Fumio Sasaki er den nye japanske ryddeguruen. Det skulle ingen trodd for noen år siden.
Fumio Sasaki er den nye japanske ryddeguruen. Det skulle ingen trodd for noen år siden. Bilde: Pantagruel Forlag

10 tips til japansk ryddeteknikk

Fumio Sasaki gikk fra rotekopp til fullblods minimalist. Lær av hans metoder for å kvitte deg med massevis av eiendeler. På den andre siden av ryddingen venter lykken!

Japansk minimalistisk livsstil er stilig, og inspirerende for mange av oss kjekt-å-ha-pregete nordmenn.

I 2017 kom en populær ryddbok fra japansk forfatter, Fumio Sasaki, som forteller om hvordan han fikk et lykkeligere liv ved å kvitte seg med en hel haug av ting.

Sasaki er i 30-årene og lever alene i Tokyo. For noen år siden fikk han nok. Som så mange andre ble han vitne til et hjem der eiendelene fylte stadig flere kvadratmeter. Selv begynte han å føle seg kvalt. 

– Jeg fikk en reaksjon på den overfylte grisebingen jeg levde i, skriver han i boken «Farvel, Ting», som nå er ute på norsk.Dermed startet prosessen mot å nærme seg en mer minimalistisk livsstil. Etter en grundig opprydding gikk soverommet hans fra å se slik ut: 

Til slik:

Som følge av et ryddigere hjem, ble resten av livet hans også forbedret. Han lever sunnere og mer miljøvennlig, samtidig som følelsen av livsglede har økt betraktelig.

– Det er det motsatte av nåtidens vanlig forestilling om lykke, som påstår at jo mer vi eier, desto lykkeligere blir vi, skriver Sasaki i bokens forord.

Ny teknologi, nye muligheter

Hans nye, minimalistiske livsstil er nok i overkant ekstremt for de fleste. Likevel vil mange kjenne igjen følelsen av at man eier for mange ting, og at de bare fører til rot og evig rydding.

Derfor kan Sasakis tips om hvordan man kvitter seg med overflødige ting være nyttige for mange av oss.

Ikke minst har moderne teknologi bidratt til at mange eiendeler er overflødige. Tenk bare på hvordan smarttelefonen nå fungerer både som kamera, tv, musikkspiller, spillkonsoll, klokke, kalender, lommebok, kart, lommelykt og notisblokk, påpeker Sasaki.

Han tok også valget med å kvitte seg med samlingen av cd’er, bøker og dvd’er. 

– Jeg prøvde å vise min egenverdi gjennom et størst mulig antall bøker. Det var sjelden jeg faktisk brukte noen av dem, skriver han. 

– Kasting er en kunst

I boken ramser han opp 55 tips for å bli kvitt tingene for godt. Sasaki unner alle å oppleve den deilige friheten av å eie færre ting.

Kasting er en kunst, og du må lære deg teknikker for å mestre den. Det viktigste er å ha hodet på riktig sted, å være mentalt forberedt på prosessen. Så er det bare å sette igang!

Her er noen av Sasakis beste ryddetips:

  1. Kast alt som åpenbart er søppel.
  2. Hvis du har vanskelig for å kvitte deg med noe, forsøk å komme til bunns i hvorfor det er så viktig for deg. Kanskje holder det bare å ta et bilde av det?
  3. Du kommer ikke til å angre på noe av det du har kastet.
  4. Skill mellom ting du trenger og ting du har lyst på.
  5. Det er forskjell på å organisere og å minimalisere. Kast ut mye lagringsplass, så har du ingen steder der ting kan hope seg opp.
  6. Kvitt deg med tingene du alt har glemt, som for eksempel gamle skolebøker.
  7. Selg tingene dine på nett! Helst samlet, for eksempel bøker, cd’er og lignende, og få folk til å komme og hente dem hjemme hos deg.
  8. Utnytt delingstjenester, byrommet rundt deg og butikker. Her kan du hente varer og tjenester når du faktisk trenger dem, i stedet for å hamstre alt hjemme.
  9. Prøv å kaste ting «på prøve». Hvis du ikke savner dem etter en tid, er det trygt å kvitte seg med dem for godt.
  10. Én ting inn, én ting ut. Den gylne regelen for å beholde det ryddige hjemmet du nå har skapt.

 

Slik ser det ut i Sasakis klesskap nå. Klær er også blant de eiendelene vi smykker oss med, men som ikke bringer oss virkelig gleder, mener han. 

 

Hvor ofte leser du bøker på nytt eller blar i noe du har i bokhyllen? Er det egentlig grunn til å beholde alt? Nei, mente Sasaki, og kvittet seg med både bøker og hylle. 

17. januar 2018
Mer om Oppbevaring

7 tips til smartere oppbevaring

Nordmenn er rare. Vi bor større enn de fleste andre, men føler likevel at vi ikke har nok oppbevaringsplass. Men disse tipsene hjelper deg. 

7 oppbevaringsløsninger du garantert vil ha hjemme

Sliter du med gode oppbevaringssystemer? Disse personene har tatt det hele ett steg lenger, og løsningene er geniale.

17 oppbevaringsknep som gjør livet enklere

Å organisere klær, sko og nødvendigheter er ikke bare kult. Det er også bra for mentalhelsen din.

13 ting du kan bruke Ikea-posen til

Den velkjente blå Ikea-posen kan brukes til mange andre ting enn å frakte varene hjem fra Ikea. 

Synnøve Skarbø med ny bok: Slik blir hun kvitt rotet

Da Synnøve Skarbø møtte veggen begynte hun å rydde. Gjennom fire år utviklet hun det «perfekte» ryddesystemet. Nå deler hun sine personlige triks til...

4 apper som gjør huset ryddig

Tjen penger på ting du ønsker å bli kvitt. Her er 4 apper som du ikke klarer deg uten når du skal selge brukte ting på nett.

Skap full orden - rom for rom

Lei av kaoset i gangen, garderobeskapet og på kjøkkenet? Oppbevaringsdronningen Paulina Draganja gir sine beste tips for å skape system av rotet.

8 ting du ikke må oppbevare på badet

Det fuktige miljølet på badet gjør at det er flere ting som ikke burde oppbevares her. Likevel kan vi garantere at du oppbevarer minst én av tingene...

7 smarte måter å bruke magnetlister på

Vi får ikke nok av smart oppbevaring – denne gangen med magnetlister. Visste du egentlig hvor mye du kan bruke en magnetlist til?

Bli kvitt smårotet en gang for alle

Bruk januar til å rydde i huset ved å oppbevare tingene dine annerledes. Vi har fått interiørdesigner og blogger Elisabeth Heiers beste tips til hvor...

Våre beste oppbevaringstips

Rydd opp ved å oppbevare annerledes; vi gir deg våre beste tips!

Få orden på rotet!

Strever du med å holde orden på rotet? Hyller, esker, kommoder, skap og knagger hjelper deg til å få et mer ryddig hjem.

Rot i virkeligheten?

Er det rot i virkeligheten hos deg? Truer kaoset med å ta over hjemme? Slapp av, det finnes råd.