zalo, miljøvennlig, miljø, skadelig
Den nye advarselteksten på Zalo-flasker. Bilde: Jørgen Berg Pedersen

Derfor er Zalo ”skadelig med langtidsvirkning for liv i vann”

Det populære oppvaskmiddelet har fått en illevarslende advarsel. 

Oppvaskmiddelet Zalo fra rengjøringsmiddelprodusenten Lilleborg er Norges lengstlevende og mest populære oppvaskmiddel. Det er ikke så rart, for selv om det finnes mange andre produkter og eddik også er et godt rengjøringsmiddel, er den irrgrønne håndoppvasksåpen virkelig effektiv, og lever langt på vei opp til slagordet ”En dråpe er nok”.

Men observante håndvaskere har sett en endring på Zalo-flaskene. For siden 1. juni 2017 har den velkjente flasken fått følgende advarseltekst: 

”Skadelig, med langtidsvirkning, for liv i vann.”

EU-regel

Advarselen kommer fra en EU-forordning kalt CLP, et europeisk system for felles klassifisering av stoffer og stoffblandinger. Forordningen trådte i kraft i Norge allerede i 2012, men innføringen har gått gradvis. Og for noen berørte produkter, som Zalo, ble advarselen obligatorisk først i juni 2017.

Og nå er altså landets mest brukte håndoppvaskmiddel ”skadelig, med langtidsvirkning, for liv i vann”. Men hva betyr egentlig dette i praksis? 

Dosering avgjør skadeomfanget  

– Den kjemiske sammensetningen i Zalo Ultra er ikke endret. Men sikkerhetsangivelsene er strengere, nå som alle rengjøringsmidler skal merkes i henhold til kjemikalieregelverket CLP, forklarer Mari Terese Avalos, forbrukerkonsulent i Orkla.

Se databladet for Zalo Ultra her

– Mange anioniske overflateaktive stoffer («såpestoffer») har med regelverket fått advarselen «skadelig, med langtidsvirkning, for liv i vann». Zalo Ultra/Sitron er et høykonsentrert produkt som inneholder mye såpestoffer og har derfor fått denne merkingen. Men til gjengjeld trenger man lite Zalo når man vasker opp, slik at den totale mengden såpestoffer man slipper ut ikke er høy. 

Og på grunn av dette blir skadevirkningene på livet i vannet små, skal vi tro Avalos. Men helt harmløst er det ikke.

– Alle overflateaktive stoffer vil ha negativ påvirkning på liv i vann, spesielt organismene som er avhengig av overflatespenningen på vannet, men her er konsentrasjonen avgjørende. En dråpe Zalo i en innsjø vil ikke utgjøre noen forskjell, men hvis en tankbil med Zalo velter i sjøen, vil det påvirke livet i vannet, forklarer hun.

Så selv om Zalo i seg selv ikke er noe særlig bra for liv i vann, er det doseringen av såpestoffer som avgjør hvor skadelig et produkt er.

– Håndoppvaskmidler har forskjellige doseringer. Noen varianter har et mindre konsentrert innhold som ikke fører til CLP-merking, men har derimot høyere anbefalt dosering, for eksempel 30 ml (12 ganger så mye som Zalo Ultra). Da vil miljøbelastningen for hver oppvask være 6 ganger større med det miljøvennlige middelet enn med Zalo. Du kan altså fortsatt trygt bruke Zalo på samme måte som før, sier Avalos.

Les også: Derfor skal du aldri ha Zalo i oppvaskmaskinen

Zalo-flaskene har med de nye EU-reglene blitt merket med utropstegn og fått ny advarseltekst.    

Oppfyller ikke Svanemerke-krav

Zalo er altså ikke noe mer miljøskadelig nå, til tross for den nye advarselen. Men oppvasksåpen oppfyller likevel ikke de strenge kravene for å få Svanemerket, som indikerer at et produkt er blant de mest miljøvennlige som finnes på markedet.

Svanemerket tillater heller ikke kreftfremkallende eller hormonhermende stoffer, eller andre mindre sunne stoffer som ikke nødvendigvis kreves oppgitt på merkelappen.

Miljødirektoratet anbefaler forbrukere å bruke minst mulig kjemikalier til vask og oppvask. Produkter merket med Svanen (nordisk miljømerke) og Blomsten (europeisk miljømerke) indikerer at produktet er et av de beste valgene du kan ta, av hensyn til helse og miljø.

Se liste over 38 svanemerkede håndoppvaskmidler her

Ny sammensetting

Zalo har lenge hatt fokus på miljøet og miljøkampen. Produktet produseres derfor utenfor Oslo og inneholder store mengder norske råvarer, som fremmer lave CO2 utslipp fra transport og mindre bruk av plastemballasje.

Etter endringen i regelverket for markering av produktet som ”skadelig, med langtidsvirkning for liv i vann” har Zalo ytterligere fokusert på miljøaspektet og gjort endringer i sammensetningen, informerer kommunikasjonssjef Anne Gjemdal.

- Dette har vært en særdeles utfordrende oppgave som vi endelig er i mål med, og det feirer vi med lanseringen av Zalo Epleblomst.

Det nye produktet er ikke markert som miljøskadelig og ble lansert januar 2019. Også den tradisjonelle Zalo Ultra vil snart komme i butikkene med ny etikett og innhold. 

 

Les mer om farlige stoffer i vaskemidler på Miljøstatus.no og på ErDetFarlig.no

Vil du ha flere nyheter og smarte tips: Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

6. februar 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.