Ikea
Ikea

Å tørke klærne inne kan være helsefarlig

Har du noen gang tenkt over hvor vannet fra klesvasken tar veien? Vi visste i hvertfall ikke at det kunne gjøre oss syke.

I gode gamle dager hang man alltid klesvasken utendørs slik at klærne fikk ordentlig med lufting i friskt vær. I tillegg sparte man plass innendørs, og klærne tørket som regel også raskere.

I dagens bysamfunn er det svært få boligblokker som legger opp til lufting i bakgårder eller på balkonger. Nå har vi tørkestativ stående der vi har plass, og stativet er ofte fylt til randen nesten hver eneste dag.

Les også: Skittent hjem kan ødelegge daten

Ifølge en undersøkelse gjort av InFact for Fjordkraft, svarer 57 prosent av deltakerne at de tørker vasken inne. Bare 14 prosent henger den ute, mot 22 prosent fra fjorårets undersøkelse.

Foto: Kai Gustavsen

Luftfuktighet gir større sjans for muggsopp

Dette er ikke en heldig utvikling, mener Astma- og Allergiforbundet. 

Kai Gustavsen er fagsjef for inneklima, og forteller at man som oftest ser hva luftfuktigheten gjør med inneklimaet på vinduet. Er vinduet dryppende vått, er det på tide å gjøre noe.

– Rom med høy luftfuktighet har større sjanse for å bli angrepet av muggsopp. Vegger har ofte tapet, bilder eller møbler stående tett inntil, og når dette ikke blir luftet, råtner det, forteller han.

Hvis garderoben din for eksempel står inntil en yttervegg, har du kanskje ikke tenkt på at klærne dine er i fare for å utvikle muggsopp.

Syk av luften inne

Gustavsen anbefaler å holde møbler 2-3 centimeter unna ytterveggen hvis boligen din er spesielt utsatt for luftfuktighet når du tørker klær.

Les også: 8 ting som ikke skal på loftet

Mange ringer til Astma- og Allergiforbundet og forteller at de har blitt syke av sitt eget inneklima, men da har mange av dem også stengt av luftventiler for å spare strøm.

– Det er klart det er viktig å spare energi, men helsen din er enda viktigere, påpeker Gustavsen. 

Foto: Kai Gustavsen

– Følg med på vinduene

For å forhindre muggsopp, midd og råte, bør du lufte boligen din så godt det går. Gjerne også mens klesvasken tørker. Bare at kjøkkenviften står på hjelper enormt, så heng klærne på best egnet sted.

Et vindu på gløtt eller en avtrekksvifte gjør også susen.

Les også: Dette endrer vi mest på når vi skal selge boligen

Vil det hjelpe å begrense klesvasken?

– Det er vanskelig å si, men det er klart at mindre klesvasker vil gi mindre luftfuktighet av gangen. Så lenge man er bevisst på hva innetørkingen gjør, så er mye gjort. Følg med på vinduene, bruk avtrekksvifte og sett vinduet på gløtt - det er det smarteste du kan gjøre, forklarer Gustavsen.

Foto: Kai Gustavsen

Huskeliste:

  • Neste gang du skal kjøpe ny vaskemaskin, bør du kryssforhøre selgeren angående sentrifugen. En rask vaskemaskin med høy sentrifuge vil gi tørrere klesvask, og dermed mindre luftfuktighet. 
  • Pass på at tekstilmøbler ikke står inntil yttervegger i boliger som er mer utsatt for råte og mugsopp. 
  • Unngå vaskemiddel og tøymykner med parfyme og annen godlukt; det vil kun forverre luftkvaliteten og inneklimaet.
  • Hvis uhellet først er ute og du oppdager muggsopp, gjør du best i å kontakte fagfolk. Egne drakter, støvsugere og verktøy trengs for å fjerne soppen.
13. juli 2017
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.