Bilde: Borge, Byggma, Nordsjö og Södra

Utsøkte valg for utsatte vegger

Maling og farge

Veggene i gangen må tåle en støyt. Her er en rask guide for alle som er usikre på hva som passer best på veggene i sin gang.

Veggene i gangen er utsatte: Her henger vi fra oss våte regnjakker og paraplyer tørkes. I tillegg er det lett å skubbe borti veggene når vi kommer tråkker inn med hendene fulle. 

Veggene i gangen bør derfor være enkle å vaske, ripefaste og motstandsdyktige mot slag og harde støtt. 

Hva som er riktig valg, avhenger av hvem som skal bruke gangen, og hvilken livsfase og aktivitetsnivå de er i. Samtidig vil farge- og materialvalg være et «statement» som sier noe om dem som bor i huset. 

Maling

Les også:

9 tips til å velge riktige farger

Det er på tide å pusse opp hjemme – men skal du gå for nøytrale vegger i hvitt eller grått, eller er det på tide å introdusere litt blått, grønt...

Maling er en enkel måte å sette preg på en flate. Med maling får du også glans – eller fravær av glans. I en matt vegg gjenspeiles ikke farger fra omgivelsene på samme måte som i en blank flate.

Dermed kommer malingens egenfarge bedre frem, og du får et eksklusivt uttrykk. Matte malinger kan være sarte og ømfintlige, men også ripefaste og vaskbare.

– Maling er det mest robuste du kan ha på veggene, og det er fort gjort å male om. Velg gjerne en funksjonsmaling som tåler mye, så tar du fra starten høyde for slitasjen, sier Mette Dahl i Nordsjö til ifi.no. 

Tapet

Les også:

Syv gode tips som hjelper deg å rydde opp i garderoben

En ryddig garderobe er alfa og omega for en god start på dagen, enten det er på soverommet eller i entréen. Hvorfor ikke sette av en dag til en skikke...

Med tapet får veggen både farge og dybde. I entreen brukes gjerne et vaskbart tapet. Se etter merkingen på tapetet – det bør ha to vaskebølger eller mer, eller beskyttes med en klar, matt lakk.

– Vinyltapeter er ekstra vaskbare – noen kan til og med skrubbes. Det gjør at veggene ser pene ut mye lenger. Har tapetet i tillegg litt struktur i overflaten, hjelper det med å gjemme eventuelle skader som oppstår av for røff bruk, sier Birgit Torkildsby i Borge. 

Panel

Les også:

Slik sklisikrer du trappen

Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan...

Trepanel gir et hyggelig og lunt inntrykk. Samtidig er det et materiale som tåler en trøkk, og som bare blir vakrere med alderen.

– Treverk er en fornybar ressurs, med gode lydabsorberende egenskaper. Med panel på veggen står du fritt til å sette opp knagger og garderobeløsninger der du vil, og panelene er enkle å håndtere også for Hvermansen, sier Katharina Sølvberg hos Södra til ifi.no, og legger til:

– Panelene har profiler i stiler som passer alle, og kan males eller behandles etter eget ønske. De selges ferdig i alt fra ubehandlet til påført en transparent eller heldekkende behandling.

Plater

Veggplater med ferdig overflate er en superkjapp og enkel måte å forvandle et rom. De vanligste platene er tapetserte eller malte med freste spor og ser ut som trepanel. 

De festes til stenderverket, og skjøtes enkelt i hverandre. Skjøtene blir tilnærmet usynlige, og veggen fremstår med det utseende som ønskes, uten behov for sparkling, strimling eller maling. Fiks ferdig fra fabrikk, med andre ord.

– Noen av våre ferdigbehandlede plater gir en solid og slitesterk overflate – som jo er veldig gunstig i et inngangsparti. Plater til tekniske rom og vaskerom kan også brukes i gangen. De tåler alt og får ingen skader ved røff hjemmebruk, sier Torunn Mangseth i Byggma.

– Dersom det er snakk om entreen i et stilfullt hjem som i hovedsak bebos av voksne, hadde jeg gått for ferdigtapetserte plater. Det gir en lun og lekker følelse straks du trer innenfor døren, sier hun.

Kilde: ifi.no

19. september 2016
Mer om Maling og farge

VIDEO: Slik sparkler du en tapetsert vegg

Maling og farge Skal du male over eller tapetsere en allerede tapetsert vegg må du forberede veggen. Denne videoen viser deg hvordan.

Foto: Trine Robstad Photography. Farge på bildet til høyre: 10981 Norwegian Wood
Annonsørinnhold

Skap liv og harmoni i hjemmet ditt med farger

Maling og farge Innred hjemmet ditt med farger for å skape et personlig og spennende uttrykk. La deg inspirere av Egil sitt fantastiske hjem, og hans bruk av farger.

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Her er butikksjefenes malefavoritter

Maling og farge Det gjelder å ha verktøykassen i orden når malesesongen braker løs. Vi har spurt butikksjefene hva de velger.

Fargeglede - akkurat nå

Maling og farge På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Å bo med farger

Maling og farge Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i...

5 grunner til å grunne

Maling og farge Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Heksesot forekommer oftest om vinteren

Maling og farge Vil du unngå heksesot, bør du la oppussingsprosjektet vente til våren.

Hva er heksesot?

Maling og farge Heksesot er et nytt fenomen, men hva er det egentlig?

Slik maler du gammelt trepanel

Maling og farge Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Maling og farge Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Maling og farge Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.