Bilde: Produsentene

5 effektive inneklimatips

Rengjøring og inneklima

Inneklima er en av de viktigste årsaker til økningen astma, allergi og eksem i Norge, mener Norges Astma- og Allergiforbund. Men det finnes heldigvis flere enkle knep for et bedre innemiljø.

Slipp inn frisk luft

Hybelkaniner kan være et sunnhetstegn, fordi de viser at støvet faller ned på gulvet i stedet for å sveve konstant rundt i luften.

I mange nye, tette bygg med moderne ventilasjonsanlegg er det ofte få hybelkaniner, mener fagfolk i Mycoteam.

I boliger hvor luft kommer inn i ett rom, og avtrekk er i et annet rom, kan små støvpartikler kontinuerlig virvles opp.

Det er de minste støvpartiklene som har størst betydning for helsen vår, fordi de er så mange og også trenger dypere ned i luftveiene.

Sørg derfor for jevnlig utlufting i huset selv om du har moderne ventilasjonssystem.

Bruk sentralstøvsuger

I oppholdsrom bør ikke temperaturen overstige 22 grader, og luften bør være tørr innendørs.

En sentralstøvsuger er å anbefale for å suge støvpartikler effektivt ut av boligen.

 

Det også lurt å begrense bruken av vann og annen væske i rengjøringen, siden forskning viser at høy temperatur og fuktig luft har negativ innvirkning på inneklimaet.

Avfukter gir tørrere kjeller

Mange kjellerrom har et generelt fuktig klima. En rotoravfukter fjerner fuktigheten like bra i minus- og plussgrader, og holder enkelt en kondenstemperatur lavere enn selv iskalde kjellervegger.

Avfukteren kan stilles inn på ønsket fuktnivå. 

Fyr uten muggsopp

I motsetning til hva mange tror, er det ikke røyken fra vedfyring, men mugg på veden, som er den største plagen innendørs for folk flest, mener fagfolk i Mycoteam.

Målinger viser at det er så mye mugg på vanlig fyringsved at det kan føre til allergiske reaksjoner med vondt i hals og hode.

Aller best er det å hugge og kløyve veden midtvinters, fordi veden da kan tørke i overflaten uten at det oppstår muggsoppskader.

Frys ut mugg og midd

Ved synlig muggvekst i bygninger eller ubehagelig mugglukt, må årsaken finnes og utbedres.

Bygningsmaterialer og innbo som har blitt fuktskadet og utsatt for mugg og som ikke kan bli effektivt rengjort, må vanligvis skiftes ut.

 

Forebyggende tiltak mot middallergi inkluderer tilstrekkelig ventilasjon til å holde luftfuktigheten lavere enn 40 prosent vinterstid, samt regelmessig vask på minst 60 C.

Du bør også lufte sengetøyet og sørge for generelt godt renhold. Kjemisk rensing, støvsuging og kuldebehandling av madrass, dyner og puter i -18 C i to døgn dreper også midden.

Allergenene kan imidlertid fortsatt være aktive i lang tid.

19. november 2014
Mer om Rengjøring og inneklima

7 ting du må vite hvis du har det kaldt på soverommet

Rengjøring og inneklima Temperaturforskjell i et kaldt soverom kan skape kondens og mugg, og være skadelig for hus og hjem.

7 smarte ting du kan bruke potet til

Rengjøring og inneklima Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Rengjøring og inneklima Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Rengjøring og inneklima Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor er Zalo ”skadelig med langtidsvirkning for liv i vann”

Rengjøring og inneklima Det populære oppvaskmiddelet har fått ny, illevarslende advarsel.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Rengjøring og inneklima Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt. 

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Rengjøring og inneklima Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute. 

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Rengjøring og inneklima Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.