Bilde: Borge, Byggma, Nordsjö og Södra

Utsøkte valg for utsatte vegger

Veggene i gangen må tåle en støyt. Her er en rask guide for alle som er usikre på hva som passer best på veggene i sin gang.

Veggene i gangen er utsatte: Her henger vi fra oss våte regnjakker og paraplyer tørkes. I tillegg er det lett å skubbe borti veggene når vi kommer tråkker inn med hendene fulle. 

Veggene i gangen bør derfor være enkle å vaske, ripefaste og motstandsdyktige mot slag og harde støtt. 

Hva som er riktig valg, avhenger av hvem som skal bruke gangen, og hvilken livsfase og aktivitetsnivå de er i. Samtidig vil farge- og materialvalg være et «statement» som sier noe om dem som bor i huset. 

Maling

Maling er en enkel måte å sette preg på en flate. Med maling får du også glans – eller fravær av glans. I en matt vegg gjenspeiles ikke farger fra omgivelsene på samme måte som i en blank flate.

Dermed kommer malingens egenfarge bedre frem, og du får et eksklusivt uttrykk. Matte malinger kan være sarte og ømfintlige, men også ripefaste og vaskbare.

– Maling er det mest robuste du kan ha på veggene, og det er fort gjort å male om. Velg gjerne en funksjonsmaling som tåler mye, så tar du fra starten høyde for slitasjen, sier Mette Dahl i Nordsjö til ifi.no. 

Tapet

Med tapet får veggen både farge og dybde. I entreen brukes gjerne et vaskbart tapet. Se etter merkingen på tapetet – det bør ha to vaskebølger eller mer, eller beskyttes med en klar, matt lakk.

– Vinyltapeter er ekstra vaskbare – noen kan til og med skrubbes. Det gjør at veggene ser pene ut mye lenger. Har tapetet i tillegg litt struktur i overflaten, hjelper det med å gjemme eventuelle skader som oppstår av for røff bruk, sier Birgit Torkildsby i Borge. 

Panel

Trepanel gir et hyggelig og lunt inntrykk. Samtidig er det et materiale som tåler en trøkk, og som bare blir vakrere med alderen.

– Treverk er en fornybar ressurs, med gode lydabsorberende egenskaper. Med panel på veggen står du fritt til å sette opp knagger og garderobeløsninger der du vil, og panelene er enkle å håndtere også for Hvermansen, sier Katharina Sølvberg hos Södra til ifi.no, og legger til:

– Panelene har profiler i stiler som passer alle, og kan males eller behandles etter eget ønske. De selges ferdig i alt fra ubehandlet til påført en transparent eller heldekkende behandling.

Plater

Veggplater med ferdig overflate er en superkjapp og enkel måte å forvandle et rom. De vanligste platene er tapetserte eller malte med freste spor og ser ut som trepanel. 

De festes til stenderverket, og skjøtes enkelt i hverandre. Skjøtene blir tilnærmet usynlige, og veggen fremstår med det utseende som ønskes, uten behov for sparkling, strimling eller maling. Fiks ferdig fra fabrikk, med andre ord.

– Noen av våre ferdigbehandlede plater gir en solid og slitesterk overflate – som jo er veldig gunstig i et inngangsparti. Plater til tekniske rom og vaskerom kan også brukes i gangen. De tåler alt og får ingen skader ved røff hjemmebruk, sier Torunn Mangseth i Byggma.

– Dersom det er snakk om entreen i et stilfullt hjem som i hovedsak bebos av voksne, hadde jeg gått for ferdigtapetserte plater. Det gir en lun og lekker følelse straks du trer innenfor døren, sier hun.

Kilde: ifi.no

19. september 2016
Mer om Maling og farge

VIDEO: Slik sparkler du en tapetsert vegg

Skal du male over eller tapetsere en allerede tapetsert vegg må du forberede veggen. Denne videoen viser deg hvordan.

Foto: Trine Robstad Photography. Farge på bildet til høyre: 10981 Norwegian Wood
Annonsørinnhold

Skap liv og harmoni i hjemmet ditt med farger

Innred hjemmet ditt med farger for å skape et personlig og spennende uttrykk. La deg inspirere av Egil sitt fantastiske hjem, og hans bruk av farger.

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Her er butikksjefenes malefavoritter

Det gjelder å ha verktøykassen i orden når malesesongen braker løs. Vi har spurt butikksjefene hva de velger.

Fargeglede - akkurat nå

På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Slik maler du taket

Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Slik lykkes du med tapetsering og maling

– Grunnarbeid, grunnarbeid, grunnarbeid! sier Vi i Villas ekspert, malermester Ken Kennard, og deler sine beste tips for maling og tapetsering med oss.

Å bo med farger

Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i fargenes verden igjen?

5 grunner til å grunne

Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Slik maler du gammelt trepanel

Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.