hva kan poteter brukes til?
Poteten er populær å spise, men den kan faktisk mer enn det... Bilde: iStockphoto

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Den populære matpoteten er et vidundermiddel uten like - for faktisk kan poteten, og saften i den, brukes til mange ting som ellers ville kreve andre (dyre) redskaper.

Her kan du lese mer om hva du kan bruke poteten til:

1. Fjerne rust

Kniver kan bli rustne. Det skjer når metallet utsettes for fukt. En kombinasjon av potet og oppvaskmiddel kan være en effektiv måte å fjerne rust på. Del en potet i to og ha på litt oppvaskmiddel på den rette flaten av poteten. Sett poteten på den rustne overflaten og la det virke i noen timer, så skal rusten være enkel å fjerne.

2. Rengjøre glass

Du har sikkert prøvd med vått avispapir, diverse kluter og kjemikalier for å få vinduene pene og rene. Noe du sikkert ikke har prøvd er å dele en potet i to og "vaske" med poteten. Tørk av vinduet med en tørr klut etter - og du har et blankt vindu.

3. Behandle instektbitt

Har du fått ett eller flere insektbitt kan du behandle dem med potet. Skjær av en potetbit og press den mot bittet. Hvis det er et større bitt, kan du feste potetbiten med hudvennlig teip. Poteten vil redusere kløe og smerte fra insektbittet.

4. Puss skoene dine

Har du gått tom for skokrem? Intet problem, så lenge har du har poteter! Del poteten og gni den direkte på skinnskoen. Som med skokrem vil overflaten se matt og og kjedelig ut, men la den stå i 7-10 minutter. Tørk deretter av skoen med en tørr, myk klut for å få glansen tilbake.

5. Fjerne knust glass

Når et glass går i gulvet så går det som oftest i tusen knas, og det kan nærmest være umulig å få opp alle de små skårene. For å løse problemet kan du dele en potet i to og bruke den som "svamp" for å få opp skårene.

6. Potet mot hovne øyne

Poteter hjelper mot hovne øyne, litt på samme måte som agurkskiver vil potetskiver også kjøle ned og tilføre fukt til øyeområdet. Legg en potetskive på hvert øye og la de ligge der i 20 minutter. Potet kan også brukes mot mørke ringer under øynene.

7. Mot dugg på speilet

Du har garantert opplevd at speilet på badet er helt dekket av dugg når du kommer ut av dusjen. Men du kan faktisk bli kvitt dette irriterende problemet ved å gni en potet mot speilet. La saften fra poteten tørke inn og tørk av eventuelle striper.

Kilde: Thealternativedaily & Boldsky

23. juli 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt. 

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken.

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring...

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset. 

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet. 

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.

4 tips til vinduspuss på vinteren

Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.