Bilde: Colourbox

Hvor skal pianoet stå?

Det er fire faktorer som er viktig å ta i betraktning når husets piano skal plasseres.

Alle pianoer og flygler, uansett kvalitet og hvor mye de blir brukt, trenger vedlikehold, ifølge  Norges Pianostemmer- og Teknikerforening (NPTF).

Et piano er en langsiktig investering, og hvis det får regelmessig vedlikehold, er det mulig å opprettholde kvaliteten på kort og lang sikt. Vedlikeholdet består av stemming, kontroll og justering av klaviatur, mekanikk og pedaler, vedlikehold av hammerfilt og skifting av deler ved slitasje.
For gjennomsnittlig hjemmebruk av piano og flygel anbefaler NPTF å stemme minst en gang i året.

Klima
Det er viktig at pianoer blir plassert og oppbevart i rom med normale og stabile klimatiske forhold. Det vil si en romtemperatur mellom 18-20 grader, og en relativ luftfuktighet mellom 40 og 60 prosent. Forandringer i lufttemperatur er det som påvirker pianoet mest. Svingningene oppstår som følge av veksling av årstider, innetemperatur og oppvarming, og hvordan boligen blir brukt.

Fire faktorer
Fire viktige faktorer når det gjelder stell og vedlikehold av pianoer og flygler er klima, bruk, instrumentets kvalitet og pianostemmerens kvalifikasjoner. I Norge er vi vant med at årstidene og været kan skifte brått og dramatisk, noe som gjør at de klimatiske betingelsene kan bli svært skiftende, også innendørs.

Levende materialer
Overgangen mellom mildt og temperert sommerklima til tørre og kalde vintre kan medføre store påkjenninger for pianoer og flygler. Et piano består for en stor del av levende materialer, hovedsakelig tre. Dette gjør at det trives best i et stabilt inneklima med jevn luftfuktighet og temperatur, beskyttet mot direkte sollys, trekk og kulde.

Mot yttervegg?
Tidligere var det snakk om at et piano på grunn av kulde og fukt ikke måtte stå mot yttervegg. Den byggtekniske utviklingen med blant annet isolering, og generelt høyere krav til klimakomfort og temperatur, gjør at dette sjeldent eller aldri er noe problem lenger. Dagens utfordring er oftere at tette bygninger med moderne, effektiv oppvarming og ventilasjon blir for tørre om vinteren.

Luftfuktighet
Utover de mer kortsiktige klimaendringer, som et plutselig fall i temperaturen ved transport eller ekstremt høy luftfuktighet i noen timer ved tordenvær om sommeren, er det viktigere å få kontroll over de klimasvingningene som er relatert til årstidene og fyringssesongen. Enkelt sagt er det i de fleste tilfeller om å gjøre holde luftfuktigheten oppe om vinteren og nede om sommeren i rommet der pianoet står.

Hva kan du gjøre?
Plasser instrumentet i normale oppholdsrom.
Unngå plassering eller lagring i kjeller, loft og garasje.
Unngå plassering direkte mot varmekilder, vinduer og ytterdører. Dersom pianoet må stå på gulvvarme kan det være nødvendig med isolasjon mellom gulv og instrument, og en sperre for å unngå luftgjennomstrømning innvendig i pianoet, eller alternativt å begrense bruken av gulvvarme der instrumentet står.
Kjøp et hygrometer som måler luftfuktigheten i rommet.
Unngå langvarig høy innetemperatur om vinteren. Jo mer du fyrer, jo tørrere blir det. Unngå også langvarig lufting i rommet der instrumentet er plassert, spesielt ved kaldt og klart vintervær eller lummert, fuktig sommervær. Lufting bør skje kort og effektivt.
Rådfør deg med din autoriserte pianostemmer som kan hjelpe deg med dette.

19. august 2010
Mer om Møbler

TIPS: Fjern riper i treverk med valnøtter

Har de fine tremøblene dine fått fått og sår? Kjøp deg et par valnøtter, da vel!  

Stilige hunde- og kattemøbler du kan lage selv

Det finnes mange morsomme og kreative møbler du kan bygge til din katt eller hund. Her er 12 eksempler.

Her er vårens interiørtrender

Trendanalytiker Jakob Søndergaard fra PEJ gruppen har igjen satt retningslinjene for vårens trender. Nå er det tid for positivitet, optimisme og friske...

Dette bør du tenke på når du kjøper sofa

Interiørarkitektene i Dis gir deg åtte tips om hva du bør se etter når du velger sofa.

7 stilige sofaer til hjemmet

På jakt etter ny sofa? Vi har plukket ut sju modeller i ulike prisklasser.

Slik vasker du møblene

Godt vedlikehold øker levetiden på møblene dine. Slik går du frem for å ta vare på dem.

Ull er gull på hytta

Ull er gull når du vil sikre hyttekosen.

Her er Blomster-Finn sitt favorittmøbel

Han er landets mest populære blomsterdekoratør, og en av norges mest fargerike tv-personligheter. Finn Schøll åpnet dørene til sin frodige leilighet på...

Viktige og riktige møbler til hjemmekontoret

Lange dager ved kontorpulten kan være både skadelig og ubehagelig. Hvordan unngår man dette, og hva bør man legge vekt på når man skal innrede hjemmekon...

Elegant i svart, hvitt og grått

Skap en sober eleganse med et interiør i svart, hvitt og grått.

Vakre vitrineskap

Vitrineskap har fått en renessanse de siste årene. Her viser vi deg noe av utvalget.

Nytt og nyttig fra Vi i Villa 1-2010

Her er Nytt og nyttig fra Vi i Villa 1-2010.

Kontor i stua

Må du ha kontoret i stua? Slik gjør du det beste ut av det.

Nyt tilværelsen i en sjeselong

Sjeselonger og hvilestoler skal ha den egenskapen at du kan sitte både godt og riktig.

Orden i gangen

Gangen er rommet som ønsker deg velkommen, men som også skal gi plass til ytterklær, sko og paraplyer – uten at det ser rotete ut. For ikke å glemme...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no