Bilde: Colourbox og produsentene

Viktige og riktige møbler til hjemmekontoret

Lange dager ved kontorpulten kan være både skadelig og ubehagelig. Hvordan unngår man dette, og hva bør man legge vekt på når man skal innrede hjemmekontoret?

Mange av oss tilbringer lange dager på kontoret, enten det er utenfor hjemmet, eller på et hjemmekontor. Møblementet vi bruker er derfor noe av det viktigste vi utsetter kroppen vår for i løpet av en dag. Riktig sittestilling er alfa og omega over lengre tid, og kroppen kan få langvarige skader hvis man ikke tar det på alvor.

Mange søker hjelp
- Skadene som påføres pasienter mens de arbeider foran en datamaskin, eller et tegnebord, er noen av de vanligste plagene folk kommer til oss med, forteller kiropraktor Trine W. Hansen fra Holly Cottage Chiropractic Clinic, i Nottingham i England.

- Ofte sitter man konsentrert om arbeidet, og enser ikke om man har en sunn eller usunn sittestilling. Med en bra kontorstol og et riktig dimensjonert bord, kan man unngå mye smerte i ettertid, fortsetter Hansen.

Dårlig arbeidsholdning
Dårlig arbeidsholdning er veldig vanlig hos mange, og ofte tenker man ikke over det før det er for sent, og skaden alt har skjedd. De vanligste slitasjeskadene er alt fra vondt i nakke og rygg, til hodepine og konsentrasjonsvansker.

- Men det er mange måter å unngå dårlig holdning på, det gjelder bare å være litt våken, forsikrer Hansen. Det er veldig viktig å sitte inntil pulten, og ha bena godt plantet på gulvet, forklarer Hansen.

- Når skuldrene er avslappet, og man bøyer albuen 90 grader, skal den hvile komfortabelt på pulten. Sett pc en i en høyde så man ser rett på den, og ikke må se opp eller ned for å jobbe med den. Det sunneste er å ha nakken mest mulig i nøytral stilling, fortsetter hun.


Stolen spiller også en sentral rolle når det gjelder slitasjeproblemer, derfor er det viktig med en god stol til hjemmekontoret. Foto: Kinnarps

Stolen spiller også en sentral rolle når det gjelder slitasjeproblemer. Den burde ha en god støtte i korsryggen for å holde ryggraden i en normal stilling. Det er også viktig at stolen ikke gir deg mulighet til å henge slapt, slik at knærne tvinges til å være lavere enn hoftene.

Kostbare kontormøbler
- Skal man gå til innkjøp av nye kontormøbler kan det være lurt å legge litt penger i det, avslutter Hansen. Er man villig til å investere litt i kontormøblene sine, får man som regel belønning i god kvalitet. Et godt råd kan være å forhøre seg med fagpersonellet som jobber i butikken. De kjenner sine møbler godt og kan hjelpe deg frem til et best mulig alternativ. Det kan være en investering for fremtiden din.

Kontoret hjemme
Mange velger å sitte hjemme og jobbe, og er derfor nødt til å gå til innkjøp av egne kontormøbler. Hva er fordelen med å jobbe hjemmefra, og hva bør man legge vekt på når man innreder hjemmekontoret?

- Hjemmekontor kan være en vinn-vinn løsning for både ansatte og bedriften, men det byr også på noen utfordringer for begge parter, forklarer Per Henriksen, produkt- og markedsdirektør hos Kinnarps.

- Fordelene er at du har kort vei til jobb, du styrer din egen arbeidsdag, du har færre møter og ikke minst fleksibilitet og selvstendighet. Skattefordeler ved kjøp av utstyr og bruk av hjemmekontor er også gunstig, fortsetter han.

Men det finnes ulemper også.

- Grensen mellom arbeid og fritid viskes ut, det sosiale fellesskapet på jobben forsvinner og det kan bli vanskelig å strukturere og avslutte arbeidsdagen. Man skal huske på at arbeidsmiljøloven også gjelder for hjemmekontoret, på lik linje som på arbeidsplassen, avslutter han.

Her er Per Henriksen sine tips til innredning av hjemmekontoret:

- Sette av et eget rom/plass til kontoret, slik at du ikke fristes til å arbeide i alle rom.

- La det være minst en meter til veggen, slik at du kan lene deg tilbake, bevege på stolen og lett komme til og fra arbeidsbordet.
- Vær disiplinert, skru av PC en og forlat kontoret når du er ferdig for dagen.

- Unngå å ha kontoret på soverommet, det kan føre til stress og søvnproblemer.

 - Invester i gode kontormøbler som stol, kontorarbeidsplass og arkiv, så du ikke fristes til å arbeide i alle rom...

6. juli 2010
Mer om Møbler

TIPS: Fjern riper i treverk med valnøtter

Har de fine tremøblene dine fått fått og sår? Kjøp deg et par valnøtter, da vel!  

Stilige hunde- og kattemøbler du kan lage selv

Det finnes mange morsomme og kreative møbler du kan bygge til din katt eller hund. Her er 12 eksempler.

Her er vårens interiørtrender

Trendanalytiker Jakob Søndergaard fra PEJ gruppen har igjen satt retningslinjene for vårens trender. Nå er det tid for positivitet, optimisme og friske...

Dette bør du tenke på når du kjøper sofa

Interiørarkitektene i Dis gir deg åtte tips om hva du bør se etter når du velger sofa.

7 stilige sofaer til hjemmet

På jakt etter ny sofa? Vi har plukket ut sju modeller i ulike prisklasser.

Slik vasker du møblene

Godt vedlikehold øker levetiden på møblene dine. Slik går du frem for å ta vare på dem.

Ull er gull på hytta

Ull er gull når du vil sikre hyttekosen.

Hvor skal pianoet stå?

Det er fire faktorer som er viktig å ta i betraktning når husets piano skal plasseres.

Her er Blomster-Finn sitt favorittmøbel

Han er landets mest populære blomsterdekoratør, og en av norges mest fargerike tv-personligheter. Finn Schøll åpnet dørene til sin frodige leilighet på...

Elegant i svart, hvitt og grått

Skap en sober eleganse med et interiør i svart, hvitt og grått.

Vakre vitrineskap

Vitrineskap har fått en renessanse de siste årene. Her viser vi deg noe av utvalget.

Nytt og nyttig fra Vi i Villa 1-2010

Her er Nytt og nyttig fra Vi i Villa 1-2010.

Kontor i stua

Må du ha kontoret i stua? Slik gjør du det beste ut av det.

Nyt tilværelsen i en sjeselong

Sjeselonger og hvilestoler skal ha den egenskapen at du kan sitte både godt og riktig.

Orden i gangen

Gangen er rommet som ønsker deg velkommen, men som også skal gi plass til ytterklær, sko og paraplyer – uten at det ser rotete ut. For ikke å glemme...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no