Derfor er Zalo ”skadelig med langtidsvirkning for liv i vann”

Rengjøring og inneklima

Det populære oppvaskmiddelet har fått ny, illevarslende advarsel. 

Den nye advarselteksten på Zalo-flasker.
Den nye advarselteksten på Zalo-flasker. Bilde: Jørgen Berg Pedersen

Oppvaskmiddelet Zalo fra rengjøringsmiddelprodusenten Lilleborg er Norges lengstlevende og mest populære oppvaskmiddel. Det er ikke så rart, for selv om det finnes mange andre produkter og eddik også er et godt rengjøringsmiddel, er den irrgrønne håndoppvasksåpen virkelig effektiv, og lever langt på vei opp til slagordet ”En dråpe er nok”.

Men observante håndvaskere har den siste tiden sett en endring på Zalo-flaskene. For siden 1. juni 2017 har den velkjente flasken fått følgende advarseltekst: 

”Skadelig, med langtidsvirkning, for liv i vann.”

Ny EU-regel

Den nye advarselen kommer fra en EU-forordning kalt CLP, et europeisk system for felles klassifisering av stoffer og stoffblandinger. Forordningen trådte i kraft i Norge allerede i 2012, men innføringen har gått gradvis. Og for noen berørte produkter, som Zalo, ble advarselen obligatorisk først i juni 2017.

Og nå er altså landets mest brukte håndoppvaskmiddel ”skadelig, med langtidsvirkning, for liv i vann”. Men hva betyr egentlig dette i praksis? 

Les også:

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

Dosering avgjør skadeomfanget  

– Den kjemiske sammensetningen i Zalo Ultra er ikke endret. Men sikkerhetsangivelsene er strengere, nå som alle rengjøringsmidler skal merkes i henhold til kjemikalieregelverket CLP, forklarer Mari Terese Avalos, forbrukerkonsulent i Orkla.

Se databladet for Zalo Ultra her

– Mange anioniske overflateaktive stoffer («såpestoffer») har med det nye regelverket fått advarselen «skadelig, med langtidsvirkning, for liv i vann». Zalo Ultra/Sitron er et høykonsentrert produkt som inneholder mye såpestoffer og har derfor fått denne merkingen. Men til gjengjeld trenger man lite Zalo når man vasker opp, slik at den totale mengden såpestoffer man slipper ut ikke er høy. 

Og på grunn av dette blir skadevirkningene på livet i vannet små, skal vi tro Avalos. Men helt harmløst er det ikke.

Les også:

Dette må du være klar over når du bruker eddik

Eddik er en blanding av vann og eddiksyre. Syren er sterkt etsende. Derfor skal du behandle eddik som hvilken som helst annen farlig syre.

– Alle overflateaktive stoffer vil ha negativ påvirkning på liv i vann, spesielt organismene som er avhengig av overflatespenningen på vannet, men her er konsentrasjonen avgjørende. En dråpe Zalo i en innsjø vil ikke utgjøre noen forskjell, men hvis en tankbil med Zalo velter i sjøen, vil det påvirke livet i vannet, forklarer hun.

Så selv om Zalo i seg selv ikke er noe særlig bra for liv i vann, er det doseringen av såpestoffer som avgjør hvor skadelig et produkt er.

– Håndoppvaskmidler har forskjellige doseringer. Noen varianter har et mindre konsentrert innhold som ikke fører til CLP-merking, men har derimot høyere anbefalt dosering, for eksempel 30 ml (12 ganger så mye som Zalo Ultra). Da vil miljøbelastningen for hver oppvask være 6 ganger større med det miljøvennlige middelet enn med Zalo. Du kan altså fortsatt trygt bruke Zalo på samme måte som før, sier Avalos.

Les også: Derfor skal du aldri ha Zalo i oppvaskmaskinen

Les også:

Slik fjerner du klistremerker og etiketter

Irriterer du deg over at det er vanskelig å fjerne klistremerker og etiketter fra møbler, vegger eller andre ting? Med disse 4 metodene løser du...

Zalo-flaskene har med de nye EU-reglene blitt merket med utropstegn og fått ny advarseltekst.    

 

Oppfyller ikke Svanemerke-krav

Zalo er altså ikke noe mer miljøskadelig nå, til tross for den nye advarselen. Men oppvasksåpen oppfyller likevel ikke de strenge kravene for å få Svanemerket, som indikerer at et produkt er blant de mest miljøvennlige som finnes på markedet.

Svanemerket tillater heller ikke kreftfremkallende eller hormonhermende stoffer, eller andre mindre sunne stoffer som ikke nødvendigvis kreves oppgitt på merkelappen.

Miljødirektoratet anbefaler forbrukere å bruke minst mulig kjemikalier til vask og oppvask. Produkter merket med Svanen (nordisk miljømerke) og Blomsten (europeisk miljømerke) indikerer at produktet er et av de beste valgene du kan ta, av hensyn til helse og miljø.

Se liste over 38 svanemerkede håndoppvaskmidler her

Les mer om farlige stoffer i vaskemidler på Miljøstatus.no og på ErDetFarlig.no

Vil du ha flere nyheter og smarte tips: Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

6. februar 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

7 ting du må vite hvis du har det kaldt på soverommet

Rengjøring og inneklima Temperaturforskjell i et kaldt soverom kan skape kondens og mugg, og være skadelig for hus og hjem.

7 smarte ting du kan bruke potet til

Rengjøring og inneklima Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Rengjøring og inneklima Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Rengjøring og inneklima Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Rengjøring og inneklima Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull. 

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Rengjøring og inneklima Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute.

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Rengjøring og inneklima Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring...

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset. 

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.