Derfor bør du alltid vaske nye klær

Rengjøring og inneklima

Er du en av de som bare må ta i bruk nye klær med en gang de er nyinnkjøpt? Det bør du slutte med.

Nye klær kan inneholde spor av formaldehyd, optisk hvitt, fargestoffer, sprøytemidler og andre kjemiske stoffer.
Nye klær kan inneholde spor av formaldehyd, optisk hvitt, fargestoffer, sprøytemidler og andre kjemiske stoffer. Bilde: iStockphoto

De nye plaggene dine ser helt rene ut, så hvorfor ikke bare ta de i bruk med en gang? Svaret er at de bør vaskes for å fjerne uønskede kjemikalier i plagget som kan gi allergiske reaksjoner, utslett og kløe.

Derfor bør alle nye plagg vaskes før de taes i bruk - særlig de som sitter tett på kroppen.

Derfor er det kjemiske stoffer i nytt tøy

En undersøkelse gjort av den danske Miljøstyrelsen, viser at nye klesplagg inneholder spor av formaldehyd, optisk hvitt, fargestoffer, sprøytemidler og andre kjemiske stoffer.

Disse stoffene benyttes blant annet av klesprodusentene til å farge og avbleke tøyet. Ofte behandles de også med forskjellige sprøytemidler før de transporteres over landegresene, for blant annet å unngå sopp. 

Over 1 kg kemiske stoffer brukt til en t-skjorte

I en rapport som FORCE Technology har utført før Miljøstyrselsen i Danmark, kartlegges det totale forbruket av kjemikalier i en miljømerket og ikke-miljømerket t-skjorte.

Undersøkelsen er utført av svenske Swerea, og det skilles mellom “beste tilfelle” og “verste tilfelle” case” av innhold av kjemikalier.

Resultatet kan du se her:

  • Miljømerket t-skjorte (“beste tilfelle”): ca. 500 gram
  • Ikke-miljømerket t-skjorte (“beste tilfelle”): ca 655 gram, herav 150 gram kunstgjødsel og 5 gram pesticider
  • Ikke-miljømerket t-skjorte (“verste tilfelle”): ca. 1040 gram

Se etter miljømerker

Som tallene ovenfor vitner om, brukes det over dobbelt så mange kjemikalier til å produsere en ikke-miljømerket t-skjorte, sammenlignet med en miljømerket t-skjorte.

Har du derfor tendenser til allergi eller vil være på den sikre siden, så er det en god ide å gå etter miljømerkede klær.

Ifølge framtiden.no sertifiserer Svanemerket, blomsten (EUs miljømerke) og GOTS hele produksjonsprosessen.

– GOTS krever at bomullen er økologisk produsert, mens Svanen og EU-blomsten krever at henholdsvis 10 og 5 prosent av naturfibrene i plaggene kommer fra økologisk produksjon. Vær oppmerksom på at Fairtrade-merket og mange økologimerker viser at råvareproduksjonen (bomullen) er sertifisert, ikke hele produksjonsprosessen, skriver de.

Disse klærne bør du unngå

Noe tøy inneholder ofte flere skadelige stoffer enn andre. Unngå tøy som er merket som antibakterielt eller luktfritt. Dette er ofte sportstøy hvor produsenten har brukt biocider for å forhindre bakterievekst i tøyet.

Unngå også yttertøy som er behandlet med fluorstoffer. Fluorstoffer brukes til å overflatebehandle tøy - spesielt regnklær og skiklær, selv om disse stoffene er miljø- og helseskadelige. Derfor bør du se etter tøy som er fri for fluorstoffer.

25. januar 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

7 ting du må vite hvis du har det kaldt på soverommet

Rengjøring og inneklima Temperaturforskjell i et kaldt soverom kan skape kondens og mugg, og være skadelig for hus og hjem.

7 smarte ting du kan bruke potet til

Rengjøring og inneklima Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Rengjøring og inneklima Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Rengjøring og inneklima Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor er Zalo ”skadelig med langtidsvirkning for liv i vann”

Rengjøring og inneklima Det populære oppvaskmiddelet har fått ny, illevarslende advarsel.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Rengjøring og inneklima Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt. 

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Rengjøring og inneklima Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute. 

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Rengjøring og inneklima Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.