvitt, sand og grånyanser fortsetter.  
Til slutt mine favoritter: Teblad og Olivenlund, som tar deg med til de deiligste italienske vin- og oliven­gårder. De store trendene handler om natur og det å ta vare på verden rundt oss. Vi inspireres av det som vokser og gror. Vi lister oss forsiktig bort fra «visningshjem» med sterile hvite, enkle vegger. De kan gjerne være lyse, de skal helt klart være MATTE.


Anita Overå Hansen, ­Storeys
Vi har delt vårens trender inn i følgende temaer: Rustica - rustikke mønster som murstein, fliser, trepanel, tapeter med tekstilstruktur, tøffe striper og ruter. Farger: grått, brunt, beige og denimblå. Regatta Crew - mønster inspirert av det maritime, store og små stjerner, klassiske striper, kompass, seilbåter, tekst m.m. og også fototapet. ­Farger: marineblå, lyseblå, grønn, hvit, rosa og beige. Smallprints  - søte småblomster og store engelske rose­møns­t­re. Farger: krem, rosa, lilla, grønt, og mye blått. Soft Velvet - Eksklusive fløyels­møns­t­re, store spesielle ornament/ blomster og striper.  Farger: Dempede farger i rødt, sort, sølvgrå, beige, brun m.fl. samt mønster eller bakgrunn som glitrer.


8. februar 2011
Mer om Maling og farge

VIDEO: Slik sparkler du en tapetsert vegg

Skal du male over eller tapetsere en allerede tapetsert vegg må du forberede veggen. Denne videoen viser deg hvordan.

Foto: Trine Robstad Photography. Farge på bildet til høyre: 10981 Norwegian Wood
Annonsørinnhold

Skap liv og harmoni i hjemmet ditt med farger

Innred hjemmet ditt med farger for å skape et personlig og spennende uttrykk. La deg inspirere av Egil sitt fantastiske hjem, og hans bruk av farger.

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Her er butikksjefenes malefavoritter

Det gjelder å ha verktøykassen i orden når malesesongen braker løs. Vi har spurt butikksjefene hva de velger.

Fargeglede - akkurat nå

På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Slik maler du taket

Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Slik lykkes du med tapetsering og maling

– Grunnarbeid, grunnarbeid, grunnarbeid! sier Vi i Villas ekspert, malermester Ken Kennard, og deler sine beste tips for maling og tapetsering med oss.

Å bo med farger

Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i fargenes verden igjen?

5 grunner til å grunne

Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Slik maler du gammelt trepanel

Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no