Bilde: Getty Images

8 bakteriebomber i hjemmet

Okei, med hånden på hjertet - hvor ofte rengjør du egentlig disse tingene og stedene i hjemmet? Her er 8 møkkete ting og steder som bakteriene elsker!

Av: Einar Vestheim og Emelie Åberg, 6. mars 2015
 • Oppvaskkum og kjøkkenbenk

  Tenk på alt du setter fra deg på kjøkkenbenken; matvarer, handleposer og kanskje til og med vesken som har stått på bakken eller bussgulvet. I følge en amerikansk studie fra NSF fantes det e-coli-bakterier på 30 prosent av kjøkkenbenkene i testhjemmene.  Hyggelig, ikke sant?

  Oppvaskkummen er en annen bakteriebombe - den godter seg i bakterier fra gamle matrester, fra kjøkkenbenken og annen dagligdags aktivtet. I følge NSF innholdt 45 prosent av oppvaskkumene e-coli-bakterier.

  Råd: Rengjør og desinfiser kum og kjøkkenbenk flere ganger i uken.

 • Vriderne på stekeovnen

  Når tok du av vriderne sist og ga dem en vask? Dette er en bakteriebombe ofte glemmes. 

  Råd: Det beste er nok å ta av vriderne og vaske dem grundig. 

 • Tannbørsten

  Når du trekker ned i do spyles også omgivelsene i nærheten med bakterier fra toalettet. Ikke så hyggelig med tanke på at mange har tannbørsten stående på baderomsvasken som ofte står i nærheten av toalettet. 

  Råd: Legg alltid ned toalettlokket før du drar ned og desinfiser alle flater med jevne mellomrom. Glem heller ikke å vaske tannkostglasset. 

 • Vaskemaskinen

  Visste du at vaskemaskinen din inneholder store mengder bakterier? For eksempel undertøy inneholder masse bakterier som du får på hendene når du flytter de våte klærne fra vaskemaskin til tørketrommel. Bakteriene dør ikke før klærne er tørket i tørketrommelen. 

  Råd: Kjør maskinen på kokeprogram en gang i blant, slik at bakteriene dør. 

 • Håndklær

  Det er ingen hemmelighet at bakterier trives der det er fuktig, for eksempel i fuktige håndklær på badet. Aller verst er det om dere er flere som deler samme håndkle. Da spres en rekke utrivelige bakterier som MRSA og influensabakterier. Henger du våte håndkler sammen kan de lett mugne. 

  Råd: Heng håndklene hver for seg, slik at de rekker å tørke godt mellom hver bruk. Bytt håndler ofte.

 • Oppvaskkluten

  Oppvaskkluter og oppvasksvamper noen av de mest bakteriefylte tingene du har i huset. De er en drøm for bakterier som influensabakterier, salmonella og e-coli. De stortrives i fuktige oppvaskluter. Når du tørker av kjøkkenbenken, kjøkkenbordet og mye annet sprer du disse bakteriene utover.

  Råd: Rengjør og desinfiser kjøkkenkluten daglig. Et knep er å legge den i mikrobølgeovnen i to minutter, koke den i en kjele eller kjøre den i oppvaskmaskinen. Bytt ut kjøkkenklutene og kjøkkensvampene ofte!

 • Mobilen, tastaturet og fjernkontrollen

  Er du en av de som nesten alltid har mobiltelefonen i hånden? Da kan du se på den som en forlengelse av hånden din, men som sjelden eller aldri vaskes. I følge avisen Daily Mail har mobilen flere bakterier enn toalettet ditt. Det samme gjelder fjernkontrollen og tastaturet på pcen din. (Som i tillegg ofte brukes av flere i husholdningen).

  Råd: Tørk av og rengjør mobilen, tastatur og fjernkontroll med desinfiserende servietter regelmessig.

 • Dyrenes matskåler

  Hvis du har dyr hjemme bør du være klar over at kjæledyrets matskål er en samlingsplass for bakterier.

  Råd: Matskålene bør vaskes hver dag, enten for hånd med oppvaskmiddel eller i oppvaskmaskin

  Alle foto: Getty Images

Vis alt innhold
6. mars 2015 Einar Vestheim og Emelie Åberg