rengjøre med cola
rengjøre med cola Bilde: iStockphoto

Slik holder du hjemmet rent med cola

Cola er først og fremst en leskedrikk, men visste du at cola også er et effektivt rengjøringsmiddel? Her er 4 tips til hva du kan rengjøre med cola.

Kan cola virkelig brukes til å gjøre rent med?

Ja, du leste riktig. Cola er ikke bare godt til å slukke tørsten, cola er også fantastisk til rengjøring. Brusen inneholder nemlig en kombinasjon av en rekke syrer, blant annet kullsyre, sitronsyre og fosforsyre, og disse er gode flekkfjernere.

Vi har derfor samlet 4 smarte måter, der du kan bruke colarester til å gjøre rent.

#1 Bruk cola til å rengjøre gryter og panner

Neste gang du sliter med å få av matrester fra gryter og panner, så la oppvaskmidlet stå og ta heller fram noen colarester. Hell brusen over i pannen eller gryten, slik at det dekker de størknede matrestene.

Sett platen på lav varme og la væsken småkoke i en halv til en hel time før du slår av platen. Syren i colaen bryter ned matrestene og etterpå vil det være enklere å rengjøre pannen eller gryten.

#2 Bruk cola i toalettet

Hvis det er kalkflekker i toalettet, kan du fjerne dem med cola. Hell 1,5 liter cola i toalettet og la det stå en times tid. Syrene i colaen vil bryte ned kalken i toalettet. Skrubb deretter bort kalkflekkene med toalettbørsten og dra ned.

#3 Bruk cola på sykkelen

Er sykkelkjedet begynt å ruste, kan du løse problemet med cola. Syren i colaen fjerner nemlig rusten fra kjedet og gjør det fint og rustfritt. Hell cola på en klut og gni kluten på de utsatte stedene på kjedet i en sirkulær bevegelse. Skyld deretter av med vann, la kjedet tørke og olje det.

#4 Fjern flekker på tøy med cola

Uansett om du har fått fettflekker på klærne fra matlaging eller om flekkene kommer fra utearbeid, er det verdt å forsøke å fjerne dem med cola. Legg tøyet i en balje og hell over en liter cola. La tøyet ligge i blandingen noen minutter. Vask deretter tøyet i vaskemaskinen som vanlig.

27. februar 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.