kaldt soverom, kjølig, kondens, fukt, vindu, vinter
Kalde soverom kan føre til kondens og fukt. Bilde: Pixabay

7 ting du må vite hvis du har det kaldt på soverommet

Temperaturforskjell i et kaldt soverom kan skape kondens og mugg, og være skadelig for hus og hjem.

Mange sverger til å ha det kjølig på soverommet, enten ved å ha åpne vinduer eller holde termostaten nede. Og det er ikke så rart, for vi mennesker sover faktisk best i avkjølte rom. Helsedirektoratet anbefaler at temperaturen på soverommene våre bør ligge på mellom 14 og 18 grader, skriver NRK.

Men man skal ikke slippe inn sval natteluft helt uten å ta forholdsregler. Et rom med kald luft kan nemlig skape store problemer både for deg og helsen din.

Fuktskader og muggsopp

Det hele handler om inneklima. For hvis temperaturen på soverommet er 5 grader eller kaldere en resten av boligen, vil det sannsynligvis oppstå fukt og kondens på overflatene.

Kondensdannelsen er nemlig uungåelig når den varme luften fra de andre rommene trekker inn mot det kalde soverommet. Og nei, du kan ikke forhindre dette ved å lukke døren til soverommet.

Kondens er nå ikke noe farlig i seg selv, men problemet oppstår hvis kondensen får bli liggende - og forårsaker fukt og muggsopp. Det kan nemlig være skadelig både for deg og boligen.

Sov godt, kjølig OG tørt

Dette med kondens og mugg er selvfølgelig dårlig nytt for deg som vil ha det kaldt på soverommet, men slapp av. Du kan fortsatt holde temperaturen nede der du sover, bare du tar noen grep for å unngå fukt og mugg.

7 tips for god luftkvalitet på kjølige soverom

1. Skru opp varmen på morgenen

Hvis du skrur ned temperaturen på soverommet når du legger deg, er det viktig at du skrur den opp igjen når du står opp om morgenen.

2. Luft ut før sengetid

Du kan med fordel lufte ut av rommet før du legger deg, eller til og med “sjokklufte”. Sørg for at det er gjennomtrekk, og luft godt i 10-15 minutter. Dette er mer effektivt og bedre for inneklimaet enn å lufte litt hele dagen. Og i mellomtiden kan du pusse tennene og hoppe i pysjen.

3. 18 grader på dagtid

Hold soveromstemperaturen til 18 grader på dagtid. Det er helt i orden at soverommet ikke er like varmt som de andre rommene i boligen - så lenge temperaturforskjellen ikke overstiger 5 grader.

4. Tenk deg om hvis du sover med åpne vinduer

Du kan godt sove med åpent vindu på natten, men temperaturforskjellen mellom luften ute og inne bør ikke være ekstrem. Derfor bør du ha vinduene lukket på natten gjennom de kalde vintermånedene.

5. Luft godt hver morgen

Det er også viktig å lufte godt hver morgen, fordi du med dette slipper ut all fukten som har oppstått i løpet av natten. Dette gjelder særlig i vintermånedene, når du sover (bør sove) med lukkede vinduer.

6. Ha avstand mellom møbler og yttervegger

Hvis du har dårlig isolerte yttervegger og/eller lite ventilasjon, gjør du lurt i la senga og andre møbler stå ca 10 cm unna ytterveggene. Dette er nemlig soner som er særlig utsatt for mugg og fukt, men med luft mellom minsker risikoen markant.

7. Tørk fukt av overflatene

Hvis det har dannet seg kondens på vegger og vinduer i løpet av natten, er det svært viktig at du tørker av dette så raskt som mulig på morgenen, så ikke fukten trekker inn i byggematerialene. Med dette gir du muggsoppen langt dårligere trivselsvilkår.

Kilde: Idenyt.dk

23. oktober 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.