Disse skyvedørene fra Elfa gjør garderoben til et blikkfang.
Disse skyvedørene fra Elfa gjør garderoben til et blikkfang. Bilde: Produsentene

Få smartere rom med skyvedører

Skyvedører er godt for mer enn garderoben på soverommet eller i gangen – de kan også brukes til lure løsninger for mer plass, flere rom eller rett og slett skjule rot.

Av: Heidi Sinding-Larsen, februar 2014, 27. februar 2014

Har du noen ganger tenkt at det kunne være greit med et ekstra rom? Eller drømmer du kanskje om walk-in-garderobe på soverommet?

Sats på skyvedører – de kan brukes både som romavdelere og skapdører på mange slags vis.

– Det er veldig smart med skyvedører. De gir fleksible løsninger og frigjør mye gulvplass, og de kan brukes til å skjule rot, sier interiørdesigner Kaja Hanevold hos Kreo. Hun mener folk blir stadig mer opptatt av praktiske løsninger og rom som fyller flere funksjoner.

Tenk kreativt! Hva med å avgrense en kontorplass på soverommet med en skyvedør? Eller å få plass til en liten kjøkkenkrok på hybelen?

Her har JKE Design brukt skyvedører som romadskillere for å kunne lukke kjøkkendelen av mot spisestuen.

Mange familier med tenåringer i huset, kan ha behov for å dele stua i to hvis noen vil være litt i fred. Dette får du lett til med en skyvedør, samtidig som dere kan velge å ha rommet åpent.

Mange har også bare ett bad som skal være hverdagsbad, gjestebad og vaskerom i ett, og da blir rommet mye hyggeligere om du gjemmer bort maskinene med en skyvedør, foreslår interiørdesigneren.

Pynter opp

En skyvedør kan også fungere som en dekorativ fondvegg. Gå for en fin dør i en kontrastfarge til resten av rommet, eller du kan rett og slett bruke løse veggpaneler som festes til en skinne i taket.

Vårt tips er å sjekke ut MDF 3D, som lager dekorpaneler i spenstige farger og mønstre. Og blir du lei, er det bare å bytte ut panelet med noe annet. Bak panelet kan du for eksempel plassere støvsuger og strykebrett – gjenstander du bruker i hverdagen, men ikke ivrer etter å ha stående fremme.

Skjul redskapene i garasje og bod bak skyvedører! Fra JKE Design.

Danske JKE Design og Solberg Aluminium lager også smarte og fleksible skyvedørssystemer.

– Mange velger skyvedører av glass, siden de slipper inn mye lys. Har du speil i et av panelene i  skyvedørsgarderoben, slipper du å henge opp et eget helfigurspeil, påpeker interiørdesigner Kaja Hanevold, som også foreslår å tapetsere skyvedøren for en dekorativ effekt – eller male med tavlemaling om den skal brukes på barnerommet.

– Skyvedører finnes i varierende kvaliteter. Skal døra være mye i bruk, bør du gå for noe solid. Nå finnes det også såkalte pocket doors – skyvedører som vippes ut og så går inn i veggen. Disse er fine til blant annet å lage en ekstra arbeidsstasjon ved kjøkkenskapene, eller en liten kontorplass, forteller Hanevold.

Ellers finnes det skyvedører av kassetypen, som også skyves inn i veggen, eller den typen som monteres på skinner i veggen og i taket.

Om Kreo

Kreo interiørarkitektur gir råd til hvordan du skaper et helhetlig interiør som uttrykker personlighet og egenart. Interiørarkitektene tar seg tid til å bli kjent med familien deres, og jobber innenfor ulike budsjettrammer. Det kan være lurt å ta en prat med en interiørarkitekt om dere trenger hjelp til å se boligens potensiale, og hvordan dere skaper unike løsninger for nettopp deres hjem. Kreo ser på elementer som planløsning, fargepaletter, materialvalg og belysning.

Les mer på Kreo.no

 KJØPETIPS
www.jke-design.dk
www.mdf3d.eu
www.skapnett.com
www.solbergaluminium.no
www.amigasystem.no

27. februar 2014 Heidi Sinding-Larsen, februar 2014