8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Rengjøring og inneklima

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Unngå disse 8 feilene når du vasker klær.
Unngå disse 8 feilene når du vasker klær. Bilde: iStockphoto


#1 Du bruker for mye vaskemiddel

Bruker du for mye vaskemiddel når du vasker tøy, risikerer du at det ikke blir ordentlig rent. Det skyldes at overflødig såpeskum tiltrekker seg skitt fra tøyet, som igjen setter seg fast og fører til opphopning av bakterier.

#2 Du vasker tøy som ikke skal vaskes i vaskemaskinen

Det er generelt viktig å holde seg til anvisningene som står på vaskelappen på klærne. Det kan imidlertid være forvirrende når noen plagg som ikke kan vaskes, likevel kan vaskes for hånd eller lufttørket.

Tekstiler som lin og de fleste typer silke tåler håndvask, men du bør holde deg til vaskeanvisningen når du vasker klær i skinn, ruskinn, silke, klær med ornamenter og strukturerte klær som blazere.

Les også:

10 grunner til å ikke kaste  Silica gel-poser

Ikke kast de små, rare posene du finner i for eksempel skoesker. Silica gel kan nemlig brukes til en rekke ting!

#3 Du glemmer å dra opp glidelåsen

De små metalltennene i glidelåsen kan rive hull i delikate stoffer som vaskes i samme maskin. Derfor må du alltid være påpasselig med å dra opp glidelåsen på jeansene før du slenger dem i maskinen.

#4 Du vasker skjorter med knappene kneppet igjen

Det kan virke som en god ide å kneppe igjen alle knappene på skjorta før den legges i maskinen, men da risikerer du overbelastning av knapper og knappehull, noe som igjen kan føre til at knappene lettere faller av.

Derfor bør du alltid ta deg tid til å kneppe opp alle knappene på skjorta før du slenger den i maskinen.

#5 Du bruker for mye blekemiddel

Blekemiddel kan være effektivt for bli kvitt svette- eller blodflekker på klærne. Ønsker du en mer naturlig løsning kan du legge de flekkete klærne i en stor gryte vann og tilsette et par skiver sitron. La det koke noen få minutter.

Les også:

9 tips til proff vindusvask

Sliter du med at vinduene striper seg og aldri vil bli rene? Ikke etter å ha lest disse reddende ekspert-tipsene!

#6 Du har ikke stabilisert vaskemaskinen

Når vaskemaskinen din ikke står støtt, risikerer du at vibrasjoner kan ødelegge gulvet ditt og at viktige komponenter i maskinen kan løsne. Legg et vater på toppen av maskinen din og justér beina slik at maskinen din står stabilt.

Hvis ikke det hjelper, kan du prøve å sette maskinen på en vibrasjonsmatte eller sette vibrasjonsdempere under hvert bein. Dette vil gjøre at maskinen blir stående på gulvet.

#7 Du la tørketrommelen hvile mellom hver gang den brukes

Lar du tørketrommelen hvile før du setter i den i gang med neste vask? Faktisk er det mer effektivt å la tørketrommelen jobbe videre med en ny vask. På den måten får du utnyttet varmen fra forrige tørkejobb og sparer strøm.

Les også:

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

#8 Du har ikke rengjort tørketrommelen

For at tørketrommelen skal fungere mest mulig effektivt, må du rengjøre den. Alle tørketromler har et lofilter som samler opp lo fra trommelen. Lofilteret bør renses etter hver vask. Det sitter også «gjemt» en kondensator under trommelen som ikke er synlig.

Den trenger jevnlig rens for at trommelen skal virke mest mulig effektivt. Sjekk bruksanvisningen før du kaser deg ut i det. Noen nyere tromler har også selvrensende kondensator.

22. mars 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

7 ting du må vite hvis du har det kaldt på soverommet

Rengjøring og inneklima Temperaturforskjell i et kaldt soverom kan skape kondens og mugg, og være skadelig for hus og hjem.

7 smarte ting du kan bruke potet til

Rengjøring og inneklima Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Rengjøring og inneklima Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Rengjøring og inneklima Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor er Zalo ”skadelig med langtidsvirkning for liv i vann”

Rengjøring og inneklima Det populære oppvaskmiddelet har fått ny, illevarslende advarsel.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Rengjøring og inneklima Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt. 

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute.

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Rengjøring og inneklima Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring...

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset. 

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.