Bilde: iStockphoto

Unngå rustent bestikk, lukt og glasspest  fra oppvaskmaskinen

Gi oppvaskmaskinen din litt omsorg, så slipper du problemer med rust, glasspest og vond lukt. 

Rustflekker på kniver og gafler er irriterende, særlig hvis bestikket er av rustfritt stål. Her får du vite hvordan du forebygger problemet og hvordan rust fjernes.  

Jern i oppvaskmaskinen gir rust

Rust i oppvasmaskinen oppstår hvis du vasker ting som inneholder jern sammen med rustfritt stål. Den enkleste måten å unngå rustproblemer er å ikke sette inn ting av jern i maskinen.  

Kjøkkenredskaper

Kjøkkenredskaper i jern er faktisk den vanligste årsaken til rust i oppvaskmaskinen. Ifølge den danske hvitevareprodusenten Scandomestic er ofte hvitløkspresser og eggedelere som sprer rusten i maskinen. 

Vær også nøye med å ikke sette ting som allerede er angrepne av rust i maskinen. Da risikerer du at rusten sprer seg med vannet og smitter over på for eksmpel bestikk i bestikkurven. 

For å unngå rust bør du unngå å sette disse tingene i maskinen: 

 • Ostehøvlen
 • Hvitløkspresse
 • Eggedelere
 • Sikter

Skade på kurver

Du bør også sjekke om kurven for bestikk og kurvene der du setter tallerkener har fått skader. Skader i overflaten på disse gir vannet fri vei inn til metallet, noe som igjen fører til at rust sprer seg i maskinen. Mange produsenter leverer i dag kurver i plast for å unngå rust problemer. 

Oppdager du skader på kurvene, kan du behandle skadene ved epoxylim eller flytende emalje. Ta turen til din lokale byggemarked for å finne det riktige produktet. 

Du kan også kontakte leverandøren og forhøre deg om det er mulig å få tak i nye kurver. 

Slik blir du kvitt rusten i oppvasmaskinen

Hvis du har fått rust i oppvaskmaskinen kan du prøve disse to metodene:

Aluminiumsfolie

Scandomestic foreslår følende metode:

Lag to baller av aluminiumsfolie, uten at du krøller de helt sammen. Legg så ballene i oppvaskmaskinen og kjør en vanlig vask. Rusten vil sette seg på aluminiumsballene og ikke på bestikket. Hvis det fortsatt er rust på bestikket så skal du polere de med stålrens før du vasker de i maskinen igjen. 

Sitronsyre

Det danske forbrukermagasinet samvirke.dk tipser om at du kan bli kvitt rust på bestikket ved å bruke sitronsyre. Fyll sitronsyre i såperommet og kjør bestikket på en vanlig vask. Rustflekkene skal nå forsvinne. 

Matvarer kan også gi rust

Det kan være flere årsaker til at vaskemaskinen ikke vasker rent. Rust på bestikk kan også skyldes at det har stått lenge med matrester som inneholder eddik-, sitron-, melkesyre eller salt som etser på den rustfri overflaten. 

Slik unngår du glasskorrosjon

Glasskorrosjon, også kjent som glasspest, oppstår ved at enkelte bestanddeler i glasset vaskes ut av glassmassen, og oppstår når temperaturen i oppvaskmaskinen kommer over 55 °C.

Glasspesten fører til at glassene blir matte og får en melkeaktig farge, og dette skyldes mikroskopiske hull og rifter i glasset.

– Glasskorrosjon fører etter hvert til at glassene blir matte og ugjennomsiktige med en melkeaktig farge. Hvor mye glasset angripes avhenger av en rekke faktorer: glassets kvalitet, sammensetning og form, overflatens tilstand, oppvasktemperatur, oppvasktid, overdosering av oppvaskmiddel, vannkvalitet og fuktighet generelt, har Malin Skaar, leder for Lilleborgs forbrukerservice og Vi i villas rengjøringsekspert, uttalt til oss tidligere.

Når skaden først har oppstått, kan den ikke rettes opp igjen.

Slik unngår du glasskorrosjon: 

 • Åpne oppvaskmaskinen med en gang slik at dampen slipper ut.
 • Unngå at glassene slår i hverandre i oppvaskmaskinen. Skadde glass er mer utsatt.
 • Vask glass på lav temperatur.
 • Ikke vask tynnveggede glass eller glass med stett i oppvaskmaskinen. Selve spylingen kan gi skader på glassoverflaten. 
 • Bruk korte maskinprogrammer, for å korte ned tiden glasset har kontakt med fuktighet.

Du finner flere gode tips mot glasskorrosjon i saken: Du bør ikke sette glassene opp-ned.

Melkehvite glass

Det er lett å forveksle glasspest med andre typer belegg, for eksempel kalkflekker eller overforbruk av oppvaskmiddel eller salt.

Belegget kan fjernes ved å legge glassene i varmt vann med eddik (2 dl eddik i 1 liter vann). 

Unngå vond lukt fra oppvaskmaskinen

Når du bruker oppvaskmaskinen setter kalk, fett og annet smuss seg fast i maskinen. Dette samler seg i rør, spylearmer og filtre. Hvis det ikke fjernes blir maskinen mindre effektivt og maskinen begynner å lukte vondt.

Fjern matrester fra filteret hver gang du tømmer maskinen – ta ut filteret og skyll det under rennende vann. Vær påpasselig med å sette filteret riktig på plass igjen. Vask også spylearmene.

Dette skal ikke i vaskemaskinen:

 • Krystallglass
 • Gammelt porselen
 • Håndmalte eller dekorerte glass
 • Bestikk med håndtak av ben eller tre
 • Sigarettaske, lysestaker med rester av stearin – det kan skade maskinen.
 • Kjøkkenredskaper i tre

Sjekk vannets hardhet

Om du det er nødvendig å fylle salt og glansemiddel i oppvaskmaskinen, kommer an på vannet der du bor. Hvis du bor i et område med mye kalk i vannet, kan du få bruk for ekstra salt og glansemiddel.

Hvis du er i tvil om hardheten i vannet, ta en tur innom nettsidene til kommunen der du bor. 

Kilder: Idenyt.dk, samvirke.dkhverdagen.whiteaway.no og dinside.no

29. oktober 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.