Himmelhøye rom med fantastisk utsikt
Beboeren hadde lenge vært på boligjakt i området, og han vurderte å kjøpe flere andre leiligheter. Han er glad for at han ventet til han fikk se tegningene til rekkehuset, og slo til da han skjønte hvor bra det kunne bli. Han ville gjerne bo på vestsiden av Tromsøya på grunn av utsikten til fjellene og sundet, kveldssola og nærheten til byen og sykehuset der han jobber.
Den unge legen har vært sterkt involvert i utformingen av leiligheten. Det var 10 forskjellige alternativer å velge mellom, og han valgte bort så mange vegger som overhodet mulig. Dette kuttet selvfølgelig kostnadene, og resultatet ble en følelse av lys og luft og rom, selv om kvadratmeterne måler beskjedne 117.
Materialmiks
Men det var ikke alt Morten Skandfer fikk velge selv:
Betongveggen var en forutsetning – hvis jeg ikke ville ha den, fikk jeg heller ikke kjøpe rekkehuset. Nå synes jeg veggen er som et smykke, og har ikke behov for å henge noe på den.
Betongveggen har absolutt satt sitt preg, og er røff samtidig som den reflekterer lyset og gir rommet en varm glød når solen skinner. En annen fordel er at veggen fungerer som en lydisolerende brannmur mellom alle leilighetene. Arkitektene fra 70 grader Nord Arkitektur har valgt flere utradisjonelle materialer som står i kontrast til hverandre og kanskje nettopp derfor fungerer så godt i lag. Kanalplast på skinner skiller yttergangen fra stua, og skaper et ungdommelig og uformelt inntrykk allerede i inngangspartiet. Trappen står som en skulptur i stua, og er produsert av bjerk heltre av et lokalt snekkerfirma. Den leder oppmerksomheten opp mot galleriet i andre etasje, og åpner på den måten opp rommet. Det er bjerkeparkett på alle gulv unntatt på våtrom, og bjerkefiner på vegger og tak skaper en fin helhet og gir øyet ro.
Her ser vi betongveggen i all sin prakt, med sollyset som strømmer inn.
Nordlys og midnattssol
Det er viktig at det ikke blir for mange inntrykk, dem sørger nemlig den arktiske naturen for. Leiligheten har gjennomgående store vindusflater, og ut mot havet og fjellene går de liksågodt fra gulv til tak – over begge etasjer!
Om vinteren er det en egen opplevelse å sitte inne og se nordavinden skape bølger i sundet, eller nordlyset danse over himmelen.
Det er nesten som å være i naturen og oppleve den fra utsiden, selv om man sitter inne og varmer føttene foran ovnen, sier den fornøyde beboeren.
Om sommeren strømmer morgensola inn på østsiden, der begge soverommene og kjøkkenet ligger. Skandfer synes det er en fin start på dagen å våkne til solskinn på soverommet, og tusler gjerne rett inn på kjøkkenet for å koke kaffe. Den østre terrassen har utgang fra kjøkkenet, og det er fristende å sette seg der for å fortsette å slikke solstrålene. Etter hvert som sola forflytter seg er det bare å følge etter og åpne de store glasskyvedørene mellom sittegruppen i stua og den vestre terrassen. Plutselig forsvinner skillet mellom inne og ute, og boarealet blir vesentlig utvidet. Det blir fort sent når man sitter ute og nyter sommerkveldene med gode venner, mat og drikke ...
Øst og vest
Morten Skandfer er glad i å farte, og drar gjerne innom museer og kunstutstillinger når han er i utlandet. Mye av innredningen er kjøpt billig mens han har vært ute og reist, og han er blant dem som glatt tar med seg et pleksiglass-bord ombord i et fly og definerer det som ”håndbagasje”. Når han kommer tilbake fra New York, er kofferten gjerne full av små reproduksjoner av kjente kunstverk og tjukt rispapir – slik at han kan lage sine egne kunstverk. Designer-lampene i stua fikk han billig – utrolig nok fordi ingen andre ville kjøpe dem. Kjøkkenstolene er egentlig kontorstoler, men er behagelige til lange måltider.
Jeg er veldig fascinert av japansk design, og liker å blande øst og vest i innredningen, forteller han.
Følgelig står rislamper side om side med selskinn fra Svalbard, og det naturligste valget til morgenkåpe var en kimono. Det er ikke det eneste han blander: Klassiske designstoler står sammen med rimelige Ikea-møbler og egenproduserte malerier og skaper en personlig atmosfære.
