Bilde: produsenten

Et hus fullt av svaner

Velg deg en svane eller ti for inneklimaets skyld.

På Bygg reis deg-messen i Lillestrøm var Svanemerket godt synlig flere steder. De siste par årenes oppmerksomhet rundt klima og miljø har ført til økt interesse for Svanemerket, og det med god grunn.

- Byggebransjen står for 40 prosent av ressursbruken i Noreg, gir fra seg 40 prosent av avfallet, og står for 40 prosent av energibruken. Da er det viktig å finne løsninger som kan gjøre disse belastningene mindre. Svanemerket er et slik tiltak, uttaler Cathrine K. Elger fra Miljømerking.


Populær svane: Interessen for svanemerket øker.

Godt for inneklimaet
Det mange kanskje ikke tenker på, er at svanemerkede produkter også er bra for helsen. Svanen stiller strenge krav til at byggvarene skal ha et lavt innhold av helse- og miljøfarlige kjemikalier, og produktene må oppfylle krav også til innemiljø. Ved å velge svanemerkede produkter gjør du dermed en innsats for egen helse og får miljøgevinsten med på kjøpet.

Og svanemerkede produkter kan du finne på de fleste felt, fra de minste ting, som stearinlys, til store saker som kjøkkeninnredning.

- Så godt som alle våre skrog, dekksider, sokler og fronter er svanemerket. Å ha dette miljømerket på våre skapløsninger, viser at vi legger vekt på bruk av sertifisert treråvare, resirkulert plast og metall, samt at bruken av miljø- og helseskadelige stoffer er redusert, sier Norema.

I tillegg til Norema, leverer også Marbodal og Sigdal svanemerkede kjøkken til det norske markedet.

Svanemerkede hus
Sågar hele hus har oppnådd å bli svanemerket. Dette er godt isolerte hus som trenger lite energi til oppvarming, og miljøsikre materialer sikrer et godt inneklima. I dag er det kun to husleverandører som har fått svanemerket på noen av sine boliger, og det er Skanska boliger og Mesterhus.

Men om du ikke har tenkt å bygge nytt med det første, kan du alltids rette oppmerksomheten mot de områdene som trenger fornying. Har du vinduer av eldre dato, kan det være på tide med en utskiftning. NorDan tilbyr svanemerkede vinduer som er klimatilpassede og energieffektive. Velger du i tillegg vinduer med lav U-verdi, oppnår du enda bedre varmeisolasjon.

Skal du pusse opp boligen innvendig, er det også grunn til å se etter svaner. Svanemerkede malinger tar hensyn til både miljø og helse, mens svanemerkede gulv stiller krav til overflatebehandling og avdunsting og bidrar dermed til å gi et bedre innemiljø.

Fyr på i en svane
Med vinteren for døren trenger du kanskje en ny ovn. Velger du svanemerket, får du en ovn som ikke bare har lave utslipp av skadelige gasser, men som også har høy virkningsgrad. Det gjør at brenselet blir bedre utnyttet, noe som også er gunstig for lommeboken. Det er hele åtte leverandører som selger svanemerkede ovner. Listen over leverandørene og svanemerkede modeller finner du her.

Men pass på så du ikke brenner trykkimpregnert trevirke i den nye svanemerkede ovnen din.  Trykkimpregnert trevirke avgir giftige gasser når de brennes, og trykkimpregnert trevirke av den gamle typen regnes til og med som spesialavfall.

For å unngå dette i fremtiden kan du velge svanemerket holdbart trevirke neste gang du har et byggeprosjekt. I dag er det bare Kebony som har oppnådd svanemerking på holdbart trevirke. De impregnerer trevirket med planteavfall fra sukkerproduksjon, noe som sikrer lang holdbarhet på trevirket.

Vil du ha hele oversikten over svanemerkede produkter? Du finner den på nettsiden til Miljømerking.

24. september 2009
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no