Fargetemperatur påvirker interiøret. Vær bevisst når du velger farge.
Fargetemperatur påvirker interiøret. Vær bevisst når du velger farge. Bilde: Pixabay

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

De fleste av oss har hørt om begrepet ”varme og kalde” farger. Men ikke alle har helt oversikt hva som avgjør om en farge skal regnes som kald eller varm. En som derimot har oversikt, er Kine Angelo, interiørarkitekt og fargeekspert ved NTNU.

Hun forklarer grundig hva som avgjør en farges temperatur, i denne saken hos IFI.no.

Angelo viser til fargehjulet (se illustrasjon) og markerer skillet mellom varme og kalde farger med en strek. På den varme siden ligger de gule og røde fargene; gulgrønt, gult, guloransje, oransje, rødoransje og rødt. På den kalde siden finner vi de blåaktige fargene og grønt; rødfiolett, fiolett, blåfiolett, blå, blågrønn og grønn.

Lagre dette bildet hvis du trenger en huskelapp på kalde og varme farger. (Illustrasjon: Kine Angelo/NTNU)

Les også:

Dette er fargetrendene for 2018

I år skal interiøret være rødbrunt, gyllent, grønt, blågrønt og nøytralt.

 

Les også: Derfor bommer du på fargevalget når du maler veggene

 

Varme og kalde varianter av varme og kalde farger

Les også:

5 måter å velge en fargepalett

Farger er kraftfulle – og de påvirker ikke bare utseendet til ting men også hvordan man føler seg til sinns. Når det kommer til interiør finnes det 5...

Men systemet er riktignok litt mer nyansert, for man snakker også om ”varme og kalde rødfarger og blåtoner.” Altså varme og kalde varianter av farger som i utgangspunktet enten er varme eller kalde. Forvirrende?

– ”Varme og kalde rødtoner” går på om det røde går mot gult eller blått. Varme farger har mer gult i seg, mens kjølige farger har mer blått. Det samme prinsippet gjelder i blåfarger. Blått som går mot rødt oppleves kaldere enn blått som heller mot gult; altså grønnlige blåfarger, forklarer Angelo.

Tommelfingerregelen er altså at farger oppleves kaldere når de drar i retning av blått og varmere når de drar i retning av gult.

Duse og gråaktige farger

Les også:

8 eksperttips for å velge riktig farge og tapet

Når du vet hva du liker, er halve jobben gjort. Her kommer noen tips om hvordan du skal finne fram i jungelen av tapet og farger.

Men hva skjer når fargene blir gråaktige? Nå om dagen brukes det mye duse/slørete nyanser i interiørmaling. Påvirker det fargetemperaturen?

– Mange forveksler fargetemperatur med om fargen oppleves som behagelig eller ubehagelig. Men det er to forskjellige ting. Jeg tror at mer dempede farger kan oppleves noe lunere og roligere enn de kulørsterke fargene, sier Angelo, og forklarer:

– Det handler om hvordan vi oppfatter ting. Farger med mindre kulørstyrke stimulerer ikke synsapparatet vårt så mye som farger med mye kulørstyrke. Sterke farger og kulører krever mye av vår oppmerksomhet, mens mer dempede og nøytrale farger oppleves som «bakgrunn», forteller fargeeksperten.

Interessert i farger? Her er høstens hotteste nyanser

 

Geografi og kultur påvirker også fargeopplevelsen

En tredje faktor som spiller inn i hvordan vi opplever farger, er hvem vi er og hvor vi kommer fra.

– Her i Norden opplever vi varme farger som behagelige fordi vi forbinder dem med ly mot det kalde klima. Mens i varme strøk oppleves ofte de kalde fargene som mest behagelige, fordi de forbindes som svalende ly mot heten, avslutter Angelo.

 

Vil du ha flere fargerike tips og triks? Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

18. oktober 2017
Mer om Maling og farge

VIDEO: Slik sparkler du en tapetsert vegg

Maling og farge Skal du male over eller tapetsere en allerede tapetsert vegg må du forberede veggen. Denne videoen viser deg hvordan.

Foto: Trine Robstad Photography. Farge på bildet til høyre: 10981 Norwegian Wood
Annonsørinnhold

Skap liv og harmoni i hjemmet ditt med farger

Maling og farge Innred hjemmet ditt med farger for å skape et personlig og spennende uttrykk. La deg inspirere av Egil sitt fantastiske hjem, og hans bruk av farger.

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret. 

Her er butikksjefenes malefavoritter

Maling og farge Det gjelder å ha verktøykassen i orden når malesesongen braker løs. Vi har spurt butikksjefene hva de velger.

Fargeglede - akkurat nå

Maling og farge På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Slik maler du taket

Maling og farge Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Å bo med farger

Maling og farge Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i...

5 grunner til å grunne

Maling og farge Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Heksesot forekommer oftest om vinteren

Maling og farge Vil du unngå heksesot, bør du la oppussingsprosjektet vente til våren.

Hva er heksesot?

Maling og farge Heksesot er et nytt fenomen, men hva er det egentlig?

Slik maler du gammelt trepanel

Maling og farge Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Maling og farge Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Maling og farge Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.