Bilde: Produsentene

5 effektive inneklimatips

Inneklima er en av de viktigste årsaker til økningen astma, allergi og eksem i Norge, mener Norges Astma- og Allergiforbund. Men det finnes heldigvis flere enkle knep for et bedre innemiljø.

Av: Anne Marit Muri, 19. november 2014

Slipp inn frisk luft

Hybelkaniner kan være et sunnhetstegn, fordi de viser at støvet faller ned på gulvet i stedet for å sveve konstant rundt i luften.

I mange nye, tette bygg med moderne ventilasjonsanlegg er det ofte få hybelkaniner, mener fagfolk i Mycoteam.

I boliger hvor luft kommer inn i ett rom, og avtrekk er i et annet rom, kan små støvpartikler kontinuerlig virvles opp.

Det er de minste støvpartiklene som har størst betydning for helsen vår, fordi de er så mange og også trenger dypere ned i luftveiene.

Sørg derfor for jevnlig utlufting i huset selv om du har moderne ventilasjonssystem.

Bruk sentralstøvsuger

I oppholdsrom bør ikke temperaturen overstige 22 grader, og luften bør være tørr innendørs.

En sentralstøvsuger er å anbefale for å suge støvpartikler effektivt ut av boligen.

 

Det også lurt å begrense bruken av vann og annen væske i rengjøringen, siden forskning viser at høy temperatur og fuktig luft har negativ innvirkning på inneklimaet.

Avfukter gir tørrere kjeller

Mange kjellerrom har et generelt fuktig klima. En rotoravfukter fjerner fuktigheten like bra i minus- og plussgrader, og holder enkelt en kondenstemperatur lavere enn selv iskalde kjellervegger.

Avfukteren kan stilles inn på ønsket fuktnivå. 

Fyr uten muggsopp

I motsetning til hva mange tror, er det ikke røyken fra vedfyring, men mugg på veden, som er den største plagen innendørs for folk flest, mener fagfolk i Mycoteam.

Målinger viser at det er så mye mugg på vanlig fyringsved at det kan føre til allergiske reaksjoner med vondt i hals og hode.

Aller best er det å hugge og kløyve veden midtvinters, fordi veden da kan tørke i overflaten uten at det oppstår muggsoppskader.

Frys ut mugg og midd

Ved synlig muggvekst i bygninger eller ubehagelig mugglukt, må årsaken finnes og utbedres.

Bygningsmaterialer og innbo som har blitt fuktskadet og utsatt for mugg og som ikke kan bli effektivt rengjort, må vanligvis skiftes ut.

 

Forebyggende tiltak mot middallergi inkluderer tilstrekkelig ventilasjon til å holde luftfuktigheten lavere enn 40 prosent vinterstid, samt regelmessig vask på minst 60 C.

Du bør også lufte sengetøyet og sørge for generelt godt renhold. Kjemisk rensing, støvsuging og kuldebehandling av madrass, dyner og puter i -18 C i to døgn dreper også midden.

Allergenene kan imidlertid fortsatt være aktive i lang tid.

19. november 2014 Anne Marit Muri