oppbevaring tips lagring utnytte plass hjørner under trapp i høyden
Lag oppbevaringsløsninger som utnytter plassen maksimalt. Bilde: Elfa

7 tips til smartere oppbevaring

Nordmenn er rare. Vi bor større enn de fleste andre, men føler likevel at vi ikke har nok oppbevaringsplass. Men disse tipsene hjelper deg. 

Norge er det landet i Norden med gjennomsnittlig størst boareal per innbygger, altså har vi flest innbyggere som bor i boliger på 150 kvadratmeter eller mer. 

Men store boliger til tross, sier 40 prosent at de har behov for ekstern lagringsplass. Samtidig innrømmer over 50 prosent at de ikke utnytter oppbevaringsplassen hjemme godt nok. 

Dette kommer frem i en ny undersøkelse fra Elfa, utført på 4000 personer fra alle de nordiske landene. 

Se også: Smart oppbevaring - rom for rom

Hilde Børresen Istre i Elfa Norge mener at undersøkelsen viser at vi må bli flinkere til å utnytte oppbevaringspotensialet i hjemmene våre.

– Rot og ting som alltid ligger på «feil sted» skaper stress, så det å få orden i sysakene sine, er viktig. Man har mer plass enn man tror, sier hun.

Basert på dette har Istre og Elfa utarbeidet en 7-punktsliste med tips til hvordan du bedre kan utnytte oppbevaringsplassen hjemme. 

Prøv et eller flere av rådene, og du skal se at du har mer oppbevaringsplass enn du tror.

 

Vegghyller med skyvedør foran ser pent ut, og øker oppbevaringsplassen betraktelig (Foto: Elfa).

  

1. Gå på "luftejakt"

Du har større oppbevaringspotensial i hjemmet ditt enn det du tror. Identifiser unødvendige "luftrom" i garderobeskapene. Se også etter ubrukte overflater i hjørnene, under sengen og bak dørene som kan brukes til oppbevaring.

 

2. Bruk vakuumposer

Tepper, puter og sesongklær tar minimalt med plass hvis de er pakket inn i vakuumposer, og deretter plassert under sengen eller på de øverste hyllene i skapet. Sørg for å dra nytte av hele rommet, hele veien opp til taket.

 

 

3. Gå over hyllene

Dype hyller skaper lett uorden og ubrukt plass. Bytt de heller ut med grunnere hyller, eller mer strategiske bokser som kan plasseres ennå tettere. Da får du mer plass, og det blir lettere å holde orden.

 

4. Sats på skyvedører

Se på mulighetene for å dele opp 60 cm av rommet og sette inn en effektiv oppbevaringsvegg. Ved å sette inn skyvedører fra vegg til vegg har du muligheten til å stue vekk mengder av klær og utstyr – uten at rommet kjennes noe særlig mindre. Samtidig blir det lettere å få tak i det du trenger.

 

5. Utnytt gardiner

Gardiner langs veggen er trendy og skaper en hotellfølelse. Sett opp en gardinskinne i taket, cirka 15-20 cm ut fra veggen, og gjem noen små hyller bak dem. Vips så har du skapt en fin, effektiv og godt skjult oppbevaringsplass.

Fortsatt rotete? Slik blir du kvitt smårotet en gang for alle

 

Bruk hele veggen, fra gulv til tak (Foto: Elfa)

 

6. Plasser sesongutstyr i høyden

Utnytter du potensialet til å oppbevare ting oppunder taket? Det er lett å glemme de siste 30-40 cm, disse er perfekte for ting du ikke bruker så ofte.

 

7. Bruk rommet under trappen

Bygg lagringsplass under trappen. Her kan du enkelt oppbevare sko, støvler og vesker som ikke blir brukt hver dag. Eller du kan for eksempel bruke plassen som resirkuleringsstasjon.

 

Vil du ha flere smarte tips? Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

19. oktober 2017
Mer om Oppbevaring

7 oppbevaringsløsninger du garantert vil ha hjemme

Sliter du med gode oppbevaringssystemer? Disse personene har tatt det hele ett steg lenger, og løsningene er geniale.

10 ryddetips som gjør deg lykkeligere

La deg inspirere av hvordan japanske Fumio Sasaki gikk fra rotekopp til fullblods minimalist. Se hans beste tips!

17 oppbevaringsknep som gjør livet enklere

Å organisere klær, sko og nødvendigheter er ikke bare kult. Det er også bra for mentalhelsen din.

13 ting du kan bruke Ikea-posen til

Den velkjente blå Ikea-posen kan brukes til mange andre ting enn å frakte varene hjem fra Ikea. 

Synnøve Skarbø med ny bok: Slik blir hun kvitt rotet

Da Synnøve Skarbø møtte veggen begynte hun å rydde. Gjennom fire år utviklet hun det «perfekte» ryddesystemet. Nå deler hun sine personlige triks til...

4 apper som gjør huset ryddig

Tjen penger på ting du ønsker å bli kvitt. Her er 4 apper som du ikke klarer deg uten når du skal selge brukte ting på nett.

Skap full orden - rom for rom

Lei av kaoset i gangen, garderobeskapet og på kjøkkenet? Oppbevaringsdronningen Paulina Draganja gir sine beste tips for å skape system av rotet.

8 ting du ikke må oppbevare på badet

Det fuktige miljølet på badet gjør at det er flere ting som ikke burde oppbevares her. Likevel kan vi garantere at du oppbevarer minst én av tingene...

7 smarte måter å bruke magnetlister på

Vi får ikke nok av smart oppbevaring – denne gangen med magnetlister. Visste du egentlig hvor mye du kan bruke en magnetlist til?

Bli kvitt smårotet en gang for alle

Bruk januar til å rydde i huset ved å oppbevare tingene dine annerledes. Vi har fått interiørdesigner og blogger Elisabeth Heiers beste tips til hvor...

Våre beste oppbevaringstips

Rydd opp ved å oppbevare annerledes; vi gir deg våre beste tips!

Få orden på rotet!

Strever du med å holde orden på rotet? Hyller, esker, kommoder, skap og knagger hjelper deg til å få et mer ryddig hjem.

Rot i virkeligheten?

Er det rot i virkeligheten hos deg? Truer kaoset med å ta over hjemme? Slapp av, det finnes råd.