Proff vinkjeller i hus og hytte

Du trenger ingen kjeller for å lage en proff vinkjeller. Et kott kan være nok.


Foto: Colourbox

Foto: Vinoteca
Du er ikke avhengig av å ha en kjeller for å kunne lage deg en vinkjeller.
- Vinkjeller kan du ha både i hus og i leiligheter, ja, egenlig over alt, sier Ken Canaiolo Engebretsen. Han er president i Norsk Vinkelnerforening og driver Vinoteca.no, et firma som bygger og tilretteleggere vinkjellere.

- Det er vanlig å ta med vin på hytta. Mange ser at de heller kan ha vinen stående på hytta enn å slepe den med seg hver helg, så de bygger vinkjeller på hytta, sier Engebretsen.

Har du et ledig kott eller en bod, kan det være nok plass.
- De minste vinkjelleren jeg bygger er på halvannen meter gulvflate, og så går det oppover i størrelse. I en bod på fire kvadratmeter får du plass til 800 flasker, sier Engebretsen. Startprisen på slike vinkjellere er 10.000 kroner.

Riktige forhold avgjørende
Selv om en vinkjeller ikke behøver være plasskrevende, er den krevende på andre områder. Forholdene må nemlig være lagt til rette for oppbevaring av vin, og det krever en del innsikt.

- Vin har en retning hvor den skal utvikle seg, og avvik i lagringsforhold fører til at vinen vil utvikle seg annerledes og den når ikke det perfekte smaksbildet den skal ha. I en vanlig bod uten riktig temperatur eller luftfuktighet, vil en vin bli ødelagt innen et års tid, sier Engebretsen.

For å få riktig temperatur, blir et kjøleaggregat integrert i vegger eller tak. I tillegg kan det være andre ting som må tilrettelegges for å forvandle et kott, et rom eller en kjeller til en vinkjeller. Må rommet isoleres? Må noe gjøres med vinduer eller lignende? Er rommet egnet med tanke på vibrasjon?
- Vinskap er blitt populære, men de vibrerer. Det fører til at vinen utvikler seg fortere og feil, sier Engebretsen.

Smaksprofil og drikkeveiledning
I tillegg til å bygge selve vinkjelleren med stativ i kanadisk redwood, hjelper Vinoteca til med å innrede vinkjelleren.
- Vi tilbyr et bra logistikksystem som har plass til ulike typer og som gjør det lett å finne den vinen du vil ha, uten å måtte flytte på viner. Vinen blir lagt inn i et system etter land, område, drue, årgang.

Trenger du hjelp til å fylle vinkjelleren, er det mulig å få tegnet en smaksprofil av deg. Den tar hensyn til slikt som hvilke viner du liker, hvilke druer du foretrekker, og hvilken mat du liker. Ut fra denne profilen, kan Engebretsen komme med forslag til hvilke viner du bør kjøpe, når de bør drikkes, hva den skal serveres til, om den skal dekanteres, ved hvilken temperatur den bør serveres etc.

Vinoteca tilbyr også andre viner enn du får kjøpt gjennom Vinmonopolet.
- Jeg både jobber med importører av vin og kjøper viner på auksjoner i utlandet. Kundene mine får tilgang til viner jeg kjøper på auksjon gjennom et nyhetsbrev.

Forbrukerinfo:
Vinoteca, tlf: 9013 6883
Bordeaux Vinhandel, tlf: 92 05 22 40
Vinmonopolet, tlf: 04560
23. oktober 2008
Mer om Oppbevaring

7 tips til smartere oppbevaring

Nordmenn er rare. Vi bor større enn de fleste andre, men føler likevel at vi ikke har nok oppbevaringsplass. Men disse tipsene hjelper deg. 

7 oppbevaringsløsninger du garantert vil ha hjemme

Sliter du med gode oppbevaringssystemer? Disse personene har tatt det hele ett steg lenger, og løsningene er geniale.

10 ryddetips som gjør deg lykkeligere

La deg inspirere av hvordan japanske Fumio Sasaki gikk fra rotekopp til fullblods minimalist. Se hans beste tips!

17 oppbevaringsknep som gjør livet enklere

Å organisere klær, sko og nødvendigheter er ikke bare kult. Det er også bra for mentalhelsen din. 

13 ting du kan bruke Ikea-posen til

Den velkjente blå Ikea-posen kan brukes til mange andre ting enn å frakte varene hjem fra Ikea.

Synnøve Skarbø med ny bok: Slik blir hun kvitt rotet

Da Synnøve Skarbø møtte veggen begynte hun å rydde. Gjennom fire år utviklet hun det «perfekte» ryddesystemet. Nå deler hun sine personlige triks til...

4 apper som gjør huset ryddig

Tjen penger på ting du ønsker å bli kvitt. Her er 4 apper som du ikke klarer deg uten når du skal selge brukte ting på nett.

Skap full orden - rom for rom

Lei av kaoset i gangen, garderobeskapet og på kjøkkenet? Oppbevaringsdronningen Paulina Draganja gir sine beste tips for å skape system av rotet.

8 ting du ikke må oppbevare på badet

Det fuktige miljølet på badet gjør at det er flere ting som ikke burde oppbevares her. Likevel kan vi garantere at du oppbevarer minst én av tingene nettopp på badet.

7 smarte måter å bruke magnetlister på

Vi får ikke nok av smart oppbevaring – denne gangen med magnetlister. Visste du egentlig hvor mye du kan bruke en magnetlist til?

Bli kvitt smårotet en gang for alle

Bruk januar til å rydde i huset ved å oppbevare tingene dine annerledes. Vi har fått interiørdesigner og blogger Elisabeth Heiers beste tips til hvor...

Våre beste oppbevaringstips

Rydd opp ved å oppbevare annerledes; vi gir deg våre beste tips!

Organiser gangen på 1-2-3

Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.

Få orden på rotet!

Strever du med å holde orden på rotet? Hyller, esker, kommoder, skap og knagger hjelper deg til å få et mer ryddig hjem.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no