God arkitektur
Utgangspunktet for arkitektene var å bygge så enkelt og rasjonelt at også yngre mennesker skulle kunne ha råd til å kjøpe leilighetene. Det var en fin tanke, men den fungerte bare i det første leddet.
Kombinasjonen fantastisk utsikt, utsøkt arkitektur og skreddersydd planløsning har ført til at prisene har skutt i været, og leilighetene selges i dag for én million kroner mer enn de ble solgt for da de var nye for fem år siden. Selv om intensjonene til arkitektene var de beste, er det snakk om tilbud og etterspørsel, og arkitektoniske perler vil alltid være etterspurte.
Denne internasjonale linjen følger Kjeld Nash opp i aller høyeste grad. Med en amerikansk far og en norsk mor flyttet han til Norge først som 9-åring.
Arkitekturperle
Rekkehusene i Nøkken har vært gjenstand for mye oppmerksomhet, og kan skilte med egen separatutstilling på Galleri Falsen i Oslo.
Rekkehusene ble funnet verdig til å bli presentert i Norsk Arkitekturmuseums utstilling Norsk Samtidsarkitektur 1995-2000 som ble vist rundt i Europa, egen separatutstilling på Galleri Falsen i Oslo, og er også blitt en del av pensum på arkitektstudiet i Trondheim.
Du kan lese mer om arkitektfirmaet på www.70n.no .
Fra kjøkkenet ser vi rett gjennom stua til terrassen og den majestetiske utsikten utenfor. Stereobenk og vitrineskap/skjenk kommer fra Ikea.
Det er ikke alltid like lett å konsentrere seg om oppgaven i utkikksposten …
Eksteriøret er preget av enkel form, mange vinduer og lyst treverk.
Badet er enkelt og maskulint, og holdt i grått og hvitt med detaljer i stål og natur. Dusjen er avgrenset av glassbyggesteiner, og de skråskjærte flisene markerer ytterligere sonen.
7 tips til smartere oppbevaring
Nordmenn er rare. Vi bor større enn de fleste andre, men føler likevel at vi ikke har nok oppbevaringsplass. Men disse tipsene hjelper deg.
7 oppbevaringsløsninger du garantert vil ha hjemme
Sliter du med gode oppbevaringssystemer? Disse personene har tatt det hele ett steg lenger, og løsningene er geniale.
10 ryddetips som gjør deg lykkeligere
La deg inspirere av hvordan japanske Fumio Sasaki gikk fra rotekopp til fullblods minimalist. Se hans beste tips!
17 oppbevaringsknep som gjør livet enklere
Å organisere klær, sko og nødvendigheter er ikke bare kult. Det er også bra for mentalhelsen din.
13 ting du kan bruke Ikea-posen til
Den velkjente blå Ikea-posen kan brukes til mange andre ting enn å frakte varene hjem fra Ikea.
Synnøve Skarbø med ny bok: Slik blir hun kvitt rotet
Da Synnøve Skarbø møtte veggen begynte hun å rydde. Gjennom fire år utviklet hun det «perfekte» ryddesystemet. Nå deler hun sine personlige triks til...
4 apper som gjør huset ryddig
Tjen penger på ting du ønsker å bli kvitt. Her er 4 apper som du ikke klarer deg uten når du skal selge brukte ting på nett.
Skap full orden - rom for rom
Lei av kaoset i gangen, garderobeskapet og på kjøkkenet? Oppbevaringsdronningen Paulina Draganja gir sine beste tips for å skape system av rotet.
Lyst på et ryddig hjem? Da burde du kunne denne liste-metoden
Få et ryddig på dine premisser!
8 ting du ikke må oppbevare på badet
Det fuktige miljølet på badet gjør at det er flere ting som ikke burde oppbevares her. Likevel kan vi garantere at du oppbevarer minst én av tingene nettopp på badet.
7 smarte måter å bruke magnetlister på
Vi får ikke nok av smart oppbevaring – denne gangen med magnetlister. Visste du egentlig hvor mye du kan bruke en magnetlist til?
Bli kvitt smårotet en gang for alle
Bruk januar til å rydde i huset ved å oppbevare tingene dine annerledes. Vi har fått interiørdesigner og blogger Elisabeth Heiers beste tips til hvor...
Våre beste oppbevaringstips
Rydd opp ved å oppbevare annerledes; vi gir deg våre beste tips!
Organiser gangen på 1-2-3
Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.
Få orden på rotet!
Strever du med å holde orden på rotet? Hyller, esker, kommoder, skap og knagger hjelper deg til å få et mer ryddig hjem.