Fiks opp gamle møbler

Fiks opp gamle møbler! Kombinasjonen gammelt og nytt er i trendy.


<!–
Møbelsnekker Thomas Løvenskjold i full sving med å pusse opp et gammelt bord.

–>

En gammel sekretær skal bringes tilbake til fordums prakt.

– Jeg merker at stadig flere velger å møblere hjemmene sine med gamle ting. Noen vil gjenbruke det gamle av miljøhensyn, mens andre vil ha det mest mulig hjemmekoselig, forteller Thomas Løvenskiold.

Den unge møbelsnekkeren har spesialisert seg på å restaurere gamle møbler, og har etter hvert fått mange spennende oppdrag.

– Det er ingen tvil om at møbler med noen år på baken har en kvalitet som du ikke finner på mange av dagens møbler. Selv om de kanskje er litt slitte og vaklevorne, er det ikke så store justeringer som skal til for at de fortsatt kan holde i mange år, sier Løvenskiold.

Litt detektiv
Flesteparten av møblene som kommer inn er kjøpt på auksjon, loppemarked eller i brukthandler. Men det finnes også de som kommer med gamle, nedarvede familieklenodier. Både salonger, stoler, sofaer, skrivebord, hyller, spisestuer, pidestaller og bord er blant det som kommer inn til restaurering. Noen møbler er fra vår nære fortid, mens andre kan være 3–400 år gamle.

– Noe av det vi får inn, har normale slitasjeskader. Andre ting har fått litt mer hardhendt behandling. Men jeg tilstreber alltid å få alt tilbake til sin opprinnelige stand. Møblene plukkes helt ned og settes sammen igjen.

Det verste å få inn er de møblene der far har vært møbelsnekker på egen hånd. Da er alt limt sammen etter alle kunstens regler og nærmest umulig å få fra hverandre, smiler Løvenskiold.

Men å få alt tilbake til opprinnelig stand kan også by på litt detektivarbeid. Beslag, hengsler, bøssinger og andre detaljer som opprinnelig ble produsert for lang tid tilbake, kan være vanskelig å oppdrive.

– Det krever innsats, men det løser seg som regel, sier møbelsnekkeren.

Fransk polish
Jobben gir også et historisk perspektiv. En av metodene Løvenskiold har brukt mye tid på spesialisere seg i, er skjellakkpolering, eller fransk polering.Dette er en gammel kunst som ble brukt i overflatebehandling av møbler, spesielt på 1800-tallet.

– Skjellakken består av treharpiks og avføringen fra en larvetype, som blir blandet med sprit for så å bli påført møbelet med en sudd. Det blir lagt på et strøk om dagen til resultatet blir bra nok, og det kan bli mange strøk. Selv har jeg trent på denne metoden i to år nå, men det er langt igjen før jeg er mester.Det er egentlig bare gamle snekkere som behersker dette i dag, industrilakken overtok på 1930-tallet, men det er en viktig tradisjon å ta vare på. Spesielt ettersom antikke bymøbler er mer populært enn noen gang, sier Løvenskiold.

Problemløser
Som nevnt er arbeidsoppgavene mange, arbeidsredskapene likeså – de varierer fra hammer og sag til tannlegeverktøy. For eksempel er intarsiaarbeid en krevende oppgave som fordrer både smått redskap og stø hånd.

Nydesign står også på programmet. Det hender også at kundene kommer med egne tegninger og vil ha bygget et selvdesignet kjøkkenbord eller en seng. En møbelsnekker er heller ikke fremmed for egen design. Mange lager egne møbelserier.

– Ellers blir det mye problemløsing. Bordplater med ringer etter blomsterpotter. Stoler og bord det har blitt danset på. Men det går som regel greit å få det tilbake i original stand, understreker Thomas Løvenskiold, som kan skryte av at de eldste møblene han har hatt inne, var fra 1600- tallet.

– Da gjelder det å ha dørene låst og alarmen på. Disse klenodiene har både affeksjonsverdi og reell verdi, sier møbelsnekkeren.