Derfor bør du alltid vaske nye klær

Er du en av de som bare må ta i bruk nye klær med en gang de er nyinnkjøpt? Det bør du slutte med.


De nye plaggene dine ser helt rene ut, så hvorfor ikke bare ta de i bruk med en gang? Svaret er at de bør vaskes for å fjerne uønskede kjemikalier i plagget som kan gi allergiske reaksjoner, utslett og kløe.

Derfor bør alle nye plagg vaskes før de taes i bruk – særlig de som sitter tett på kroppen.

Derfor er det kjemiske stoffer i nytt tøy

En undersøkelse gjort av den danske Miljøstyrelsen, viser at nye klesplagg inneholder spor av formaldehyd, optisk hvitt, fargestoffer, sprøytemidler og andre kjemiske stoffer.

Disse stoffene benyttes blant annet av klesprodusentene til å farge og avbleke tøyet. Ofte behandles de også med forskjellige sprøytemidler før de transporteres over landegresene, for blant annet å unngå sopp. 

Over 1 kg kemiske stoffer brukt til en t-skjorte

I en rapport som FORCE Technology har utført før Miljøstyrselsen i Danmark, kartlegges det totale forbruket av kjemikalier i en miljømerket og ikke-miljømerket t-skjorte.

Undersøkelsen er utført av svenske Swerea, og det skilles mellom “beste tilfelle” og “verste tilfelle” case” av innhold av kjemikalier.

Resultatet kan du se her:

  • Miljømerket t-skjorte (“beste tilfelle”): ca. 500 gram
  • Ikke-miljømerket t-skjorte (“beste tilfelle”): ca 655 gram, herav 150 gram kunstgjødsel og 5 gram pesticider
  • Ikke-miljømerket t-skjorte (“verste tilfelle”): ca. 1040 gram

Se etter miljømerker

Som tallene ovenfor vitner om, brukes det over dobbelt så mange kjemikalier til å produsere en ikke-miljømerket t-skjorte, sammenlignet med en miljømerket t-skjorte.

Har du derfor tendenser til allergi eller vil være på den sikre siden, så er det en god ide å gå etter miljømerkede klær.

Ifølge framtiden.no sertifiserer Svanemerket, blomsten (EUs miljømerke) og GOTS hele produksjonsprosessen.

– GOTS krever at bomullen er økologisk produsert, mens Svanen og EU-blomsten krever at henholdsvis 10 og 5 prosent av naturfibrene i plaggene kommer fra økologisk produksjon. Vær oppmerksom på at Fairtrade-merket og mange økologimerker viser at råvareproduksjonen (bomullen) er sertifisert, ikke hele produksjonsprosessen, skriver de.

Disse klærne bør du unngå

Noe tøy inneholder ofte flere skadelige stoffer enn andre. Unngå tøy som er merket som antibakterielt eller luktfritt. Dette er ofte sportstøy hvor produsenten har brukt biocider for å forhindre bakterievekst i tøyet.

Unngå også yttertøy som er behandlet med fluorstoffer. Fluorstoffer brukes til å overflatebehandle tøy – spesielt regnklær og skiklær, selv om disse stoffene er miljø- og helseskadelige. Derfor bør du se etter tøy som er fri for fluorstoffer.