Utnytt plassen med kreative løsninger

Tenk kreative løsninger, og du kan både utnytte plassen i boligen og holde orden på ting.

Små boliger med liten lagringsplass kan fort gi et mer kaotisk inntrykk enn større boliger der eieren har rikelig med plass til å sette bort ting. Men henter du frem kreativiteten og vurderer behov og bolig i ett, kan du oppdage løsninger som gir deg all den plassen du trenger.
- Små boliger trenger grundig gjennomtenkning og planlegging for å fungere effektivt og tilfredstille dine behov med færrest mulig kompromisser, sier interiøreksperten Terence Conran i boka Utnytt plassen.

Start med å se etter de store linjene først. Hva trenger du, og hvor kan du få det til?
- I en liten bolig er det generelt bedre å satse på veggfast eller innebygd oppbevaring enn frittstående gulvmøbler. Selv om du må ofte litt gulvplass, er effekten mindre påtrengende rent visuelt, sier Conran.


Utnytt plassen i boligen bedre med kreative løsninger. Foto: Cappelen

Gi liv til dødplassene
Se først etter dødplass. Typiske steder for dødplass er under trapper, trappeavsatser, ganger, entreer og kott. Disse kan ofte benyttes bedre enn de gjøres i dag. Og skal du bygge ny trapp, vurder om du er bedre tjent med en trapp som tar minst mulig plass, eller en trapp hvor du kan utnytte plassen under på en gunstig måte.
- Større haller, trappeavsatser og plassen under en trapp kan utnyttes til mer praktisk bruk som oppbevaringssted, eller som en kompakt arbeidsplass, skriver Conran.

Kott er fine til oppbevaring av alt det vi sjelden bruker og ikke vil ha flytende rundt i huset. Men trenger du ikke kottet til slikt, kan du utnytte plassen bedre ved å innlemme det i det tilstøtende rommet. Kanskje kan kottet bli en spennende sovehule til barnerommet, eller du kan bruke plassen til hyller eller skap.

I gangen kan skap med skyvedører la deg utnytte plassen helt opp til taket, men uten irriterende skapdører som slår utover og krever plass. Eller kanskje er gangen for smal til å sette opp et ekstra skap, men bred nok til at du får plass til bokhyller eller skoposer. Det kan igjen fri opp plass på stua, kontoret eller i entreen.

Utnytt dørene maksimalt
Tenk også over om du kan utnytte de områdene som allerede eksisterer. Baksiden av dører og skapdører er for eksempel en sjelden utnyttet lagringsplass. Fest knagger eller kroker, en stang eller en smal hylle på døra, og du har straks et sted å henge fra deg smykker, belter, vesker, sjal eller en morgenkåpe.

Et annet knep for å utnytte plassen bedre og gjøre hverdagen lettere, er å vurdere bruken av dørene.
- Forestill deg at du utfører ulike rutineoppgaver i huset, som å hente posten, ta telefonen eller bære ut søppelet. Kan utvendige eller innvendig dører plasseres bedre, slik at du kan utføre disse oppgavene enklere og mer smertefritt? spør Conran.

Noen ganger kan det være så enkelt som å hengsle om døren så den slår innover i stedet for utover. Andre ganger vil du kanskje oppdage at det vil gjøre bruken av boligen mer hensiktsmessig om du flytter døra fra den ene veggen til den andre. Kanskje oppdager du til og med at du ikke trenger den ene døren, fordi du allerede har bedre tilgang til rommet gjennom en annen dør.

Møbler smart
Smart møblering er en annen måte å utnytte plassen på. Har du liten plass, velger du selvsagt ikke store, dominerende møbler. Men det finnes flere måter å utnytte plassen på enn å velge små, nette møbler: Tenk flerbruk og sammenfolding.
- En måte å redusere mengden møbler på, er å satse på varianter som har mer enn én funksjon. Sovesofaen – og alle dens varianter – er et opplagt eksempel, sier Conran.

- I tillegg til foranderlige møbler – inventar som tjener mer enn én funksjon – finnes det også andre plassbesparende gjenstander, møbler som er bygd inn som en del av rommets konstruksjon. Det klassiske eksemplet er veggsengen.

Andre eksempler er strykebrett, spisebord eller arbeidsbord hvor bordflaten foldes ned fra veggen under bruk og hektes opp igjen etterpå. Bordflatene kan i tillegg tjene dobbelt som skapdører når de ikke er i bruk. Det kan også være stoler som kan stables eller foldes ned når du ikke trenger dem, bord med ekstra klaffer til middagsselskapet, eller små settebord som kan tjene som krakker når du har gjester.

I boka Utnytt plassen finner du også tips om hvordan du kan få boligen til å virke større gjennom bruk av farger, lys, overflater, gulvflater og mer til.

23. desember 2008
Mer om Oppbevaring

7 tips til smartere oppbevaring

Nordmenn er rare. Vi bor større enn de fleste andre, men føler likevel at vi ikke har nok oppbevaringsplass. Men disse tipsene hjelper deg. 

7 oppbevaringsløsninger du garantert vil ha hjemme

Sliter du med gode oppbevaringssystemer? Disse personene har tatt det hele ett steg lenger, og løsningene er geniale.

10 ryddetips som gjør deg lykkeligere

La deg inspirere av hvordan japanske Fumio Sasaki gikk fra rotekopp til fullblods minimalist. Se hans beste tips!

17 oppbevaringsknep som gjør livet enklere

Å organisere klær, sko og nødvendigheter er ikke bare kult. Det er også bra for mentalhelsen din. 

13 ting du kan bruke Ikea-posen til

Den velkjente blå Ikea-posen kan brukes til mange andre ting enn å frakte varene hjem fra Ikea.

Synnøve Skarbø med ny bok: Slik blir hun kvitt rotet

Da Synnøve Skarbø møtte veggen begynte hun å rydde. Gjennom fire år utviklet hun det «perfekte» ryddesystemet. Nå deler hun sine personlige triks til...

4 apper som gjør huset ryddig

Tjen penger på ting du ønsker å bli kvitt. Her er 4 apper som du ikke klarer deg uten når du skal selge brukte ting på nett.

Skap full orden - rom for rom

Lei av kaoset i gangen, garderobeskapet og på kjøkkenet? Oppbevaringsdronningen Paulina Draganja gir sine beste tips for å skape system av rotet.

8 ting du ikke må oppbevare på badet

Det fuktige miljølet på badet gjør at det er flere ting som ikke burde oppbevares her. Likevel kan vi garantere at du oppbevarer minst én av tingene nettopp på badet.

7 smarte måter å bruke magnetlister på

Vi får ikke nok av smart oppbevaring – denne gangen med magnetlister. Visste du egentlig hvor mye du kan bruke en magnetlist til?

Bli kvitt smårotet en gang for alle

Bruk januar til å rydde i huset ved å oppbevare tingene dine annerledes. Vi har fått interiørdesigner og blogger Elisabeth Heiers beste tips til hvor...

Våre beste oppbevaringstips

Rydd opp ved å oppbevare annerledes; vi gir deg våre beste tips!

Organiser gangen på 1-2-3

Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.

Få orden på rotet!

Strever du med å holde orden på rotet? Hyller, esker, kommoder, skap og knagger hjelper deg til å få et mer ryddig hjem.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no