Interiørstiler som passer for deg

Hva skjuler seg bak interiørstiler som minimalisme, maksimalisme, retro, klassisk og chabby-chic? Her får du vite mer om hva de kjente begrepene egentlig står for.


Minimalisme

Interiørstilen Minimalisme er et uttrykk for renhet og enkelhet. Form følger funksjon med en tydelig bevissthet i formuttrykket. Stilen er preget av rene linjer og stramme former.

Effekter er bevisst brukt for å understreke renhet og enkelhet. Rom med minimalistisk stil preges også av volum og flatebehandlinger.

Stilen har moderne løsninger og stram stil. Enkle linjer og ikke noe dill & dall. Stilen kjennetegnes også av geometriske former, mange repetisjoner og et  skrelt  uttrykk.

Dette er et formspråk der enkelheten råder. Materialene er også enkle og gjerne lette.

Maksimalisme

Dette er motsatsen til minimalisme med svulstige former og volumer. Maksimalismen domineres av krurvede linjer, pomøse og barokke uttrykk. For mye bruk av effekter kan resultere i effektmakeri og staffasje og kan raskt få preg av overfylte omgivelser med stor metthet av inntrykk.

Dersom man legger vekt på bevisst bruk av effekter og en balansering av inntrykkene er det mulig å skape harmoniske rom med et maksimalistisk utgangspunkt.

Kan også preges av ekstreme løsninger og en overlesset stil. De som elsker den maksimalistiske stilen bruker ofte mye tekstiler, gjerne velur, mørke farger, og tunge og store møbler. Proporsjonene kan ofte bli feil i forhold til rommet. Formene er frodige og svulstige.

Kan på sitt beste være lekent.

Retro

Stilen preges av tilbakeblikk og gjenbruk av kjente referanser satt i en ny kontekst med form og fargekombinasjoner. Retrostilen har referanser til 1950 og 1960-tallet. Direkte gjenbruk av tidstypiske produkter suppleres gjerne med en grønn tanke.  Begrepet har også  elementer i seg som synliggjør det tidstypiske formuttrykket fra periodens biler, cafeliv og  filmer.

Retningen preges også av 1970-tallet.

De to første tiårene domineres av rene hvite farger, runde former på møbler og generelt få skarpe kanter og futuristisk stil.

1970-talls retroen er kjent for sterke farger, palisandertre, loppemarkedmøbler, grafiske og organiske former, og litt sære fagekombinasjoner som gult, oransje og brunt.

Preges også av gjenbruk og stilikoner fra 1950- og 1960-tallet.

Shabby-chic

Dette er en landlig og litt sliten nostalgi-stil.

Uttrykksformen er ofte litt naiv. Fargene er lyse med vekt på stemning som formidler landlig sommerferiestil på hytta ved sjøen. Den har også en mørkere utgave som gjerne kommer til uttrykk på hytter på fjellet. Stilen domineres av stort hyggebehov  med mange små detaljer for øyet.

Chabby-chic stilen er romantisk og sjarmerende. Den er også feminin og søt mikset sammen med brukte møbler, og mange ulike slitte stoler rundt et bord. Tekstilene er gjerne lyse og lette og det brukes mye blomster, smijern og malt treverk i chabby-chic interiører.

I hovedsak er dette en landlig nostalgistil med vekt på bonderomantikk. Kan ha et elegant uttrykk, men også gi uttrykk for en forunderlig stil.

Klassisk

Etter flere års bruk kan klassiske interiører og møbler gjerne være moderne i uttrykket etter lang tids elde, da stilen vektlegger et tidløst uttrykk. Klassiske møbler kan også være moderne møbler, som er like formsterke etter et halvt århundre etter at de er laget. Slike møbler og gjenstander kalles ofte for designikoner.

Klassisk stil blir ofte karakterisert som elegant og raffinert. Den har ofte kontraster mellom lyse og mørke fager. Her brukes også en del skinn, mørke tresorter, svartlakkerte møbler, tidløse og eksklusive gjenstander.

Mange liker denne stilen fordi den ofte er varm og hyggelig med lune farger samt fravær av kulde. Klassisk og moderne trenger ikke å være noen motsats, formene kan fint passe sammen.