Bilde: Getty Images

8 bakteriebomber i hjemmet

Okei, med hånden på hjertet - hvor ofte rengjør du egentlig disse tingene og stedene i hjemmet? Her er 8 møkkete ting og steder som bakteriene elsker!

Oppvaskkum og kjøkkenbenk

Tenk på alt du setter fra deg på kjøkkenbenken; matvarer, handleposer og kanskje til og med vesken som har stått på bakken eller bussgulvet. I følge en amerikansk studie fra NSF fantes det e-coli-bakterier på 30 prosent av kjøkkenbenkene i testhjemmene.  Hyggelig, ikke sant?

Oppvaskkummen er en annen bakteriebombe - den godter seg i bakterier fra gamle matrester, fra kjøkkenbenken og annen dagligdags aktivtet. I følge NSF innholdt 45 prosent av oppvaskkumene e-coli-bakterier.

Råd: Rengjør og desinfiser kum og kjøkkenbenk flere ganger i uken.

Vriderne på stekeovnen

Når tok du av vriderne sist og ga dem en vask? Dette er en bakteriebombe ofte glemmes. 

Råd: Det beste er nok å ta av vriderne og vaske dem grundig. 

Tannbørsten

Når du trekker ned i do spyles også omgivelsene i nærheten med bakterier fra toalettet. Ikke så hyggelig med tanke på at mange har tannbørsten stående på baderomsvasken som ofte står i nærheten av toalettet. 

Råd: Legg alltid ned toalettlokket før du drar ned og desinfiser alle flater med jevne mellomrom. Glem heller ikke å vaske tannkostglasset. 

Vaskemaskinen

Visste du at vaskemaskinen din inneholder store mengder bakterier? For eksempel undertøy inneholder masse bakterier som du får på hendene når du flytter de våte klærne fra vaskemaskin til tørketrommel. Bakteriene dør ikke før klærne er tørket i tørketrommelen. 

Råd: Kjør maskinen på kokeprogram en gang i blant, slik at bakteriene dør. 

Håndklær

Det er ingen hemmelighet at bakterier trives der det er fuktig, for eksempel i fuktige håndklær på badet. Aller verst er det om dere er flere som deler samme håndkle. Da spres en rekke utrivelige bakterier som MRSA og influensabakterier. Henger du våte håndkler sammen kan de lett mugne. 

Råd: Heng håndklene hver for seg, slik at de rekker å tørke godt mellom hver bruk. Bytt håndler ofte.

Oppvaskkluten

Oppvaskkluter og oppvasksvamper noen av de mest bakteriefylte tingene du har i huset. De er en drøm for bakterier som influensabakterier, salmonella og e-coli. De stortrives i fuktige oppvaskluter. Når du tørker av kjøkkenbenken, kjøkkenbordet og mye annet sprer du disse bakteriene utover.

Råd: Rengjør og desinfiser kjøkkenkluten daglig. Et knep er å legge den i mikrobølgeovnen i to minutter, koke den i en kjele eller kjøre den i oppvaskmaskinen. Bytt ut kjøkkenklutene og kjøkkensvampene ofte!

Mobilen, tastaturet og fjernkontrollen

Er du en av de som nesten alltid har mobiltelefonen i hånden? Da kan du se på den som en forlengelse av hånden din, men som sjelden eller aldri vaskes. I følge avisen Daily Mail har mobilen flere bakterier enn toalettet ditt. Det samme gjelder fjernkontrollen og tastaturet på pcen din. (Som i tillegg ofte brukes av flere i husholdningen).

Råd: Tørk av og rengjør mobilen, tastatur og fjernkontroll med desinfiserende servietter regelmessig.

Dyrenes matskåler

Hvis du har dyr hjemme bør du være klar over at kjæledyrets matskål er en samlingsplass for bakterier.

Råd: Matskålene bør vaskes hver dag, enten for hånd med oppvaskmiddel eller i oppvaskmaskin

Alle foto: Getty Images

Vis trinnvis
6. mars 2015
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.