Bilde: Relekta

Derfor bør du bruke et rengjøringsmiddel med høy pH

Du trenger ikke nødvendigvis mer enn ett rengjøringsprodukt når du skal vedlikeholde, vaske og skrubbe utemøbler, utearealer, båt og bil.

Et kjapt søk på nettet viser at det anbefales rundt fire ulike rengjøringsmidler for å utføre en båtvask. Sannheten er at med riktig såpevalg kan det holde med ett middel til nesten alt.

– Velger du et basisk rengjøringsmiddel kan alt fra utemøbler til grill og båt vaskes med samme såpevask. Er middelet biologisk nedbrytbart er det også miljøvennlig, sier Lars Petter Bjaaland i Relekta til Newswire. De leverer rengjørings-, reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til blant annet jernvare- og byggevarebutikker.

Rådgiver Lena Furuberg i Bygg & Facility Consult mener det er mer økonomisk og bedre for miljøet å kjøpe færre og mer miljøvennlige rengjøringsprodukter.

– Jo lavere pH-verdi produktet inneholder, desto mer skadelig er det for helsen og miljøet. Trenger man en lavere surhetsgrad, kan Cola, sitronsyre eller eddik benyttes i stedet for kjemiske midler, sier hun til Newswire.

Hva er pH?

Med pH-verdi menes hvilken surhetsgrad et rengjøringsprodukt har i forhold til vann. Ifølge Bjaaland er det en myte at man trenger sterke, kjemiske vaskemidler for å bli kvitt hardtsittende smuss, oljeflekker og algevekster.

– Bruker man et biologisk nedbrytbart universalmiddel som ligger høyt på pH-skalaen kan man fjerne det meste uten bruk av syre eller løsemidler i såpen, og skyllevannet gjør ingen skade i naturen, sier han.

Organisk smuss som fett, alger, sopp og olje fjernes lettest med vannbaserte midler med litt høyere pH, mens uorganisk smuss som rust, salt, kalk eller andre mineraler lettest vaskes bort med lavere pH.

Nå er det på tide å vaske hagemøblene. 

– Når vårrengjøringen står for tur anbefaler vi å spraye en vannbasert såpe på for eksempel utemøblene og la det virke en god stund. Om nødvendig kan du skrubbe området med en børste for ekstra god effekt. Det er viktig å skylle godt, gjerne med en høytrykkspyler, sier Bjaaland.

Med et godt universalt rengjøringsmiddel trenger du ikke tenke på hvilket middel som skal brukes til hva, om det skal blandes ut eller om gresset under hagemøblene blir brunt.

– Hvis middelet brytes ned biologisk, og dessuten tilfredsstiller krav for bruk i matindustrien, er det en god indikasjon på at det er trygt å bruke på både grillen og utekjøkkenet, sier han.

Flere faktorer gjør rent

God rengjøring består av fire elementer; styrken på rengjøringsmiddelet, temperaturen i luften og i vaskevannet, hvor hardt du skrubber og tiden rengjøringsmiddelet behøver for å virke. Dersom styrken på rengjøringsmiddelet økes, kan for eksempel temperaturen og kraften på skrubbingen reduseres.

– Et godt rengjøringsmiddel skal være så sterkt at det effektivt fjerner smuss, uten at det ødelegger overflater eller er forurensende, sier Bjaaland.

Dette tar et vannbasert rengjøringsmiddel med høy pH:

  • Algevekster som gror på gjerder, møbler, markiser, båter og campingvogner.
  • Oljesøl på plastbeholdere, bensintanker eller andre overflater.
  • Gjørme, støv og sand på hjulkapsler eller på bilen.
  • Forurensning, smuss og skitt på bygg og husfasader.
  • Sjenerende lukt fra tekstiler eller plastmaterialer fra for eksempel bilseter, båtseter, hundebur, kjøleskap eller matskap.

Kilde: Newswire

6. april 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.