Bilde: Colourbox

Rot i virkeligheten?

Er det rot i virkeligheten hos deg? Truer kaoset med å ta over hjemme? Slapp av, det finnes råd.

Noen kaller det rot når gårsdagens avis fremdeles ligger på bordet. Andre ser ikke kaoset før de må spa seg vei frem til senga.

- Det er mange følelser i rot. Ofte mer enn vi aner, skriver Gitte Jørgensen i boka Simple living, slik gjør du det.

- Rot kan legge seg som et beskyttende lag - på samme måte som fedme pakker inn en såret sjel. Eller også er rot noe vanskelig fordi vi ganske enkelt ikke har lært å gjøre noe med det.


Jørgensen anbefaler at du begynner med å tenke gjennom hvilket forhold du har til rot og opprydning, både nå og gjennom oppveksten. Se deretter over boligen din, merk deg de ulike områdene.

- Er det områder som føles for stille og sterile, eller for mørke og tunge, eller for rotete og kaotiske?

Lag en plan
Neste steg er å få overblikk over rotet. Ta en skuff, ett skap, ett rom om gangen, og skriv notater og kommentarer underveis.

- Når du er ferdig, legges det en realistisk plan for opprydningen. Poenget er å ta litt om gangen så det ikke går i surr, anbefaler Jørgensen.

Hvis du ikke har et system for resirkulering hjemme, er det på høy tid du lager deg et nå. Ikke bare er det miljøvennlig med gjenbruk, men resirkulering kan hjelpe deg å holde kontroll på rotet.

- Flasker, glass, papp, aviser og blader er noe som alltid og raskt stopper til et hjem, og det hjelper å lage gode systemer til dem. Lag for eksempel en liten miljøstasjon i din egen bolig der du kan plassere aviser og flasker.

Skill følelse og gjenstand
For en notorisk roter eller en som har fullstendig ryddefobi, kan det være behov for sterkere kost. Hvis du har kjelleren full av tomme yoghurtbegre fordi de kan komme til nytte en dag, eller du har huset fullt av reklameblad fordi du hater å kaste noe, er kanskje Rotekoppens ryddebok - få ting på plass og kvitt deg med resten av Rita Emmet boka for deg.

Emmet tar for seg årsakene til at rotet hoper seg opp, og gir deg femti måter å bli kvitt rotet på. Her er også sannheter de fleste kan trenge å høre.

- Å kvitte seg med minner fra en du er glad i, betyr ikke at du ikke lenger er glad i vedkommende eller omvendt. Kvitter du deg med en gave, betyr ikke det at du ikke lenger bryr deg om den som gav den til deg

Men å kvitte seg med ting, betyr heller ikke å kaste dem i søpla. Emmet har kreative måter å bli rotet på, fra å selge det gjennom rubrikkannonser eller arrangere byttefest med venner, til å bruke rotet til å lage kunst eller hjelpe folk i nød.

Men først og fremst handler det om å innarbeide gode vaner. Her er fem gode rydderåd fra Emmet:

- Hvis det tar mindre enn ett minutt å ordne noe, så gjør det med det samme. Heng opp skjorten din, sett en bok tilbake i hyllen, skyll en tallerken og sett den i oppvaskmaskinen.

- Er det noe du ikke har brukt på et år, bør du kvitte deg med det.

- Ha ett sted der all post legges, slik at du ikke har regninger eller andre viktige konvolutter strødd over hele huset.

- Den beste måten å holde det rent og ryddig på er å ha færre eiendeler.

- Har du ikke en hel time å avse til rydding, kan du bruke fem minutter hver dag, f.eks. i reklamepausene, på en liten haug med rot.

Kilder: Simple living - slik gjør du det av Gitte Jørgensen, og Rotekoppens ryddebok - få ting på plass og kvitt deg med resten av Rita Emmet.

 

22. januar 2009
Mer om Oppbevaring

7 tips til smartere oppbevaring

Nordmenn er rare. Vi bor større enn de fleste andre, men føler likevel at vi ikke har nok oppbevaringsplass. Men disse tipsene hjelper deg. 

7 oppbevaringsløsninger du garantert vil ha hjemme

Sliter du med gode oppbevaringssystemer? Disse personene har tatt det hele ett steg lenger, og løsningene er geniale.

10 ryddetips som gjør deg lykkeligere

La deg inspirere av hvordan japanske Fumio Sasaki gikk fra rotekopp til fullblods minimalist. Se hans beste tips!

17 oppbevaringsknep som gjør livet enklere

Å organisere klær, sko og nødvendigheter er ikke bare kult. Det er også bra for mentalhelsen din. 

13 ting du kan bruke Ikea-posen til

Den velkjente blå Ikea-posen kan brukes til mange andre ting enn å frakte varene hjem fra Ikea.

Synnøve Skarbø med ny bok: Slik blir hun kvitt rotet

Da Synnøve Skarbø møtte veggen begynte hun å rydde. Gjennom fire år utviklet hun det «perfekte» ryddesystemet. Nå deler hun sine personlige triks til...

4 apper som gjør huset ryddig

Tjen penger på ting du ønsker å bli kvitt. Her er 4 apper som du ikke klarer deg uten når du skal selge brukte ting på nett.

Skap full orden - rom for rom

Lei av kaoset i gangen, garderobeskapet og på kjøkkenet? Oppbevaringsdronningen Paulina Draganja gir sine beste tips for å skape system av rotet.

8 ting du ikke må oppbevare på badet

Det fuktige miljølet på badet gjør at det er flere ting som ikke burde oppbevares her. Likevel kan vi garantere at du oppbevarer minst én av tingene nettopp på badet.

7 smarte måter å bruke magnetlister på

Vi får ikke nok av smart oppbevaring – denne gangen med magnetlister. Visste du egentlig hvor mye du kan bruke en magnetlist til?

Bli kvitt smårotet en gang for alle

Bruk januar til å rydde i huset ved å oppbevare tingene dine annerledes. Vi har fått interiørdesigner og blogger Elisabeth Heiers beste tips til hvor...

Våre beste oppbevaringstips

Rydd opp ved å oppbevare annerledes; vi gir deg våre beste tips!

Organiser gangen på 1-2-3

Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.

Få orden på rotet!

Strever du med å holde orden på rotet? Hyller, esker, kommoder, skap og knagger hjelper deg til å få et mer ryddig hjem.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no