kattesand
Kattesand har mange smarte bruksområder. Bilde: iStockphoto

7 smarte ting du kan bruke kattesand til

Tørke blomster? Fjerne røyklukt? Kjøre ut bilen? Kattesand kan brukes til så mangt! 

1. Fjern vond lukt fra sko

Du kan fjerne vond lukt fra sko ved hjelp av kattesand. Finn fram et par nylonstrømper og fyll de med litt kattesand. Lag en knute på strømpene og legg dem i de illeluktende skoene. La de ligge over natten, så forsvinner fukt og vond lukt. 

 

2. Oppbevaring av utstyr

Når du setter bort telt og annet utendørsutstyr for vinteren, kan du bruke kattesand for å unngå mugg og mugglukt. Fyll en gammel (men ren) sokk med kattesand og knyt den igjen. Legg sokken sammen med utstyret du har ryddet bort, så vil den suge opp fukt og absorbere vond lukt. Trikset kan også brukes på kofferter, jakker, skibukser og annet som settes bort for sesongen.

 

3. Få fast grunn under dekkene 

Hvis bilen kjører seg fast i snø eller står fast på is, kan kattesand være redningen. Sanden kan hjelpe bilen å få «fotfeste» igjen, hvis du strør litt foran og bak dekkene.

 

4. Mot skadedyr

Skadedyr som mus og rotter skyr kattesand på grunn av sandens lukt og konsistens, og dette kan du bruke til din fordel. Hvis du finner et musehi, kan det hjelpe å legge kattesand i hiet - dette fjerner også vond lukt. Du kan også strø sanden langs veggene.

 

5. Tørking av blomster

Ved tørking av blomster, er kattesanden en god hjelper. Du trenger en lufttett beholder som kan romme platene uten at du trenger å kutte de. Start med å fylle i et lag med kattesand (2-3 cm) og legg blomstene oppi. Dekk dem med et lag kattesand og forsegl beholderen. 

Oppbevar beholderen et mørkt og tørt sted. Se på blomstene etter 3-5 dager. Prosessen kan ta 7-10 dager - det avhenger av hvilke typer blomster du har valgt.

 

6. Fjerne lukt fra søppelbøtta

Ha litt kattesand i bunnen av søppelbøtta for å redusere vond lukt. Kattesanden fanger også opp fuktighet. 

 

7. Utendørs askebeger

Askebeger som står ute, er ofte fyllt med sand eller grus. Også her kommer kattesanden til nytte - den bidrar til å dempe røyklukt. 


Kilde: Petslady.com

11. januar 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.