Slik skaper du en rustikk stil

Slik skaper du den rustikke stilen med enkle knep.
En rustikk stil er som skapt for hytter og fritidsboliger, men den passer også fint i hjemmet, særlig nå som det går mot høst. Du behøver ikke pusse opp hele rommet for å få den rustikke stilen hjemme hos deg selv. Det kan være nok å bytte ut en del nøkkelgjenstander.

Røft og jordnært
Stikkord for den rustikke stilen er enkelt, røft og naturlig. Tenk keramikk i stedet for glass, lin i stedet for silke. Det skal være jordnært og solid. Fargene er gjerne hentet fra naturen, og de går i eggeskallhvit, beige, brunt, og i ulike nyanser av grå, fra slitt sølv til varm koks.

Den taktile opplevelsen er viktig en viktig del av den rustikke stilen. Skap gjerne kontraster i tekstur og overflater. Møbler og gjenstander skal innby til berøring. Sisalteppe skaper en opplevelse for føttene, mens en saueskinnsfell frister deg til å grave fingrene ned i varmen.

Egne møbler og loppefunn
Loppemarked og bruktbutikker kan være rene skattegruvene for de som ønsker seg en rustikk stil. Trebord med riper i bordplata og skakke krakker med avskallet maling glir rett inn dette interiøret. Men møblene behøver slettes ikke bare være gamle og slitte. Slettvoll Møbler lanserte i fjor en kraftig kolleksjon i værbitt eik, en farge som er som skapt for det rustikke hjemmet.

Du kan selvsagt også bruke de møblene du allerede har. Både skinnsofaer og møbler i grove stoffer passer godt inn. Er møblene fargesterke eller har et mønster du føler ikke passer inn i den rustikke stilen, kan du dekke over dem med pledd og tepper i høstens farger. Har du et skap som ikke passer inn i stilen, kan du hengsle av dørene og erstatte dem med en gardin i naturfarget lin. Når du er lei av den rustikke stilen, er det bare å henge skapdørene på plass igjen.

Bring naturen inn
Ta i bruk naturen når du skal sette prikken over i-en over den rustikke stilen. Hold øynene åpne for interiørmuligheter når du går tur i skog og mark eller ved fjære og fjord. Glem heller ikke mulighetene som kan gjemme seg i din egen hage. Gå en runde i hagen og se om noe ute kan benyttes inne.

Gråslitt drivved kan forvandles til smykkestativ, knagger til kjøkkenhåndklær eller brukes som en vakker skulptur. En grov bakebolle fylt med grankongler blir en enkel, men vakker, borddekorasjon. Vedkubber gjemmes ikke bort, men blir en del av pynten. Høstens epler på et slitt trefat pynter opp på kjøkkenbenken, mens et kubbelys på et emaljefat lyser opp i kroken.

Det gjelder å bruke fantasien og se mulighetene når du skal gjenskape den rustikke stilen. Bruk sinkbaljen som veddunk, og la en gammel Mariusgenser få nytt liv som sofapute, og litt etter litt har du skapt en rustikk stil som er helt din egen.
23. oktober 2008
Mer om Møbler

TIPS: Fjern riper i treverk med valnøtter

Har de fine tremøblene dine fått fått og sår? Kjøp deg et par valnøtter, da vel!  

Her er vårens interiørtrender

Trendanalytiker Jakob Søndergaard fra PEJ gruppen har igjen satt retningslinjene for vårens trender. Nå er det tid for positivitet, optimisme og friske...

Dette bør du tenke på når du kjøper sofa

Interiørarkitektene i Dis gir deg åtte tips om hva du bør se etter når du velger sofa.

7 stilige sofaer til hjemmet

På jakt etter ny sofa? Vi har plukket ut sju modeller i ulike prisklasser.

Slik vasker du møblene

Godt vedlikehold øker levetiden på møblene dine. Slik går du frem for å ta vare på dem.

Ull er gull på hytta

Ull er gull når du vil sikre hyttekosen.

Hvor skal pianoet stå?

Det er fire faktorer som er viktig å ta i betraktning når husets piano skal plasseres.

Her er Blomster-Finn sitt favorittmøbel

Han er landets mest populære blomsterdekoratør, og en av norges mest fargerike tv-personligheter. Finn Schøll åpnet dørene til sin frodige leilighet på...

Viktige og riktige møbler til hjemmekontoret

Lange dager ved kontorpulten kan være både skadelig og ubehagelig. Hvordan unngår man dette, og hva bør man legge vekt på når man skal innrede hjemmekon...

Elegant i svart, hvitt og grått

Skap en sober eleganse med et interiør i svart, hvitt og grått.

Vakre vitrineskap

Vitrineskap har fått en renessanse de siste årene. Her viser vi deg noe av utvalget.

Nytt og nyttig fra Vi i Villa 1-2010

Her er Nytt og nyttig fra Vi i Villa 1-2010.

Kontor i stua

Må du ha kontoret i stua? Slik gjør du det beste ut av det.

Nyt tilværelsen i en sjeselong

Sjeselonger og hvilestoler skal ha den egenskapen at du kan sitte både godt og riktig.

Orden i gangen

Gangen er rommet som ønsker deg velkommen, men som også skal gi plass til ytterklær, sko og paraplyer – uten at det ser rotete ut. For ikke å glemme...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no