Bilde: iStock

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

1. Fjern flekker fra sko i semsket skinn med viskelær

Et vanlig, hvitt viskelær kan på mirakuløst fjerne mørke flekker på sko i semsket skinn. Vi anbefaler dog at du prøver deg frem med å viske forsiktig først, for å se hvordan flekken og stoffet reagerer.

 

Se også: Derfor skal du aldri gå inn med sko

 

2. Vask joggesko med neglelakkfjerner

Neglelakkfjerner er akkurat passe sterkt til å fjerne gjenstridige merker og flekker fra de fine, dyre joggeskoene dine. Også her er det en fordel å begynne i det små, og se hvordan middelet virker. 

3. Impregner skoene dine med bivoks

Sko i canvas-stoff (som de på bildet over) kan impregneres med bivoks. Dette vil bidra til skoenes evne til å avvise vann, men noe regnstøvler blir det ikke. Gni bivoksen mot stoffet til det er jevnt fordelt. 

 

4. Fjern flekker og skitt fra semskete skinnsko med en neglefil

De vanskeligste flekkene på sko av semsket skinn kan ofte fjernes med en neglefil. Begynn med å gni spissen av neglefilen forsiktig mot flekken, for å se hvilken effekt det har. Bare vær påpasselig så du ikke ødelegger skinnet.

 

5. Fjern olje- og fettflekker med shampoo 

Det høres litt for enkelt ut, og det er det faktsk i virkeligheten også. Ha litt shampoo oppi vannet du vasker skoene dine med, og la magien utfolde seg. Shampoo er nemlig fettoppløselig, noe som betyr at det har spesielt god effekt på fett- og oljeflekker. 

 

6. Fresh opp skinnskoene dine med balsam

Hvis det er lenge siden forrige lønning, er det et lurt billigtriks å bruke litt hårbalsam for å friske opp skinnskoene dine. For sikkerhets skyld bør du først prøve en liten dose balsam, evt på innsiden av skinnet, for å se hvordan materialet reager på balsamen.

 

7. Fjern skitt fra skinnsko med tannkrem

Neste gang du skal rense skinnskoene dine for skutt og smuss, prøv å bruk litt vanlig hvit tannkrem og en myk børste. Resultatet vil overraske deg! Men pass på at du bruker en tannkrem uten granulater eller små korn, da dette vil ikke vil hjelpe prosessen.  

 

8. Puss penskoene dine med avispapir 

Et annen smart tips for deg som liker å spare der det spares kan, er å bruke avispapir til å pusse pensko. Papiret bør være svart/hvitt, så du ikke får fargeoverføring på skoene dine. Gni avispapiret mot skoene til du har oppnådd  ønsket effekt. 

 

Les også: Slik får du huset til å lukte fantastisk! 

 

9. Fjern vannflekker på skinnsko med hvit eddik

En støvel tar ikke nødvendigvis skade av vann, men gamle, inntørkede vannflekker kan være riktig så stygge. En måte å fjerne dem på, er å gni litt hvit eddik på flekkene. Det vil forhåpentligvis gjøre susen. Etter behandlingen bør du smøre inn skoene med fett eller skokrem.  

 

10. Redd sure sko med hjemmelagde luftfriskere 

 

Selv de vakreste sko kan bli beskjemt av vond lukt. Og det er ikke særlig gøy hvis de dyre favorittskoene dine ikke kan brukes fordi de lukter for sterkt. Men dette kan du unngå med å lage  egne duftposer til skoene dine. 

Det eneste du trenger er en tråd, et par tøystykker på størrelse med en serviett, maismel, bakepulver og duftolje (hvis du ønsker deg en spesiell lukt).

Bland 1 del bakepulver, 1 del maismel og et par dråper duftolje i en liten skål. Bland det sammen og legg ca en spiseskje av blandingen i midten av tøystykkene. Deretter bruker du tråden og knyter igjen tøystykkene, så pulveret ikke drysser ut.

Videre knyter du et par-tre duftposer sammen i en klynge, og så legger du de velduftende posene i de illeluktende skoene skoene dine, når de ikke er i bruk.

Et voilà - Friske, freshe fottøy!  

Vil du ha flere smarte tips? Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

23. oktober 2017
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring...

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset. 

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet. 

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.

4 tips til vinduspuss på vinteren

Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.