10 rengjøringsvaner som vil holde deg frisk

Vil du redusere risikoen for smitte hjemme?  Her er ekspertens 10 enkle råd for gode rengjøringsvaner. 


Hygeiene eller ikke hygiene

…det er ikke spørgsmålet.

På den ene side er det ingen grunn til å bli hysterisk når det gjelder hygiene. Overdreven håndvask og konstant bruk av håndsprit, kan skape så sterile omgivelser at vi og våre barn risikerer å utvikle høysnue eller andre former for allergier.

Men det er heller ikke sunt å gå den motsatte veien og la alt være. Til det er bakterier som stafylokokker og campyobacter en altfor stor helsetrussel. Og nå om dagen er koronaviruset den store trusselen i hjemmet. 

Nettstedet domain.com.au har spurt dr. Simen Swift, professor i mikrobiologi og infeksjonsmedisin ved University of Auckland om hvordan man får mest ut av sine hygienetiltak.

Felles for alle disse rengjøringsvanene er at det handler om å innarbeide sunne vaner, som det er mulig å gjennomføre i en travel hverdag.

1. Vask hender

Å ha god håndhygiene er ikke et rengjøringsråd i seg selv, men selv om du vasker hver dag, vil det ikke ha stor effekt på virus og bakterier hvis du ikke vasker hendene. Derfor bør hendene vaskes hver gang du kommer inn døra og etter toilettbesøk. 

2. Bytt kjøkkenklut hver dag

Bakterier trives og formerer seg i fuktige omgivelser – og hvilken gjenstand på kjøkkenet er både fuktig og i kontakt med bakterier fra mat og overflater hver dag? Jo, nemlig kjøkkenkluten. 

Derfor er det viktig at den blir skiftet ut hver dag slik at du unngår å dra bakteriene rundt fra et sted til ett annet. 

3. Rengjør ofte

Professor Simon Swift anbefaler hyppig rengjøring, fremfor sjeldne storrengjøringer. Ifølge Swift er det også viktig å prioritere bestemte rom i boligen – ikke alle rom er like viktige. Swift mener man bør legge mest tid og krefter på kjøkkenet og badet. 

4. Skjærebrett og kjøkkenbord

Vær nøye med å rengjøre skjærebrettet! Det gjelder særlig når du har brukt det til kjøtt eller fisk. Sørg også for å gå over kjøkkenbenken og kjøkkenbordet. Blod fra kjøtt eller fisk på kjøkkenbordet gir grobunn for bakterier hvis det ikke tørkes det bort.

Simon Swift anbefaler å bruke en miljøvennlig desinfeksjonsspray til bordet og benken.

5. Vask kontaktflatene 

Det er mange elementer i hjemmet ditt som du og din famile tar på flere ganger i løpert av dagen. Det kan for eksempel være dørhåndtak, kraner, spyleknappen på do, telefonen, nettbrett og fjernkontrollen. Derfor kan det være lurt å vaske disse kontaktflatene hver dag. 

Her kan du bruke vanlig vaskemiddel, men du kan også enkelt bruke desinfeksjons spirt. 

6. Håndklær

Unngå å bli syk av andres virus og bakterier. Risikoen kan begrenses ved å ha separate håndklær på badet. Hvis badet er for lite til at hvert håndkle får sin egen ”parkeringsplass”, så er ofte utbytting av håndklær en god ide. 

Det er naturligvis hysterisk og ikke særlig miljøvennlig å kaste håndkledet  i vaskemaskinen etter en gangs bruk. Hygieneeksperten Kelly A. Reynolds anbefaler håndkleskift etter tre gangers bruk, Men ifølge Reynolds er ikke det viktigste hvor mange ganger håndkledet er brukt, men at det henges til tørk i et rom med god luftsirkulasjon.

7. Kjøleskapet

Kjøleskapet er en utfordring. Heldigvis er vi alle utstyrt med et godt verktøy for å vurdere når vi skal ta affære: Nesen. 

Hvis det lukter, er det viktig å få ryddet opp i kjøleskapet og raskt finne kilden til dårlig lukt. På den måten kan du sikre deg at den ødelagte matvaren ikke smitter over på andre ting i kjøleskapet. Emballasje som lekker, er en kilde til dårlig hygiene i kjøleskapet – og det gjelder ikke minst kjøtt. 

8. Har du husdyr?

Hvis du har husdyr bør du venne deg til å vaske hendene godt etter at du har klappet hunden eller katten.

9. Unngå jordbakterier

Det er ikke langt fra jord til bord når man har egen grønnsakhage rett utenfor døra. Derfor er det lett å dra med seg jordbakterier inn i huset, og de kan være kilden til mange forskjellige sykdommer og infeksjoner.

Det krever god håndhygiene når du har vært ute og kost deg med hagearbeid. Å skylle hendene med en gang man kommer inn, er en god vane.

10.  Rengjør stekeovnen ofte

Det blir ofte mye sprut og søl når man bruker stekeovnen. Det kan være et ork å rengjøre stekeovnen hvis det er lenge siden sist. Derfor bør du ta deg tid til å rengjøre den oftere – og med naturlige produkter som sitron og eddik

Kilde: domain.com.au