Husker du når du rengjorde baksiden av kjøleskapet sist? De færreste av oss husker eller tar oss tid til å gjøre den enkle jobbe, ifølge eksperter på el-taksering.
– På befaring i norske boliger ser vi bare unntaksvis at folk har brukt støvsugeren på baksiden av kjøle- og fryseskapet, sier Henning Bongard, el-takstmann tilknyttet Norges Takseringsforbund (NTF) i en pressemelding.
Hans inntrykk er at dette sjelden eller aldri blir gjort. Resultatet er at støvet samler seg opp, slik at kompressoren som driver kjølesystemet jobber unødvendig tungt.
– Varmen som trekkes ut fra et kjøle- og fryseskap ledes som regel vekk gjennom en synlig, svart radiator på baksiden. Den er gjerne riflete i sin utforming, og dekker et stort areal for å gi optimal effekt. Men her samler det seg også mye støv, som bør fjernes jevnlig, sier Bongard.
I motsatt fall kan resultatet bli økt slitasje, høyere strømregning og at skapets levetid forkortes.
Hvor ofte du bør rengjøre baksiden av kjøleskapet, kommer an på hvor gammelt det er. Foto: Norges Takseringsforbund
Vedlikehold forlenger levetiden
– Godt vedlikehold forlenger nok levetiden med opptil 20 – 30 prosent, som betyr penger spart i form av at behovet for utskifting utsettes tilsvarende, sier Bongard og påpeker at det ikke er noen stor jobb.
– Dette er ikke akkurat noe man trenger å gjøre ved hver storrengjøring. Én gang i året burde stort sett være tilstrekkelig.
Når kjøleskapet først er trukket ut fra veggen bør man samtidig rengjøre gulv og vegger rundt, anbefaler el-takstmannen. Slik flater kan ellers samle mye skitt over tid.
Så ofte bør du støvsuge baksiden
Terje Gudmundsen, hvitevaresjef i elektronikk-kjeden Euronics, mener baksiden av gamle skap med fordel kan støvsuges et par ganger i året, mens det for nyere skap med såkalt børste-løs motor, vil være tilstrekkelig med én gang årlig.
– Sammen med annet jevnlig renhold og fornuftig bruk av apparatet, kan dette helt klart forlenge levetiden, som i gjennomsnitt ligger på drøyt ti år. Men ofte varer et kjøle- og fryseskap betydelig lenger enn dette, sier Terje Gudmundsen.