Bokhyller behøver ikke være vannrette. Lek med linjene.
Bokhyller behøver ikke være vannrette. Lek med linjene. Bilde: Bolia

Bokhyller som er kreative og morsomme

Bokhyller behøver ikke være firkantet og vannrette. Det er lov å leke seg med form og uttrykk.

I mange hjem er bokhyller ensbetydende med bokhyllesystemet Billy fra IKEA. Slik behøver det ikke være.

Bokhyller kan være morsomme, kreative og gjenspeile din egen personlighet. Det gjelder bare å tenke i litt mer ukonvensjonell retning.

Gjenbruk og nytenkning
Da NRK kåret Norges fineste bokhylle tidligere i år, fikk de også inn bilder av mange kreative bokhyller.

Med forkjærlighet for gjenbruk og en evne til å tenke nytt, har mange av av innsenderne tatt i bruk ulike gjenstander for forvandlet dem til bokhyller. Alt fra brødkurver til eplekasser til arkivskuffer har fått nytt liv som bokhyller. Du kan se bilder av de kreative bokhyllene hos NRK.

Når bøkene blir møbler

Noen kreative lesehester har så mange bøker at de har valgt å bruke bøkene selv til å skape møbler. En enkel måte å gjøre dette på er å bruke bøker som bord.

Bruk for eksempel flere jevne stabler med bøker som base til et bord, og legg et sikkerhetsglass over som bordflate. På denne måten blir bokomslagene en del av borddesignet og du kan vise frem noen av favorittene dine eller velge å promotere vøker du vet vil skape debatt rundt bordet. Pass bare på at du velger deg ut bøker du vet du ikke kommer til å ha bruk for med det aller første.

Svevende bøker
Men du trenger ikke være avhengig av egen kreativitet for å få spennende eller morsomme bokhyller. I nettbutikken Kinu.no kan du for eksempel på denne nette bokhyllen som gir illusjonen av at bøkene svever på veggen.

Denne bokhyllen egner seg ikke for hele samlingen, men kan være fin å ha på utvalgte steder i huset. Dette kan for eksempel være ved nattbordet i soverommet eller kanskje på kjøkkenet til kokebøkene.

Lek med linjene
En annen variant av minibokhylla er EKG fra Bolia. Formen er inspirert av elektrokardiogram (eller EKG), som er registrering av hjertets elektriske aktivitet.

Har du behov for plass til flere bøker, kan bokhyllen Nova, også denne fra Bolia, være et morsomt alternativ til de tradisjonelle bohyllene. Den bryter radikalt med ideen om at bokhyller må ha vannrette hyller, og leker elegant med linjeføringen.

Flere ideer til smarte bokhyller finner du i artikkelen Snekkerens selvlagde bokhyller

30. desember 2011
Mer om Oppbevaring

7 tips til smartere oppbevaring

Nordmenn er rare. Vi bor større enn de fleste andre, men føler likevel at vi ikke har nok oppbevaringsplass. Men disse tipsene hjelper deg. 

7 oppbevaringsløsninger du garantert vil ha hjemme

Sliter du med gode oppbevaringssystemer? Disse personene har tatt det hele ett steg lenger, og løsningene er geniale.

10 ryddetips som gjør deg lykkeligere

La deg inspirere av hvordan japanske Fumio Sasaki gikk fra rotekopp til fullblods minimalist. Se hans beste tips!

17 oppbevaringsknep som gjør livet enklere

Å organisere klær, sko og nødvendigheter er ikke bare kult. Det er også bra for mentalhelsen din. 

13 ting du kan bruke Ikea-posen til

Den velkjente blå Ikea-posen kan brukes til mange andre ting enn å frakte varene hjem fra Ikea.

Synnøve Skarbø med ny bok: Slik blir hun kvitt rotet

Da Synnøve Skarbø møtte veggen begynte hun å rydde. Gjennom fire år utviklet hun det «perfekte» ryddesystemet. Nå deler hun sine personlige triks til...

4 apper som gjør huset ryddig

Tjen penger på ting du ønsker å bli kvitt. Her er 4 apper som du ikke klarer deg uten når du skal selge brukte ting på nett.

Skap full orden - rom for rom

Lei av kaoset i gangen, garderobeskapet og på kjøkkenet? Oppbevaringsdronningen Paulina Draganja gir sine beste tips for å skape system av rotet.

8 ting du ikke må oppbevare på badet

Det fuktige miljølet på badet gjør at det er flere ting som ikke burde oppbevares her. Likevel kan vi garantere at du oppbevarer minst én av tingene nettopp på badet.

7 smarte måter å bruke magnetlister på

Vi får ikke nok av smart oppbevaring – denne gangen med magnetlister. Visste du egentlig hvor mye du kan bruke en magnetlist til?

Bli kvitt smårotet en gang for alle

Bruk januar til å rydde i huset ved å oppbevare tingene dine annerledes. Vi har fått interiørdesigner og blogger Elisabeth Heiers beste tips til hvor...

Våre beste oppbevaringstips

Rydd opp ved å oppbevare annerledes; vi gir deg våre beste tips!

Organiser gangen på 1-2-3

Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.

Få orden på rotet!

Strever du med å holde orden på rotet? Hyller, esker, kommoder, skap og knagger hjelper deg til å få et mer ryddig hjem.