Når vasket du egentlig kosedyrene sist?
Når vasket du egentlig kosedyrene sist?

Gjør huset deg syk? Sjekk disse 10 fellene!

Hvor lenge siden er det du skiftet filteret i støvsugeren eller vasket barnas kosedyr? Her er 10 ting i boligen som kan være bakteriebomber, støvsamlere eller rett og slett gi deg allergi. 

1 Baderomsmatten

Det er en kjent sak at det gjerne yngler bakterier i fuktige håndklær, men hvor ofte ofrer du baderomsmatta en tanke? Dette teppet blir gjerne liggende halvvått, og i det varme og fuktige klimaet på badet, utvikler det seg bakterier og mugg i rekordfart. Heng matta opp på badekaret om den er fuktig, og sleng den i vaskemaskinen – på 60 graders vask – i hvert fall annenhver uke. 

 

2 Støvsugeren

Bytter du støvsugerposen først når den er stappfull? Alt du fjerner fra gulvet blir liggende i posen, og bytter du sjelden, kan du få et lukt- og bakterieproblem. Husk også at du må bytte ut Hepa-filteret minst én gang i året om du vil at støvsugeren din skal fjerne støvet effektivt. I verste fall virvler du bare opp støv rundt i huset om støvsugeren din er for full eller har for gammelt filter ... 

3 Barnas bamser

De plysjkledde koseklumpene som barna elsker kan være smekkfulle av støv. Kosedyrene blir også skitne av klissete barnehender (og neser ...). De lange hårene samler effektivt opp støvet, så de bør vaskes i vaskemaskinen fra tid til annen. Også puter, pledd og gulvtepper bør bankes, støvsuges eller vaskes etter anvisningen om du vil bli kvitt støvfellene i huset ditt. 

4 Kjøleskapet 

Er du sikker på at temperaturen i kjøleskapet er riktig? Lufta i kjøleskapet må holde en temperatur på under 4 grader for å forhindre bakterievekst. Et skittent kjøleskap sprer bakterier i maten, så sørg for å tørke opp søl jevnlig. 

5 Dørhåndtak

Bakterier spres raskest gjennom hendene, så ikke glem å vaske dørhåndtakene, som er en versting hva gjelder ansamling av basselusker. Også spyleknappen bak do bør få en jevnlig vask. Og det viktigste av alt er så klart å huske hyppig håndvask for å holde smittsomme sykdommer unna. 

6 Duftlys

Sterke dufter i hjemmet har faktisk vist seg å være en av de utløsende årsakene til luftveisallergier. Så om du stadig er plaget av hoste og tett bryst, kan det lønne seg å droppe stearinlys som oser av parfyme. Enkelte blomster kan også fremkalle sterke allergiske reaksjoner, og her er julestjernen en av de verste. 

7 Oppvaskkluten

 

Kjøkkenkluten er en skikkelig bakteriebombe. Mange slurver med renholdet, og ifølge ekspertene bør kluten kokvaskes på minst 65 grader et par ganger i uka. Bakterier fra rått kjøtt, skitne barnehender og jord fra grønnsaker kan i verste fall gi hele familen diaré. Et hygienisk alternativ til en sur kjøkkenklut, kan være å bruke tørkerull eller engangsvaskekluter til kjøkkenbruk. 

... og når rengjorde du egentlig utstyr som kaffetrakter og vaffeljern sist? Få gode tips her!  

8 Juletreet

Snart skal juletreet inn i stua igjen. Når treet kommer inn i varmen, kan det avgi terpentinaktige gasser som kan gi allergiplager. Treet har ofte både mugg på barken og rester av pollen på seg, så om du har en ømfintlig familie, bør du spyle juletreet og la det tørke skikkelig før du tar det inn i huset. 

9 Varmtvannstanken

Om ikke temperaturen i varmtvannstanken er høy nok (minst 75 grader), kan det utvikle seg legionellabakterier i tanken. Disse bakteriene kan gjøre deg syk når du puster inn vanndamp fra dusjen. Sjekk innstillingene på din tank! PS: Vannet blir ikke varmere i dusjen, siden dette reguleres av blandebatteriet.

10 Generelt dårlig inneklima

Det er mange faktorer å ta hensyn til for å få et sunt og behagelig inneklima i huset. Boligen din bør ha passe temperatur – rundt 20 grader er ideelt, siden et for varmt hus kan gi ekstra god grobunn for bakterier. Det er heller ikke gunstig med for høy eller for lav luftfuktighet (rundt 40% fuktighet er bra). Luftsirkulasjonen i huset har også mye å si for inneklimaet. Blir huset for tett (pass på når du etterisolerer!), kan det føre til plager som hodepine og økt risiko for luftveisinfeksjoner. 

LES MER: Slik får du bedre ventilasjon i huset. 

30. november 2015
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.